Current Affairs 12th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 12th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which country has declared free from H5N1avian influenza(commonly known as bird flu)by OIE(Office International des Epizooties)-World Organisation for Animal Health ?

(a) China

(b) Japan

(c) India

(d) United States

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.India has been declared free from H5N1avian influenza(commonly known as bird flu)by OIE(Office International des Epizooties)-World Organisation for Animal Health. The flu was last reported in 2017 with disease outbreaks in Odisha, Bihar, and Jharkhand.

Q2.Who has become the first bowler to take 100 wickets in Twenty20 International cricket?

(a) Lasith Malinga

(b) Mohammed Shami

(c) Cameron Bancroft

(d) Jasprit Bumrah

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.Lasith Malinga from Sri Lanka became the first bowler to claim 100 wickets in Twenty20 International cricket as he struck 4 times with four balls in the third match against New Zealand. He surpassed Pakistan spinner Shahid Afridi’s tally of 97 scalps to become the leading T20I wicket-taker. Malinga is known for bowling yorkers with his slinging action.

Q3.Indian Railways has launched its first-ever ‘fun zone’ for kids in which railway station?

(a) Hazrat Nizamuddin

(b) Bhopal

(c) Visakhapatnam

(d) Chhatrapati Shivaji Terminus

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.Indian Railways has launched its first-of-its-kind ‘fun zone’ for kids at the Visakhapatnam railway station in Andhra Pradesh. The games ranging from video shooting to other indoor games aim to keep children engaged during long waiting hours at platforms. The fun zone will have all the high-tech gaming activities at par with game parlours. It is an innovative initiative by the Waltair division of East Coast Railway (ECoR) under non-fare revenue entertaining waiting passengers/kids.

Q4.Gaurvi Singhvi, who became the world’s youngest open water swimmer to cross the English Channel, is from which district of

(a) Rajasthan?

(b) Bikaner

(c) Hanumangarh

(d) Udaipur

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.Gaurvi Singhvi (16) from Udaipur has made India proud by becoming the world’s youngest open water swimmer to cross the English Channel in 13 hours and 26 minutes in August 2019. The Channel is a water body that separates southern England from northern France and links southern part of North Sea to the Atlantic Ocean.

Q5. Which bank will launch a co-branded credit card withy Life Insurance Corporation of India Credit Cards Services, which will be marketed to customers, agents, and employees of the corporation and its subsidiaries?

(a) State Bank of India

(b) Punjab National Bank

(c) HDFC Bank

(d) Syndicate Bank

(e) IDBI Bank

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. IDBI Bank and Life Insurance Corporation of India Credit Cards Services will launch a co-branded credit card, which will be marketed to customers, agents, and employees of the corporation and its subsidiaries.

Q6. The Appointments Committee of the Cabinet has appointed Former Cabinet Secretary ___________________________ as the Principal Advisor to Prime Minister Narendra Modi.

(a) Anup Wadhawan

(b) Sumanta Chaudhury

(c) Ramesh Abhishek

(d) Pradeep Kumar Sinha

(e) Pradeep Singh Kharola

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. The Appointments Committee of the Cabinet has appointed Former Cabinet Secretary Pradeep Kumar Sinha as the Principal Advisor to Prime Minister Narendra Modi.

Q7. Which of the following country has became the first Asian country to roll out plain cigarette packaging to reduce the appeal of smoking?

(a) Bangladesh

(b) India

(c) Thailand

(d) Japan

(e) China

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Thailand has became the first Asian country to roll out plain cigarette packaging to reduce the appeal of smoking.

Q8. Skill India gets its first Batch of IES officers to the ISDS cadre. ISDS stands for?

(a) Indian Skill Deployment Services

(b) Indian Skill Discussion Services

(c) Indian Skill Distribution Services

(d) Indian Skill Devaluation Services

(e) Indian Skill Development Services

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Skill India gets its first Batch of IES officers to the ISDS cadre. ISDS stands for Indian Skill Development Services.

Q9. Nepal Infrastructure Summit 2019 was organized with the theme of “Resilient Infrastructure for ________________________ Development”.

(a) Better

(b) Sustainable

(c) Infrastructure

(d) Nations

(e) Nepal

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Nepal Infrastructure Summit 2019 was organized with the theme of “Resilient Infrastructure for Sustainable Development”.

Q10. Name India’s envoy to United Arab Emirates who has been honoured with the First Class Order of Zayed II recently by UAE President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

(a) Navdeep Singh Suri

(b) Gautam Bambawale

(c) Suchitra Durai

(d) Sanjay Kumar Verma

(e) Harsh Vardhan Shringla

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Navdeep Singh Suri, India’s envoy to United Arab Emirates, has been honoured with the First Class Order of Zayed II award.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply