Current Affairs 14th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 14th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change is undertaking a mass cleanliness-cum-awareness drive in 50 identified beaches under the programme called _________________________.

(a) Clean India beautiful India

(b) Ek kadam swachhata ki ore

(c) Swachh Bharat Abhiyan

(d) Swachh-Nirmal Tat Abhiyaan

(e) Swachhta Hi Seva

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change is undertaking a mass cleanliness-cum-awareness drive in 50 identified beaches under the programme called ‘Swachh- Nirmal Tat Abhiyaan’.

Q2. Which of the following country recently discovered a new oilfield with 53 billion barrels of crude oil?

(a) Iran

(b) Iraq

(c) Saudi Arabia

(d) Kuwait

(e) Bahrain

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Iran has discovered a new oilfield with 53 billion barrels of crude oil in Khuzestan province, home to Iran’s Khuzestan’s crucial oil industry.

Q3. _________________________ has been appointed as the new High Commissioner of Bangladesh to India.

(a) Md. Manuar Mukarram

(b) A.F.M.  Zahid-Ul-Islam

(c) A.T.M. Rokebul Haque

(d) Mohammad Imran

(e) Syed Muazzem Ali

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Mohammad Imran has been appointed as the new High Commissioner of Bangladesh to India. He is currently Bangladesh’s Ambassador to the United Arab Emirates.

Q4. State bank of India economic research team recently revised India’s Gross Domestic Product(GDP) from 6.1% to _________

(a) 5%

(b) 4%

(c) 3%

(d) 6%

(e) 7%

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The economic research team from the State Bank of India (SBI) has revised India’s Gross Domestic Product(GDP) to 5% from its earlier estimate of 6.1% for the Fiscal Year 2020 (FY20).

Q5. Which of the following monument of India recently selected as the World Monument Watch List for 2020?

(a) The Mughal Riverfront Gardens of Agra

(b) Osmania Women’s College

(c) Gon Nila Phuk Caves

(d) Suranga Bawadi

(e) Balaji Ghat

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Suranga Bawadi in Bijapur, Karnataka was selected as the World Monument Watch List for 2020, by the New York-based non-governmental organisation.

Q6. Which of the the following day is observed as World Pneumonia Day?

(a) 10 November

(b) 11 November

(c) 12 November

(d) 13 November

(e) 14 November

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. World Pneumonia Day, marked every year on November 12. The year 2019 marked the 10 anniversary of World Pneumonia Day to fight against pneumonia.

Q7. Name the app which was launched by Assam State Commission for Protection of Child Rights on the occasion of Children’s Day.

(a) Toddler

(b) Lingokids

(c) Kids Education

(d) Sishu Suraksha

(e) ABC kids

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. The Assam State Commission for Protection of Child Rights is going to launch a mobile app Sishu Suraksha on the occasion of Children’s Day.

 

Q8. Where was the exhibition of Technologies in Food Processing was organised?

(a) Pune

(b) Bengaluru

(c) New Delhi

(d) Mumbai

(e) Kolkata

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Union Minister for Science and Technology  Harsh Vardhan inaugurated an exhibition of Technologies in Food Processing developed by Council of Scientific and Industrial Research. The exhibition organized in New Delhi.

Q9. Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) signed a memorandum of understanding with _____________________ as part of the growing fintech ecosystems.

(a) Japan Fintech Association

(b) USA Fintech Association

(c) China Fintech Association

(d) Russia Fintech Association

(e) Singapore Fintech Association

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (Ficci) signed a memorandum of understanding with Singapore Fintech Association (SFA) as part of the growing Singapore-India fintech ecosystems.

 

Q10. What is the theme of World Pneumonia Day 2019?

(a) highlighting innovative solutions to end childhood pneumonia

(b) Innovate to End Child Pneumonia

(c) Stop Pneumonia: Invest in Child Health

(d) Healthy lungs for all

(e) Universal access to pneumonia prevention and care

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. World Pneumonia Day, marked every year on November 12. The year 2019 marked the 10 anniversary of World Pneumonia Day to fight against pneumonia. The theme for the year 2019 is “Healthy lungs for all”.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply