Current Affairs 15th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 15th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Who among the following chaired the first meeting of the National Ganga Council held in Kanpur, Uttar Pradesh?

(a) Narendra Modi

(b) Raj Nath Singh

(c) Amit Shah

(d) Ramvilas Paswan

(e) Gajendra Singh Shekhawat

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Prime Minister Narendra Modi has chaired the first meeting of the National Ganga Council held in Kanpur, Uttar Pradesh.

Q2. Name the Jamaican girl who was announced as the winner of the Miss World 2019 beauty pageant held at the ExCeL London.

(a) Ophelia Mezino

(b) Suman Rao

(c) Daniella Lundqvist

(d) Tony-Ann Singh

(e) Lucy Brock

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Tony-Ann Singh of Jamaica was announced as the winner of the Miss World 2019 beauty pageant held at the ExCeL London.

 

Q3. The World Design Organization is all set to launch its new global programme World Design Protopolis in?

(a) Mumbai

(b) Hyderabad

(c) Gandhinagar

(d) Chennai

(e) Bengaluru

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. The World Design Organization is all set to launch its new global programme World Design Protopolis in Bengaluru.

Q4. Which of the following ministries will establish ‘Sustainable Development Cell’ for promoting sustainable coal mining in the country?

(a) Ministry of Home Affairs

(b) Ministry of Chemicals and Fertilizers

(c) Ministry of Coal

(d) Ministry of Earth Sciences

(e) Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The Coal Ministry will establish ‘Sustainable Development Cell’ (SDC) for promoting sustainable coal mining in the country.

Q5. 3-times Olympic middle-distance champion Peter Snell passed away recently. He belongs to which country?

(a) New Zealand

(b) Austria

(c) France

(d) Japan

(e) Finland

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. New Zealand’s 3-times Olympic middle-distance champion Peter Snell passed away.

 

Q6. FASTags or prepaid rechargeable tags for toll collection have become mandatory for all vehicles from 15th December 2019. FASTags works on which technology?

(a) Bluetooth

(b) GPS

(c) WiFi

(d) Radio Frequency Identification Technology

(e) NFS

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. FASTags or prepaid rechargeable tags for toll collection have become mandatory for all vehicles from 15th December 2019. FASTags works on RFID technology.

Q7. India celebrates the National Energy Conservation Day every year on ____________ to recognise and celebrate the efforts towards energy conservation.

(a) 13th December

(b) 14th December

(c) 15th December

(d) 16th December

(e) 17th December

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. India celebrates the National Energy Conservation Day every year on 14th December to recognise and celebrate the efforts towards energy conservation.

Q8. ______________ hosted a conference of 46 Heads of Central Universities and Institutes of Higher Learning in several fields including agriculture, pharmaceuticals, aviation, design, petroleum and energy.

(a) Rashtrapati Bhavan

(b) Pragati Maidan

(c) Jantar Mantar

(d) Vigyan Bhawan

(e) Taj Hotel

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Rashtrapati Bhavan hosted a conference of 46 Heads of Central Universities and Institutes of Higher Learning in several fields including agriculture, pharmaceuticals, aviation, design, petroleum and energy.

Q9. Abdelmadjid Tebboune, former Prime Minister (PM) of Algeria was elected as the President of Algeria. He will succeed?

(a) Ahmed Gaid Salah

(b) Noureddine Bedoui

(c) Abdelaziz Bouteflika

(d) Ahmed Ouyahia

(e) Abdelkader Bensalah

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Abdelmadjid Tebboune, former Prime Minister (PM) of Algeria was elected as the President of Algeria succeeding Abdelkader Bensalah.

Q10. Which day is celebrated by India as Vijay Diwas to commemorate India’s victory over Pakistan in 1971 war?

(a) 13 December

(b) 14 December

(c) 15 December

(d) 16 December

(e) 17 December

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. India celebrates 16 December as Vijay Diwas to commemorate India’s victory over Pakistan in 1971 war.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

3

Leave a Reply