Current Affairs 15th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 15th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is the name of bollywood actress who recently decided to quit bollywood due to religious reasons?

(a) Nagma

(b) Katrina Kaif

(c) Zaira Wasim

(d) Alia Bhatt

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Zaira Wasim, Dangal fame actress, announced her decision of quitting Bollywood and acting career. Zaira Wasim released a statement on Twitter and Facebook that reads she no longer wants to be a part of the bollywood as it drove her away from her ‘imaan’ and her relation from religion.

Q2. Which nation’s cricket team ended India’s unbeaten streak in World Cup 2019 by beating them by 31 runs?

(a) New Zealand

(b) England

(c) South Africa

(d) Afghanistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.England ended India’s unbeaten streak by defeating the men-in-blue by 31 runs. England after batting first had set a formidable tall chase for India, 338 runs in 50 overs.

Q3. Which state has launched a campaign to eradicate Encephalitis disease?

(a) Jharkhand

(b) Bihar

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.A large scale campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease was launched in Uttar Pradesh on July 1, 2019.

Q4. The world- renowned Jagannath Rath Yatra has begun in which Indian state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Odisha

(c) Jharkhand

(d) Chhattisgarh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The world-famous Jagannath Rath Yatra began at Puri in Odisha on July 4, 2019. Lakhs of people are gathering in Puri to witness Lord Jagannath, Lord Balabhadra and Devi Subhadra riding three giant wooden chariots as they travel to Gundicha temple.

Q5. Which state government has approved Aadhaar-linked payment mode for pension disbursal?

(a) Assam

(b) Jammu and Kashmir

(c) Sikkim

(d) Tripura

(e) Nagaland

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The Jammu and Kashmir government approves Aadhaar-linked payment mode for pension disbursal. The aim is to distribute pension to the beneficiaries under various central and state sponsored schemes in order to ensure transparency and to avoid delay.

Q6. Indian Haj mission in Saudi Arabia adopts Digital India, equality of women. It aims to reach out to a large number of pilgrims as part of the Government of India’s initiative of Digital India. Name the app developed by the consulate which will receive feedback and grievances from Hajis?

(a) Indian Haj Digital System

(b) Indian Haj Equality System

(c) Indian Haj Pilgrimage System

(d) Indian Haj Development System

(e) Indian Haj Information System###

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp.Indian Haj mission in Saudi Arabia adopts Digital India, equality of women. It aims to reach out to a large number of pilgrims as part of the Government of India’s initiative of Digital India. The App ‘Indian Haj Information System‘ developed by the consulate will receive feedback and grievances from Hajis. Another app E-MASIHA will retrieve pilgrims’ health information to apply appropriate treatment whenever he or she visits Indian medical facilities during Haj.

Q7. Who among the following has assumed charge as Force Commander of United Nations Mission in South Sudan?

(a) Shailesh Tinaikar

(b) BS Dhanoa

(c) Karambir Singh

(d) Bipin Rawat

(e) Vinod Rai

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Lieutenant General Shailesh Tinaikar of India assumes charge as Force Commander of United Nations Mission in South Sudan.

Q8. Who has sworn in as the new prime minister of Greece recently?

(a) Constantine Mitsotakis

(b) Georgios Kountouriotis

(c) Alexandros Mavrokordatos

(d) Lucas Papademos

(e) Kyriakos Mitsotakis

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Kyriakos Mitsotakis was sworn in as the prime minister of Greece.  Mitsotakis is the son of former prime minister Constantine Mitsotakis, one of the country’s longest serving parliamentarians.

Q9. Which state government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems?

(a) Odisha

(b) West bengal

(c) Jharkhand

(d) Nagaland

(e) Haryana

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Odisha government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems. The decision has been taken on the basis of the Culture Department’s report on the economic conditions of the Padma award winners of the state.

Q10. Deposits in bank accounts opened under PMJDY scheme have crossed the Rs 1 lakh crore mark. PMJDY stands for Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana. It was launched in which year?

(a) 2012

(b) 2016

(c) 2010

(d) 2014

(e) 2018

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Deposits in bank accounts opened under PMJDY scheme have crossed the Rs 1 lakh crore mark. PMJDY stands for Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana. The PMJDY was launched on August 28, 2014.

 

 

Leave a Reply