Current Affairs 17th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 17th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the certification which is given as an international recognition to beaches that meet certain criteria of cleanliness and environmental propriety.

(a) Yellow Flag

(b) Green Flag

(c) Blue Flag

(d) White Flag

(e) Pink Flag

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Union Environment Ministry has selected 12 beaches in India to vie for a ‘Blue Flag’ certification, an international recognition conferred on beaches that meet certain criteria of cleanliness and environmental propriety.

Q2. Name the Olympic silver medallist who clinched the WBC international welterweight title after knocking out the Australian Billy Dib in the fourth round of his bout in the inaugural Super Boxing League held in Jeddah, Saudi Arabia?

(a) Amir Khan

(b) Filip Hrgovic

(c) Nick Hannig

(d) Steven Butler

(e) Tyrone McKenna

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Olympic silver medallist Amir Khan clinched the WBC international welterweight title. He knocked out Australian Billy Dib in the fourth round of his bout in the inaugural Super Boxing League held in Jeddah, Saudi Arabia.

Q3. Who among the following was voted the “Sportsperson of the Year” in the annual Indian Oil Sports Conclave?

(a) Sharath Kamal

(b) Cheteshwar Pujara

(c) B Adhiban

(d) Manika Batra

(e) Simranjeet Singh

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Sharath Kamal was voted the Sportsperson of the Year in the annual Indian Oil Sports Conclave. The other nominees were cricketer Cheteshwar Pujara, Grandmaster B Adhiban, hockey player Simranjeet Singh and table tennis player Manika Batra

Q4. Name the public sector lender which has been penalised Rs 7 crore by the Reserve Bank of India for non-compliance on Income Recognition and Asset Classification norms, code of conduct for opening and operating current accounts and reporting of data on Central Repository of Information on Large Credits.

(a) Punjab National Bank

(b) State Bank of India

(c) Syndicate Bank

(d) Canara Bank

(e) Punjab & Sindh Bank

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The Reserve Bank of India has penalised State Bank of India for Rs 7 crore for non-compliance on Income Recognition and Asset Classification norms, code of conduct for opening and operating current accounts and reporting of data on Central Repository of Information on Large Credits.

Q5. Name the country which will host the International Shooting Sport Federation World Cup stages from March 15 to 26, 2020?

(a) Russia

(b) Japan

(c) Vietnam

(d) Indonesia

(e) India

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. International Shooting Sport Federation approved India’s application to host the ISSF World Cup stages. World Cup will be held in New Delhi from March 15 to 26, 2020. The last edition of ISSF World Cup was held in Munich, Germany.

Q6. Name the Indian who won the girls’ U13 title of the Dutch Junior Open squash tournament in Amsterdam, Netherlands.

(a) Khushboo

(b) Nandini Jain

(c) Aleya Masand

(d) Anahat Singh

(e) Unnati Tripathi

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Anahat Singh won the girls’ U13 title while Joshi won the boys’ U17 title. Two Indian players managed to win the titles on the final day of the Dutch Junior Open squash tournament in Amsterdam (Netherlands).

Q7. What is the amount of loan offered by World Bank to the Kerala Government for the Resilient Kerala project, aimed at enhancing the state’s resilience against the impacts of natural disasters and climate change?

(a) $350 million

(b) $250 million

(c) $200 million

(d) $450 million

(e) $375 million

Answer & Explanation
Ans.7.(b)
Exp. World Bank offers a loan of $250 million to the Kerala Government for the Resilient Kerala project, aimed at enhancing the state’s resilience against the impacts of natural disasters and climate change.

Q8. Name the Bengali film directed by Kaushik Ganguly’s, which was honoured with ‘Best Feature Film’ in SAARC film festival?

(a) Bhobishyoter Bhut

(b) Durgeshgorer Guptodhon

(c) Nagarkirtan

(d) Shesh Theke Shuru

(e) Vinci Da

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Director Kaushik Ganguly’s Bengali film ‘Nagarkirtan’, has won 4 awards in SAARC film festival. The movie was honoured with ‘Best Feature Film’, ‘Best Director’, ‘Best Actor’ and ‘Best Original Score’ awards.

Q9. Name the former oylmpic boxing gold medallist and four weight World champion who passed away recently.

(a) Pernell Whitaker

(b) George Finnegan

(c) Frankie Genaro

(d) Fidel LaBarba

(e) Antal Kocsis

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Former oylmpic boxing gold medallist and four weight World champion “Pernell whitaker” passed away. He won world titles at lightweight, light welterweight, welterweight and light middleweight. He enjoyed a successful professional career after winning gold as a lightweight at the 1984 Olympics in Los Angeles.

Q10. Name the Retired Lt Gen, who was awarded the Maha Vir Chakra in the 1971 Indo-Pak war and Kirti Chakra in the 1947 Hyderabad operations, passed away recently.

(a) J.S. Gharaya

(b) K.P. Candeth

(c) J.F.R. Jacob

(d) J.S. Arora

(e) G.G. Bewoor

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Retired Lt Gen Joginder Singh Gharaya, who was awarded the Maha Vir Chakra in the 1971 Indo-Pak war and Kirti Chakra in the 1947 Hyderabad operations, passed away.

 

 

3

Leave a Reply