Current Affairs 17th June 2019: Quiz

Current Affairs 17th June 2019: Daily gk update quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here
Q1. Who has been sworn-in as the President of El Salvador recently?
(a) Prince Naruhito
(b) Sebastian Kurz
(c) Nayib Bukele
(d) Muhammadu Buhari
(e) James Marape

Answer & Explanation
Ans.1.(c)
Exp. In the Central American country of El Salvador, Nayib Bukele has been sworn-in as the nation’s President. Bukele was sworn-in by the Speaker of the National Assembly in downtown San Salvador.

Q2. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has left for Sweden on a four-day official visit recently. What is the capital of Sweden?
(a) Stockholm
(b) Oslo
(c) Dublin
(d) Lisbon
(e) Brussels
Answer & Explanation
Ans.2.(a)
Exp. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has left for Sweden on a four-day official visit. He will visit various operational and training units as well as interact with senior functionaries of the Swedish Air Force amongst others. Stockholm is the capital of Sweden.

Q3. Which of the following state cabinet has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) from existing 14 percent to 27 percent recently?
(a) Rajasthan
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Madhya Pradesh
(e) Kerala
Answer & Explanation
Ans.3.(d)
Exp. Madhya Pradesh Cabinet has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) from existing 14 percent to 27 percent. The matter will now be taken up in the monsoon session of the state Assembly.

Q4. A case of Nipah Virus resurfaced in which Indian state recently?
(a) West Bengal
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) None of these
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.4.(c)
Exp.The deadly Nipah Virus has resurfaced in Kerala, after a 23-year-old Kerala student, admitted in a private hospital in Ernakulam, was tested positive of the virus.

Q5. Which state’s cabinet has passed a resolution to increase reservation for OBCs to 27 percent?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.5.(d)
Exp.The cabinet of Madhya Pradesh has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) to 27 percent from existing 14 percent.

Q6. Automobile major Mahindra won the Gold Award in which of the following country for fairing on various indicators, including level of satisfaction among its network of dealers?
(a) Australia
(b) UK
(c) South Africa
(d) Brazil
(e) Oman
Answer & Explanation
Ans.6.(c)
Exp. Automobile major Mahindra won the Gold Award in South Africa for fairing on various indicators, including level of satisfaction among its network of dealers and the manner of allocation of vehicles to them.

Q7. Which Indian is the sole one to feature on the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes?
(a) Virat Kohli
(b) Mithali Raj
(c) PV Sindhu
(d) Sania Mirza
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.7.(a)
Exp.Indian skipper Virat Kohli is again the only Indian in the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes. The list, announced on June 11, 2019, is topped by Argentinean football star Lionel Messi.

Q8. Who topped the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes?
(a) Floyd Mayweather
(b) Cristiano Ronaldo
(c) Lionel Messi
(d) Roger Federer
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.8.(c)
Exp.Lionel Messi has topped the Forbes 2019 list as the world’s highest-paid athlete for the first time, dethroning boxing world champion Floyd Mayweather. Messi earned a total of $US127 million in the last 12 months including $92m from salary and winnings and an additional $35m from endorsements.

  1. What is the name of vice-chairman of Wave group who was arrested in a cheating case at Delhi airport?

(a) Bunty Chadha
(b) Monty Chadha
(c) Sandeep Singh
(d) Gurdeep Singh
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(b)
Exp.The Economic Offences Wing (EOW) of the Delhi police arrested vice-chairman of the Wave group Manpreet Singh Chadha alias Monty from the Indira Gandhi International airport in connection with the more than Rs. 100-crore fraud case while he was allegedly trying to escape to Phuket, Thailand.

  1. Name of Malaysia Badminton legend who announced retirement after battle with cancer?

(a) Lee Chong Wei
(b) Aie Liu Gong
(c) Tar Ni Su
(d) Chen Peng Soon
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(a)
Exp.Cancer-hit badminton star Lee Chong Wei announced his retirement, ending a brilliant career in which he collected a swathe of honours but never won a world or Olympic title.Lee, who spent a total of 348 weeks as world number one but lost six world and Olympic finals, wept as he called it quits months after suffering a cancer scare.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Leave a Reply