Current Affairs 18th September 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 18th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which country’s team has won the 2019 men’s FIBA World Basketball Championship?

(a) Argentina

(b) China

(c) Spain

(d) France

(e) India

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.The Spain men’s national basketball team has won the 2019 men’s FIBA World Basketball Championship in Beijing, China. In the final, they defeated Argentina with a score of  95-75.

Q2.Mayank Vaid, who has becomes first Indian to complete Enduroman triathlon, is from which state?

(a) Haryana

(b) Tripura

(c) Himachal Pradesh

(d) West Bengal

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.Mayank Vaid from Himachal Pradesh has become the 44th person in the world and first Indian to complete the ‘Enduroman – Arch to Arc’ — a triathlon from England to France which is considered to be one of the toughest endurance competitions in the world. He is also the first Asian person to complete this triathlon in solo capacity. Vaid also broke the record for the shortest time taken to complete the triathlon — involving running, swimming and cycling — in 50 hours and 24 minutes.

Q3.Who has become the India’s first female military diplomat?

(a) Nikita Singh

(b) Abha Dawesar

(c) Mridula Koshy

(d)Anjali Singh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.Wing Commander Anjali Singh  has become the India’s first female Indian Armed Forces (IAF) Officer to be posted as a military diplomat in any of the Indian missions abroad. She joined the Indian Embassy in Russia as the Deputy Air Attache. Singh is an aeronautical engineer who served with fighter squadrons during her 17-year military career. An air attache is an Air Force officer who is part of a diplomatic mission and  typically represents the chief of his home air force in the foreign country where he or she serves.

Q4.Who is the author of the book “Turbulence & Triumph: The Modi Years”?

(a) Anita Desai

(b) Durjoy Datta

(c) Chetan Bhagat

(d) Rahul Agarwal

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.The pictorial  book titled “Turbulence & Triumph: The Modi Years” has been jointly authored by Rahul Agarwal and Bharathi S Pradhan. It traces the journey of Narendra Modi from his days as a young boy from Vadnagar in Gujarat to New Delhi’s 7, Lok Kalyan Marg as the 14th prime minister of India. It is replete with anecdotes from family, friends, colleagues, associates, testimonials of leaders from India and the world across party lines.

Q5. Name the US swimmer who became the first person to swim across the English Channel four times non-stop in a 54-hour feat of endurance.

(a) Katie Ledecky

(b) Lilly King

(c) Missy Franklin

(d) Natalie Coughlin

(e) Sarah Thomas

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The US swimmer Sarah Thomas became the first person to swim across the English Channel four times non-stop in a 54-hour feat of endurance.

Q6. Name the documentary film based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village and has been nominated for the Oscars.

(a) India’s Daughter

(b) Jai Bhim Comrade

(c) Moti Bagh

(d) Gulabi Gang

(e) Children of the Pyre

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.Moti Bagh, a documentary film based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village, has been nominated for the Oscars.

Q7. Name the state government which has signed a memorandum of understanding with Maldives to strengthen cancer care in the island nation.

(a) Assam

(b) Haryana

(c) Odisha

(d) Punjab

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Kerala signs a memorandum of understanding (MoU) with the Maldives to strengthen cancer care in the island nation.

Q8. Name the Indian Air Force officer who has joined the Indian Embassy in Russia as the Deputy Air Attache and become India’s first female military diplomat to be posted in any of the Indian missions abroad.

(a) Wing Commander Mitali Madhumita

(b) Wing Commander Anjali Singh

(c) Wing Commander Divya Ajith Kumar

(d) Wing Commander Priya Jhingan

(e) Wing Commander Punita Arora

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Wing Commander Anjali Singh has joined the Indian Embassy in Russia as the Deputy Air Attache and become India’s first female military diplomat to be posted in any of the Indian missions abroad.

Q9. The 5th International Ramayan Festival was recently organized by Indian Council for Cultural Relations (ICCR) in?

(a) New Delhi

(b) Chennai

(c) Mathura

(d) Amravati

(e) Surat

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The 5th International Ramayan Festival organized by Indian Council for Cultural Relations (ICCR), in New Delhi.

Q10. Who among the following directed the documentary which is based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village? The documentary was recently nominated for the Oscars.

(a) Priyadarshan

(b) S. Shankar

(c) Dibakar Banerjee

(d) Nirmal Chandra Dandriyal

(e) Vidhu Vinod Chopra

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Nirmal Chandra Dandriyal directed the documentary on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village and the documentary was also nominated for the Oscars recently.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply