Current Affairs 19th June 2019: Quiz

Q1. Who has been appointed as the BJP’s working president?

(a) J P Nadda

(b) Sushma Swaraj

(c) Sunny Deol

(d) Rajyavardhan Rathore

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.J P Nadda has been appointed as BJP’s new working president during the party’s parliamentary board meeting on June 17, 2019. The parliamentary board is the highest decision-making body of the BJP. This is the first time that the BJP has appointed a working president. Amit Shah will remain BJP chief.

Q2. Who has been named as the new speaker of Lok Sabha?

(a) Virendra Kumar

(b) Om Birla

(c) Jitendra Singh

(d) Nitin Gadkari

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.Om Birla has been named as the new Lok Sabha Speaker by the NDA. He is elected Member of Parliament from Kota, Rajasthan. Om Birla will file nomination for Lok Sabha speaker elections today. As soon as the new Speaker is appointed, Virendra Kumar’s role will cease to exist.

Q3. Who has been named as the Congress leader in Lok Sabha?

(a) Manish Tewari

(b) Shashi Tharoor

(c) K Suresh

(d) Adhir Ranjan Chowdhury

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.The Congress named five-time MP Adhir Ranjan Chowdhury as the leader of the party in the Lok Sabha. Chowdhury – a five-time member of the Lok Sabha – was chosen in view of his long experience in the parliament and the party. Others in running for the post included Kerala leader K Suresh, party spokesperson Manish Tewari and Shashi Tharoor.

Q4. When was the World Day to Combat Desertification and Drought observed?

(a) June 18th

(b) June 17th

(c) June 16th

(d) June 15th

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The World Day to Combat Desertification and Drought was observed on June 17, 2019. The theme of the day this year is “Let’s Grow the Future Together”.

Q5. Mohamed Morsi, the first democratically-elected President of this nation collapsed and died during a court session on June 17.

(a) Ethiopia

(b) Egypt

(c) Libya

(d) Sudan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.Egypt’s first democratically-elected President Mohamed Morsi was buried on June 18, 2019 amid heavy security in Cairo, a day after his collapse and death during a court session. Rights groups have called for an independent and transparent probe into the detention conditions and death of the former leader.

Q6. Which of the following company have been rated by Randstad as India’s most attractive employer brand?

(a) Microsoft

(b) Amazon

(c) Sony

(d) Mercedes-Benz

(e) Infosys

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Randstad rates Amazon India as country’s most attractive employer brand. Microsoft India emerged as the runner-up, followed by Sony India. Mercedes-Benz, IBM, Larsen & Toubro, Nestle, Infosys, Samsung and Dell are others among the country’s top 10 most attractive employers.

Q7. Who has been appointed  as the new Director General of the Pakistan’s Inter-Services Intelligence (ISI)?

(a) Lieutenant General Faiz Hameed

(b) Ghulam Jilani Khan

(c) Asad Durrani

(d) Ahmad Shuja Pasha

(e) Hamid Gul

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Pakistan has appointed Lieutenant General Faiz Hameed as the new Director General of the Inter-Services Intelligence (ISI). He was previously serving as the head of the Counter Intelligence wing in the ISI. Lieutenant General Faiz Hameed replaces Lieutenant Gen Asim Munir, who was appointed to head the ISI only eight months ago.

Q8. Sustainable Gastronomy Day is celebrated around the world on —-?

(a) 18th June

(b) 18th January

(c) 18th September

(d) 18th August

(e) 18th July

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Sustainable Gastronomy Day is celebrated around the world on 18th June. It emphasizes the need to focus the world’s attention on the role that sustainable gastronomy can play.

Q9. Former President and a top figure in the Muslim Brotherhood, Mohamed Morsy passed away. He served as President of —— from 30 June 2012 – 3 July 2013?

(a) USA

(b) Iran

(c) Egypt

(d) Iraq

(e) Oman

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Former Egyptian President and a top figure in the Muslim Brotherhood, Mohamed Morsy passed away. He served as Egyptian President from 30 June 2012 – 3 July 2013.

Q10. What is the name of digital currency launched by Facebook that will allow its billions of users to make financial transactions across the globe?

(a) Facecoin

(b) Unocoin

(c) Libra

(d) Digicoin

(e) Biocoin

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Facebook has announced a digital currency called Libra that will allow its billions of users to make financial transactions across the globe. Libra is being touted as a means to connect people who do not have access to traditional banking platforms. Technology to make transactions with Libra will be available as a standalone app – as well as on WhatsApp and Facebook Messenger platforms – as early as 2020.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Leave a Reply