Current Affairs 1st July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 1st July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The Hikat dance is a very old form of folk dance which is being performed by the young girls in the marriage ceremonies in which state?

(a) Himachal Pradesh

(b) Jammu and Kashmir

(c) Uttarakhand

(d) Arunachal Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. The Hikat dance  is a very old form of folk dance which is being performed by the young  girls in the marriage ceremonies in the valley of Kashmir.

Q2. Pattadakkal Dance Festival celebrated in which state?

(a) Odisha

(b) Andhra Pradesh

(c) Karnataka

(d) Telangana

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Pattadakkal Dance Festival is an annual dance festival which is held annually in Pattadakkal, a small town located in the southern state of Karnataka, India.

Q3. Bandipur National Park is located in the state of

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Telangana

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Once the hunting reserve for the king of Mysore, Bandipur National Park was established as national park in the year 1978 and is located in the state of Karnataka.

Q4. Which nation has dropped the maximum number of catches in Cricket World Cup 2019?

(a) Afghanistan

(b) Sri Lanka

(c) Pakistan

(d) Bangladesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.Pakistan is the worst catching side in the ongoing cricket world cup with 14 dropped catches, meaning they have dropped 35 percent of the catching opportunities provided to them, which perhaps has majorly cost them crucial matches.

Q5. The International Seed Testing Association was founded in ____________ and has more than 100 members worldwide.

(a) 1912

(b) 1960

(c) 1948

(d) 1936

(e) 1924

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The International Seed Testing Association was founded in 1924 and has more than 100 members worldwide. It is an association of laboratories which are authorised to check on the marketability of seed as defined in various countries’ laws.

Q6. Appointments Committee of the Cabinet has named new heads for the country’s premier spy agencies the Intelligence Bureau (IB) and the Research & Analysis Wing (RAW). Who will head the Intelligence Bureau?

(a) Karanjeet Singh

(b) Anil Dhasmana

(c) Samant Goel

(d) Arvind Kumar

(e) Rajiv Jain

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Appointments Committee of the Cabinet has named new heads for the country’s premier spy agencies — the Intelligence Bureau (IB) and the Research & Analysis Wing (RAW). Arvind Kumar will head the Intelligence Bureau, the main internal intelligence unit of the government. He will succeed Rajiv Jain.

Samant Goel will take charge of the RAW, which looks after the external intelligence of the country. He will succeed Anil Dhasmana.

Q7. Veteran actor-filmmaker Vijaya Nirmala passed away recently. Vijaya Nirmala was an Indian film actress, producer and director known for her works predominantly in ______________ cinema.

(a) Telugu

(b) Hindi

(c) Odia

(d) Marathi

(e) Bhojpuri

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Veteran actor-filmmaker Vijaya Nirmala passed away in Hyderabad. Vijaya Nirmala, born in Tamil Nadu, was one of the most accomplished women in the south Indian film industry. She acted in more than 200 films in Tamil, Telugu and Malayalam.

Q8. Prime Minister Narendra Modi and Japanese PM _______________ meets in Osaka, Japan. This is the first meeting between the two leaders since the start of Japan’s Reiwa era.

(a) Aso Taro

(b) Shinzo Abe

(c) Noda Yoshihiko

(d) Shigeru Ishiba

(e) Hatoyama Yukio

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Prime Minister Narendra Modi and Japanese PM Shinzo Abe meets in Osaka, Japan. This is the first meeting between the two leaders since the start of Japan’s Reiwa era.

Q9. Mercedes Driver Lewis Hamilton wins France Grand Prix 2019. This is his _____________ triumph in eight races in this season.

(a) first

(b) fourth

(c) third

(d) fifth

(e) sixth

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Mercedes Driver Lewis Hamilton wins France Grand Prix 2019. This is his sixth triumph in eight races in this season.

Q10. Jharna Dhara Chowdhury, an Eminent Social Activist and secretary of the Gandhi Ashram Trust has passes away recently. Jharna Dhara Chowdhury was a ______________ social activist.

(a) Bangladeshi

(b) Indian

(c) Sri Lankan

(d) Pakistani

(e) Nepalese

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Jharna Dhara Chowdhury, an Eminent Social Activist and secretary of the Gandhi Ashram Trust in Jayag, Noakhali, Bangladesh passes away in Dhaka. She devoted her whole life to promoting peace, communal harmony and social justice. In recognition of her work, she was honored with Padma Shri in 2013. She was awarded Jamnalal Bajaj award in 1998.

Attempt More Current Affairs Quizzes

You can also Read this:

 

 

 

3

Leave a Reply