Current Affairs 1st June 2019: Quiz

Current Affairs 1st June 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Narendra Modi took oath as the PM for a second consecutive term. How many other members of the Council of Ministers, including Rajnath Singh, Amit Shah, Nitin Gadkari, and Sadananda Gowda, also took the oath?

(a) 58

(b) 56

(c) 54

(d) 55

(e) 57

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Narendra Modi took oath as the PM for a second consecutive term. 57 other members of the Council of Ministers, including Rajnath Singh, Amit Shah, Nitin Gadkari, and Sadananda Gowda, also took the oath. A total of 24 Cabinet Ministers took oath at the forecourt of the Rashtrapati Bhavan, followed by nine Ministers of State (Independent Charge) and 24 Ministers of State.

Q2. As the World Environment Day is approaching, Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched a theme song ‘_________________________’ on air pollution.

(a) Season Aane De

(b) Earth Aane De

(c) Badal Aane De

(d) Hawa Aane De

(e) Pani Aane De

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. As the World Environment Day is approaching, Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched a theme song ‘Hawa Aane De’ on air pollution. The song was launched in the national capital. The aim is to spread awareness regarding protecting the environment. Secretary of Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched the song in the presence of actor Shekhar Suman and singer Shaan. World Environment Day is celebrated on June 05.

Q3. Indian Institute of Technology (IIT), Guwahati has signed an MoU with The __________________________ to set up an IITG-ISRO Space Technology Cell (STC) at the institute where Assam Governor Jagdish Mukhi inaugurated a new academic complex and research and development building.

(a) Bhabha Atomic Research Centre

(b) Vikram Sarabhai Space Centre

(c) ISRO

(d) DRDO

(e) NASA

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.Indian Institute of Technology (IIT), Guwahati has signed an MoU with The Indian Space Research Organisation (ISRO) to set up an IITG-ISRO Space Technology Cell (STC) at the institute where Assam Governor Jagdish Mukhi inaugurated a new academic complex and research and development building.

Q4. DV Sadananda Gowda is the new cabinet minister for chemicals and fertilizers in Prime Minister Narendra Modi’s government. Where is the constituency of DV Sadananda Gowda?

(a) Bengaluru South

(b) Bengaluru North

(c) Bangalore Rural

(d) Bangalore Central

(e) Bagalkot

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Karnataka MP DV Sadananda Gowda is the new cabinet minister for chemicals and fertilizers in Prime Minister Narendra Modi’s government. Gowda retained his MP seat from Bengaluru North constituency. He won against Congress Krishna Byre Gowda with a margin of close to 1.45 lakh votes in the 2019 Lok Sabha elections.

Q5. A 41-year-old orangutan at _________________’s Nandankanan Zoological Park died following a prolonged illness. ”Binny”, the country’s lone orangutan passed away.

(a) Odisha

(b) Uttar Pradesh

(c) Bihar

(d) Madhya Pradesh

(e) Karnataka

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. A 41-year-old orangutan at Odisha’s Nandankanan Zoological Park died following a prolonged illness. ”Binny”, the country’s lone orangutan passed away around 9:40 pm due to old-age related ailments followed by respiratory tract infection.

Q6. World Health Organization (WHO) and global partners celebrate World No Tobacco Day (WNTD) on-

(a) 29th May

(b) 01st June

(c) 30th May

(d) 02nd June

(e) 31st May

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp.Every year, on 31st May, the World Health Organization (WHO) and global partners celebrate World No Tobacco Day (WNTD). The annual campaign is an opportunity to raise awareness on the harmful and deadly effects of tobacco use and second-hand smoke exposure, and to discourage the use of tobacco in any form. The focus of World No Tobacco Day 2019 is on “tobacco and lung health.”

Q7. Which country has announced tariffs on all goods coming from Mexico in a bid to curb illegal immigration recently?

(a) Japan

(b) Germany

(c) France

(d) USA

(e) Russia

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. US President Donald Trump has announced tariffs on all goods coming from Mexico in a bid to curb illegal immigration. From 10th June 2019, a five percent tariff would be imposed and slowly raised until the Illegal Immigration problem is remedied.

Q8. According to FICCI’s survey, country’s median GDP is forecast at _____________ percent for Financial Year 2020 and ______________ bpercent for Financial Year 2021 by FICCI.

(a) 7.50% and 7.70%

(b) 7.30% and 7.40%

(c) 7.10% and 7.20%

(d) 7.20% and 7.40%

(e) 7.40% and 7.80%

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The country’s median GDP is forecast at 7.10 percent for Financial Year 2020 and 7.20 percent for Financial Year 2021. The industry body FICCI’s economic outlook survey stated that the minimum and maximum growth estimate stood at 6.80 per 0cent and 7.3 percent for 2019-20.

Q9. What is the currency of Mexico?

(a) euro

(b) peso

(c) rand

(d) dinar

(e) kina

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The Mexican peso is the currency of Mexico.

Q10. Who is the present Finance Minister of India?

(a) Nirmala Sitharaman

(b) Subrahmanyam Jaishankar

(c) Narendra Singh Tomar

(d) Ravi Shankar Prasad

(e) Ramesh Pokhriyal Nishan

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Nirmala Sitharaman’s promotion is seen as the big news as Prime Minister Narendra Modi’s new government starts work. She took charge as India’s new Finance Minister, which puts her in charge of perhaps the most challenging assignment for this government.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

 

Leave a Reply