Current Affairs 1st May 2019: Quiz

Current Affairs 1st May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from

Q1. When the Labour Day is observed in India every year?

(a) 1st May

(b) 25th August

(c) 11th October

(d) 2nd November

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.The Labour Day was observed across the world on May 1, 2019. The day is also known as International Worker’s Day and May Day. The day is celebrated by the working classes and is promoted by the international labour movement, socialists and communists.

Q2. Indonesia recently announced to relocate its capital. What is the Capital of Indonesia?

(a) Denpasar Bali

(b) Jakarta

(c) Ubud

(d) Surabaya

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.Indonesia on April 29, 2019 announced its plans to move its capital away from Jakarta. President Joko Widodo’s government plans to establish a new Capital out of the crowded Java Island to ensure more equitable development of the country amid environmental concerns and overcrowding issues.

Q3. What is the name of Japan’s new imperial era that will begin on May 1, 2019?

(a) Showa

(b) Taisho

(c) Reiwa

(d) Heisei

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.Japanese Emperor of ‘Heisei’ era, Akihito began his abdication rituals on April 30, 2019 at a Shinto shrine, marking the end of his reign with hope for a new era. Japan on April 1, 2019 declared ‘Reiwa’ as the name of its new imperial era that will begin on May 1, 2019.

Q4. RBI recently announced to issue Rs 20 banknotes of greenish-yellow colour. The new Rs 20 banknotes will bear which heritage site?

(a) Elephanta Caves

(b) Badami Caves

(c) Bhimbetka Caves

(d) Ellora Caves

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.The Reserve Bank of India (RBI) will shortly issue Rs  20 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing signature of Shaktikanta Das, Governor of the Reserve Bank of India. The new Rs  20 banknote has motif of Ellora Caves on the reverse, depicting the country’s cultural heritage. The base colour of the note is Greenish Yellow.

Q5. Which city hosted run to vote mini-marathon on April 28, 2019?

(a) Leh

(b) Gangtok

(c) Darjeeling

(d) Srinagar

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp.A mini-marathon titled ‘run to vote’ was conducted on April 28, 2019 in Leh district of Jammu and Kashmir’s Ladakh region which is going to polls in the last phase of the Lok Sabha elections on May 6. The main objective of the marathon was to promote voter awareness and educate the target population about EVM and VVPAT.

Q6. Who was named 2019 FWA footballer of the year?

(a) Virgil Van Dijk

(b) Lionel Messi

(c) Raheem Sterling

(d) Cristiano Ronaldo

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.Raheem Sterling has been named the 2019 footballer of the year by the Football Writers’ Association (FWA). The Manchester City and England forward topped the poll of the 400-strong FWA membership as a clear winner, with 62 percent of the votes. It was more than 100 votes ahead of Liverpool defender Virgil Van Dijk.

Q7. Which city hosted the Shanghai Co-operation Organisation (SCO) Defence Ministers’ conclave?

(a) Tashkent

(b) Wuhan

(c) Hangzhou

(d) Bishke

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7. (d)

Exp.The Shanghai Co-operation Organisation (SCO) Defence Ministers’ conclave was held at Bishkek in Kyrgyzstan on April 29, 2019. India’s Defence Minister Nirmala Sitharaman attended the conclave and held bilateral meetings with her Chinese and Russian counterparts and Chief of General Staff of Kyrgyz Armed Forces. Key bilateral defence issues, including defence co-operation, were discussed. India became a full member of the SCO in 2017.

Q8. Which rule under the ‘Conduct of Elections Rules’ lists out a six-month jail term and a Rs 1000 fine for falsely reporting malfunctioning of EVMs and VVPATs?

(a) Rule 49MA

(b) Rule 51GCA

(c) Rule 37PB

(d) Rule 24TR

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.The Supreme Court on April 29, 2019 sought a response from the Election Commission on a plea seeking abolition of a provision in election rules that provides for prosecution of an elector if a complaint alleging malfunctioning of EVMs and VVPATs turns out to be false. A three-judge bench headed by CJI Ranjan Gogoi took note of the plea, which alleged that Rule 49MA of ‘The Conduct of Elections Rules’ was unconstitutional as it criminalises reporting of malfunctioning of Electronic Voting Machines and Voter Verified Paper Audit Trails.

Q9. Eravikulam National Park is located in which state?

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Telangana

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Spread across the area of 97 sq. km amidst the picturesque Devan Hills, Eravikulam National Park is an amazing place to witness the biodiversity of shola-grassland ecosystem.

Q10. The United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on _______________ December around the world.

(a) 3rd December

(b) 1st December

(c) 2nd December

(d) 5th December

(e) 10th December

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Since 1992, the United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on 3 December around the world. The theme for this year’s IDPD is “Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality”.

For More Current Affairs Quizzes click here

Leave a Reply