Current Affairs 20th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 20th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. What is the rank of India in International Institute of Management Development’s World Talent Ranking 2019 report?

(a) 57th

(b) 58th

(c) 59th

(d) 60th

(e) 61st

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. The International Institute of Management Development’s (IMD) World Talent Ranking (WTR) report for the year 2019 was released. In the released report, India was ranked at 59th position, a slip by 6 places on a global annual list of 63 countries.

 

Q2. ICICI Lombard has been partnering with ________________________ to offer non-life insurance solutions to its customers.

(a) India Posts Payments Bank

(b) Airtel Payments Bank

(c) Paytm Payments Bank

(d) Fino Payments Bank

(e) Kotak Mahindra Bank

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. ICICI Lombard has been partnering with Fino Payments Bank to offer non-life insurance solutions to its customers.

Q3. Which of the following Metro Rail Corporation recently conferred with two awards for its commendable initiatives in promoting the metro as a green and sustainable mode of transport among the masses?

(a) Lucknow Metro

(b) Mumbai Metro

(c) Jaipur Metro

(d) Kolkata Metro

(e) Delhi Metro

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) has been conferred with two awards for its commendable initiatives in promoting the metro as a green and sustainable mode of transport among the masses.

Q4. On which day Africa Industrialization Day is observed?

(a) 21 November

(b) 20 November

(c) 19 November

(d) 18 November

(e) 17 November

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Africa Industrialization Day is celebrated on November 20 each year. It is a time when governments and other organizations in many African countries examine ways to stimulate Africa’s industrialization process.

Q5. Who among the following has been appointed as Army’s first female JAG officer to be deployed on the foreign mission?

(a) Lt Col Ragni Jaswal

(b) Lt Col Deepika Kalra

(c) Lt Col Joyti Sharma

(d) Lt Col Aanchal Choudhary

(e) Lt Col Diksha Verma

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Lieutenant Colonel Jyoti Sharma has been appointed as Indian Army’s first female Judge Advocate General officer to be deployed on a foreign mission.

Q6. What is the theme of Africa Industrialization Day?

(a) Positioning African Industry to Supply the AfCFTA Market

(b) Promoting Regional Value Chains in Africa: A pathway for accelerating Africa’s structural transformation, industrialization and pharmaceutical production

(c) African Industrial Development: A Pre-Condition for an Effective and Sustainable Continental Free Trade Area

(d) Aims to raise awareness around the issue in Africa

(e) A pathway for accelerating Africa’s structural transformation

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Africa Industrialization Day is celebrated on November 20 each year. 2019 Theme: “Positioning African Industry to Supply the AfCFTA Market” will raise awareness in the international community on the challenges and opportunities for Africa’s industrialization within the framework of the newly created African Continental Free Trade Area.

Q7. National Council of Applied Economic Research (NCAER) has lowered its 2019-20 GDP growth forecast for India to ____________ from 6.8% recently.

(a) 5%

(b) 4.9%

(c) 4.5%

(d) 4.7%

(e) 4.8%

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. The National Council of Applied Economic Research (NCAER) has pegged India’s gross domestic product (GDP) growth for 2019-20 at 4.9% as against 6.8 % in 2018 (or FY-19).

Q8. Who among the following has been elected as the president of Gymnastics Federation of India (GFI)?

(a) Sudhakar Shetty

(b) Deepak Kumar

(c) Sudhir Mital

(d) M S Tyagi

(e) Narinder Batra

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Former Competition Commission of India chairman Sudhir Mital elected as president of the Gymnastics Federation of India (GFI).

Q9. Which of the following team won 18th edition of the FIFA under 17 World Cup trophy?

(a) Argentina

(b) France

(c) Ghana

(d) Brazil

(e) Mexico

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The Brazilian football team defeated the football team of Mexico in the finals for 2-1, to win the 18th edition of the FIFA (Fédération Internationale de Football Association) under 17 World Cup trophy held in Brasilia, Brazil.

Q10. Who among the following Indian wrestler has been conferred the Indian Personality of the Year Award (Sports) at the Indo Arab Leaders Summit & Awards 2019?

(a) Jeet Rama

(b) Pawan Kumar

(c) Yogeshwar Dutt

(d) Bajrang Punia

(e) Sushil Kumar

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Indian wrestler Bajrang Punia has been conferred the Indian Personality of the Year Award (Sports) at the Indo Arab Leaders Summit & Awards 2019 in Dubai.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply