Current Affairs 20th September 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 20th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Who is the director of Indian documentary film “Moti Bagh”, which is nominated for 2019 Oscars?

(a) Sanjay Kak

(b) Ashvin Kumar

(c) Nirmal Chander

(d) Aarti Shrivastava

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Moti Bagh, a documentary film based on the struggle of an 83-year-old farmer ‘Vidyadutt’ in a remote Himalayan village, has been nominated for the 2019 Oscars. The film is directed by Nirmal Chander & is about a farm in the hills of Uttarakhand runs by farmer who grows award-winning radishes and writes poetry. The film highlights migration of locals from several villages in the Garhwal and Kumaon regions of the state.

Q2.Who has become the first Indian wrestler to qualify for 2020 Tokyo Olympics?

(a) Sakshi Malik

(b) Pawan Kumar

(c) Babita Kumari

(d) Vinesh Phogat

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.Vinesh Phogat has become the first Indian wrestler to qualify for 2020 Tokyo Olympics in the 53-kg category after beating American Sarah Hildebrandt in the World Championships in Nur Sultan, Kazakhstan on 18th September 2019. She scored an impressive 8-2 win over the world championship silver medalist to secure her place at the Tokyo Games.

Q3.On which date, the 2019 edtion of World Bamboo Day (WBD) is celebrated?

(a) September 17

(b) September 20

(c) September 18

(d) September 19

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.The World Bamboo Day (WBD) is celebrated every year on on 18th of September by the World Bamboo Organization to generate awareness about conserving and promoting the bamboo industry. India is the world’s second-largest cultivator of bamboo after China with over 130 species. In the Budget presented in Parliament on July 2019, Government of India (GoI) focused on reviving traditional industries such as bamboo, khadi and honey, through a cluster-based approach.

Q4. Who among the following was recently awarded with Eminent Engineers Award at an event organised by the Institution of Engineers to mark the 52nd Engineers’ Day?

(a) Vinod Kumar Yadav

(b) G. Satheesh Reddy

(c) S.K. Sharma

(d) Atul Sobti

(e) R Madhavan

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The Union Minister for Skill Development & Entrepreneurship awarded Vinod Kumar Yadav, Chairman of Railway Board with Eminent Engineers Award at an event organised by the Institution of Engineers to mark the 52nd Engineers’ Day.

Q5. A documentary film based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village was recently nominated for the Oscars. The documentary is based on the life of which of the following persons?

(a) Aruna Roy

(b) Kailash Satyarthi

(c) Vidyadutt Sharma

(d) Chandi Prasad Bhatt

(e) Irom Chanu Sharmila

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. A documentary film based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village was recently nominated for the Oscars. The documentary is based on the life of Vidyadutt Sharma, a farmer living in Pauri Garhwal region.

Q6. Institution of Engineers organised a special event to mark the 52nd Engineers’ Day. What was the theme of 52nd Engineers’ Day?

(a) Engineering for innovation

(b) Engineering for nation building

(c) Engineering for development

(d) Engineering for discovery

(e) Engineering for change

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Institution of Engineers organised a special event to mark the 52nd Engineers’ Day. The theme of 52nd Engineers’ Day was “Engineering for change”.

Q7. The “International Migrant Stock 2019” was released by the Population Division of the _____________________ Department of Economic and Social Affairs (DESA).

(a) United Nations

(b) World Bank

(c) UNESCO

(d) UNICEF

(e) International Organization for Migration

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. The International Migrant Stock 2019 was released by the Population Division of the United Nations Department of Economic and Social Affairs (DESA).

Q8. As per the International Migrant Stock 2019, which of the following country is the leading country of origin of international migrants with 17.5 million persons living abroad?

(a) China

(b) Canada

(c) India

(d) United Kingdom

(e) Russia

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. As per the International Migrant Stock 2019, India is the leading country of origin of international migrants with 17.5 million persons living abroad.

Q9. India Post has expanded speed post service to six new foreign destinations and also announced the commencement of International Speed Post EMS Service. EMS stands for?

(a) Expanded Management Service

(b) Elevated Mail Service

(c) Express Management Service

(d) Expanded Mail Service

(e) Express Mail Service###

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. India Post has expanded speed post service to six new foreign destinations and also announced the commencement of International Speed Post EMS Service. EMS stands for Express Mail Service.

Q10. Minister of State for Finance and Corporate Affairs announced that a cricket and sports academy will be set up in _______________ to ensure that talented athletes of the region get the required training to excel in the sport.

(a) Kathua

(b) Jammu

(c) Ladakh

(d) Shopian

(e) Udhampur

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Minister of State for Finance and Corporate Affairs announced that a cricket and sports academy will be set up in Ladakh to ensure that talented athletes of the region get the required training to excel in the sport.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply