Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 20th September 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 20th September 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The device that can both feed data into and accept data from a computer is called?

(a) ALU

(b) CPU

(c) input-output device

(d) All of these

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. I/O Device or Input Output device can both feed data into and accept data from a computer.

Q2. The process of trading goods over the internet is known as _________.

(a) E-selling-n-buying

(b) E-trading

(c) E-finance

(d) E-salesmanship

(e) E-commerce

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. E-commerce is the process of trading goods over the internet.

Q3. Which of the following is the fastest media of data transfer?

(a) Co-axial Cable

(b) Untwisted Wire

(c) Telephone Lines

(d) Fiber Optic

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. A fiber optic cable consists of a bundle of glass threads, each of which is capable of transmitting messages modulated onto light waves.

Q4. LANs can be connected by which of the following devices which operate on the data link layer?

(a) Hub

(b) Bridges

(c) HDLC

(d) Tunnel

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Bridges operate on data link layer and they can be used to connect LANs.

Q5. What was the first machine to successfully perform long services of arithmetic and logical operations?

(a) MARK-I

(b) ENIAC

(c) EDSAC

(d) UNIVAC

(e) Z1

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. The Manchester Mark 1 was one of the earliest stored-program computers. It performs long services of arithmetic and logical operations.

Q6. What is a motion path?

(a) A type of animation entrance effect

(b) A method of advancing slides

(c) A method of moving items on a slide

(d) All of the above

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Motion path is a method of moving items on a slide.

Q7. What is the overall term for creating, editing, formatting, storing, retrieving and printing a text document?

(a) Word processing

(b) Spreadsheet design

(c) Web design

(d) Database management

(e) Presentation generation

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Word processing is the overall term for creating, editing, formatting, storing, retrieving and printing a text document.

Q8. The primary output device for computers is a __________.

(a) Video monitor

(b) Printer

(c) Keyboard

(d) Mouse

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.  Video Monitor is the display unit which is the primary output device for a computer system.

Q9. What is JDBC?

(a) Utility Software

(b) Application Software

(c) Application Programming Interface (API)

(d) Programming Language

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Java Database Connectivity (JDBC) is an application programming interface (API) for the programming language Java, which defines how a client may access a database. It is part of the Java Standard Edition platform, from Oracle Corporation.

Q10. Which among the following is a Super computer series developed by Indian scientists?

(a) Param

(b) Super30l

(c) Compaq Presario

(d) Cray YMP

(e) Blue Gene

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. PARAM is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India. The latest machine in the series is the PARAM Kanchenjunga.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply