Current Affairs 22nd April 2019: Quiz

Current Affairs 22nd April 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from here

Q1. What is the name of the first satellite launched by Sri Lanka into space?

(a)  Raavana-1

(b)  Intelsat 29e

(c)   Cartosat 2

(d)  Kalpana-1

(e)  None of these

Answer & Explanation
Ans (a)

Exp. Sri Lanka has launched its first satellite ‘Raavana-1’ into space from the Mid-Atlantic Regional Spaceport at NASA’s Wallops Flight Facility on Virginia’s East Shore. It weights around 1.05 kg and the lifespan of the satellite is around one and a half years. The launch marks Sri Lanka’s entry into the global space age. Under BIRDS project, the satellite was designed and built at the Kyushu Institute of Technology in Japan by two Sri Lankan research engineers. Its camera mission is to capture images of Sri Lanka and its neighbouring countries.

Q2. BIRDS project of which country?

(a)  Korea

(b)  China

(c)   Japan

(d)  US

(e)  India

Answer & Explanation
Ans (c)

Exp. The Nepal Academy of Science and Technology (NAST) initiated the launch of the country’s own satellite under the BIRDS project of the Japanese Kyushu Institute of Technology. The BIRDS project has been designed in association with the United Nations (UN) and aims at helping countries launch their first satellite.

Q3. Nepal has successfully launched its first satellite into space what is it name?

(a)  Astrosat-1

(b)  NepaliSat-1

(c)   Nepalisat-1

(d)  Neport-2

(e)  None of the above

Answer & Explanation
Ans.(b)

Exp. Nepal has successfully launched its first satellite NepaliSat-1 into space from Virginia in the United States. The satellite was developed by the Nepalese scientists. NepaliSat-1 is a low orbit satellite which will be in the 400-km distance from the Earth’s surface. It will be stationed at the International Space Station (ISS) for a month and then it will be sent to orbit the earth. The satellite will take photographs on a regular basis to gather geographical information of the country. It weighs 1.3 kilograms, making it a small satellite with limited capability. 

Q4. What is the theme of the 2019 World Heritage Day (WHD)?

(a)  The Heritage of Sport

(b)  Heritage for Youth

(c)   Rural Landscapes

(d)  Green Heritage

(e)  None of these

Answer & Explanation
Ans.(c)

Exp.  The World Heritage Day (WHD) is celebrated every year on April 18 to promote the cultural heritage across the world. The 2019 theme is ‘Rural Landscapes’. It is also a day of international solidarity in favor of strengthening and safeguarding heritage world-wide. The day also aims to seek recognition for the people involved in preserving the sites, especially scientists, archaeologists, geographers and engineers. As of 2018, India has 36 World Heritage Sites including Western Ghats, Sundarbans National Park, Taj Mahal, City of Ahmadabad, Nalanda University, Mahabodhi Temple in Bihar and Khajuraho in Madhya Pradesh.

Q5. Ace cricketer Mithali Raj has been named as the goodwill ambassador of which of the following team for the Street Child Cricket World Cup (SCCWC-2019)?

(a)  Indian Team

(b)  West Indies

(c)   Sri lanka

(d)  Australia

(e)  New Zealand

Answer & Explanation
Ans.(a)

Exp. Ace cricketer Mithali Raj has been named as the goodwill ambassador of the Indian team for the Street Child Cricket World Cup (SCCWC-2019. She joined former captain Saurav Ganguly and IPL franchise Rajasthan Royals in supporting the team. The Street Child Cricket World Cup (SCCWC-2019) is the first cricket world cup for street-connected children. The tournament is being organised by Street Child United (SCU), a UK based organisation, which has a legacy of holding street child tournaments around major sporting festivals like FIFA World Cup in South Africa, Olympics in Brazil, FIFA World Cup Russia and more.

Q6. The International Monetary Fund (IMF) and the World Bank (WB) have jointly launched a project private blockchain-based coin  it is called as?

(a)  Laxmi Coin

(b)  Jio Coin

(c)   Learning Coin

(d)  Bitcoin

(e)  None of these

Answer & Explanation
Ans.(c)

Exp.  The International Monetary Fund (IMF) and the World Bank (WB) have jointly launched a project called “Learning Coin”. It is a private blockchain-based coin and only accessible within IMF and the World Bank to help both multinational agencies learn about the merits of blockchain. The coin project has been launched in order to conduct research and learn more about the core technologies that have been used to implement cryptographic assets such as Bitcoin (BTC) and Ether (ETH).

Q7. Who has been honored with the 2019 Pulitzer Prize in fiction category?

(a)  Tommy Orange

(b)  Rebecca Makkai

(c)   Clare Barron

(d)  Richard Powers

(e)  None of these

Answer & Explanation
Ans.(d)

Exp. Richard Powers has been honoured with the 2019 Pulitzer Prize in fiction category for his innovative novel ‘The Overstory’, which shows us the world through the perspective of nature.

Q8. Two Indian Navy warships, namely INS Kolkata and INS Shakti will participate in the which Country International Fleet Review (IFR) maritime parade in Qingdao,on April 23?

(a)  Indian

(b) Japan

(c)  Chinese

(d) Korean

(e)  None of these

Answer & Explanation
Ans.(c)

Exp. As part of the 70th Anniversary of People’s Liberation Army Navy celebrations in China, two Indian Navy warships, namely INS Kolkata and INS Shakti will participate in the Chinese International Fleet Review (IFR) maritime parade in Qingdao,on April 23.The main objective of the IFR is to promote goodwill, co-operation strengthening and exhibit their organizational capabilities. INS Kolkata is a warship of Kolkata class stealth guided missile destroyers.INS Shakti is a deepak class fleet tanker.

Q9. On 19th April 2019, Christians all around the world celebrated Good Friday also known as?

(a)  Holy Friday 

(b) Ball Friday

(c)  Black hole Friday

(d) Diwali Friday

(e)  None of these

Answer & Explanation
Ans.(a)

Exp. On 19th April 2019, Christians all around the world celebrated Good Friday also known as Holy Friday or Black Friday.The day is observed every year in honor and remembrance of Jesus’s Crucifixion and Christians believe Jesus was crucified on Good Friday and rose again three days later which is marked as Easter.Many countries observe Good Friday as a national holiday on the Friday before Easter.

Q10. In Bangladesh, the historic Mujibnagar has recently celebrated on which of the following day?

(a)  15 April

(b) 16 April

(c)  17 April

(d) 18 April

(e)  19 April

Answer & Explanation
Ans.(c)

Exp. In Bangladesh, the historic Mujibnagar has recently celebrated on April 17, 2019. The day marks the oath taking ceremony of Bangladesh’s first government in 1971 at Baidyanathtala in Meherpur. On this day in 1971, senior leaders of the liberation movement of Bangladesh had assembled at Baidyanathtala to form the provisional government of independent Bangladesh. Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman was declared the President in absentia as he was arrested and flown to Pakistan after the Pakistan military crackdown on the then ‘East Pakistan’ on the night of March 25, 1971. The day is being observed by political parties and social and cultural organisations through various programs across Bangladesh.

For More Current Affairs Quizzes click here

Leave a Reply