Current Affairs 22nd June 2019: Quiz

Current Affairs 22nd June 2019: Daily GK update quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which nation has become the first to ratify the US-Mexico-Canada agreement?

(a) Mexico

(b) US

(c) Canada

(d) None of the above

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.Mexico has ratified the US-Mexico-Canada agreement. This makes it the first country to give the new North American trade deal final approval despite recent tensions with the US. The deal aims to replace the North American Free Trade Agreement (NAFTA). The US and Canada have yet to ratify the deal.

Q2. Which retail giant has to pay over 282 mn for violating anti-corruption regulations in 4 countries?

(a) Amazon

(b) Target

(c) Best Buy

(d) Walmart

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.International retail giant Walmart on June 20, 2019 agreed to pay over 282 US Dollar to various US bodies to settle charges of violating anti-corruption regulations while conducting its business in India, China, Brazil and Mexico.

Q3. When was World Music Day 2019 observed?

(a) June 22nd

(b) June 21st

(c) June 20th

(d) June 19th

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.The World Music Day 2019 was observed across the world on June 21, 2019. The International day, also known as the Fête de la Musique, is an annual celebration of music that takes place on June 21, the same day as the International Yoga Day.

Q4. India vs Afghanistan match will take place in which stadium on June 22?

(a) The Oval

(b) Trent Bridge

(c) Old Trafford

(d) Rose Bowl

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.India is scheduled to take on Afghanistan tomorrow, June 22, 2019, in the Match 28 of ICC World Cup 2019 at Rose Bowl, Southampton. While India is riding high on 3 wins from four games, Afghanistan has had five back-to-back defeats. The Afghanistan team is ridden with issues both on and off the field.

Q5. The External Affairs Ministry has issued an advisory to Indians visiting which nation?

(a) Egypt

(b) Turkmenistan

(c) Ethiopia

(d) Turkey

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.The Ministry of External Affairs has issued an advisory to Indians visiting Ethiopia and expatriates residing there. The advisory comes in view of recent incidents of attacks on expatriates and foreigners in Addis Ababa and other parts of the country.

Q6. The India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) (ECI) organized five-day training programme on Use of Technology in Elections for Election Officials of Union Election Commission of Myanmar. In which year the IIIDEM has established?

(a) 2009

(b) 2017

(c) 2012

(d) 2015

(e) 2011

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. The India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) (ECI) organized five-day training programme on Use of Technology in Elections for Election Officials of Union Election Commission of Myanmar. The Capacity Building Programs on Electoral technology is the 7th program in the series of the 09 programs scheduled across 2018-2019. Through efficient and scientific management of elections and electoral rolls, the Election Commission of India (ECI) has played a key role in strengthening the Indian democracy. Inspired by its vision on the philosophy of democracy as well as on the multifarious aspects of democratic ethos and operations, including most importantly, efficient and flawless delivery of free and fair elections, the ECI established the India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) in June 2011.

Q7. Who has won the women’s javelin bronze in the 58th Ostrava Golden Spike athletics meet, an IAAF World Challenge event?

(a) Kashinath Naik

(b) Neeraj Chopra

(c) Deepa Malik

(d) Annu Rani

(e) Deepa Malik

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Annu Rani won the women’s javelin bronze in the 58th Ostrava Golden Spike athletics meet, an IAAF World Challenge event. While Croatia’s Sara Kolak took the gold and Slovenia’s Martina Ratej bagged the silver.

Q8. Name the IT firm, which has signed a multi-year contract with Airbus for cabin and cargo design engineering recently?

(a) Wipro

(b) Infosys

(c) Tech Mahindra

(d) Cognizant

(e) TCS

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.IT firm Tech Mahindra has signed a multi-year contract with Airbus for cabin and cargo design engineering. The contract aims to capitalise on the specialised skills and competencies in the growing cabin engineering business over the next few years.

Q9. A Standing Group of Secretaries (GoS) has been constituted on e-Commerce by Ministry of Commerce and Industry. GoS under the Chairmanship of Secretary, Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) is constituted to ensure inter-ministerial/inter-departmental coordination on resolving issues, cutting across Ministries and Departments of Government of India in e-Commerce. Who is present Secretary of DPIIT?

(a) Anuj Gupta

(b) Ramesh Abhishek

(c) Amitabh Prasad

(d) Ravi Singh

(e) Bhoovan Soran

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. A Standing Group of Secretaries (GoS) has been constituted on e-Commerce by Ministry of Commerce and Industry. GoS under the Chairmanship of Secretary, Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) is constituted to ensure inter-ministerial/inter-departmental coordination on resolving issues, cutting across Ministries and Departments of Government of India in e-Commerce. Secretary of DPIIT: Ramesh Abhishek.

Q10. According to Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Fund of Funds for Startups have provided financial support to 249 startups in last 3 years. The DPIIT is the monitoring agency and ______________________ is the operating agency for FFS.

(a) SIDBI

(b) NABARD

(c) IRDAI

(d) SEBI

(e) FICCI

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. According to Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Fund of Funds for Startups have provided financial support to 249 startups in last 3 years. The DPIIT is the monitoring agency and Small Industries Development Bank of India is the operating agency for FFS. FFS contributes to the corpus of SEBI registered Alternative Investment Funds (AIFs). These AIFs in turn have to invest at least twice the contribution under FFS in startups.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Leave a Reply