Current Affairs 22nd November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 22nd November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which of the following state recently released the new Land Policy 2019 prepared by Revenue and Disaster Management Department?

(a) Sikkim

(b) Arunachal Pradesh

(c) Manipur

(d) Assam

(e) Meghalya

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal released the new Land Policy 2019 prepared by Revenue and Disaster Management Department.

Q2. Who among the following has occupied the top spot in Fortune’s Businessperson of the Year 2019 list?

(a) Margaret Keane

(b) Elizabeth Gaines

(c) Satya Nadella

(d) Jayshree Ullal

(e) Ajay Banga

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Microsoft’s India-born Chief Executive Officer Satya Nadella has occupied the top spot in Fortune’s Businessperson of the Year 2019 list.

Q3. The Reserve Bank of India superseded the board of debt-laden __________________________________________ as it intends to shortly initiate the process of resolution of the company under the insolvency and bankruptcy rules.

(a) India Infoline Housing Finance Limited

(b) Hinduja Housing Finance Limited

(c) Aditya Birla Housing Finance Limited

(d) Dewan Housing Finance Corporation Limited

(e) Bajaj Housing Finance Limited

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The Reserve Bank of India superseded the board of debt-laden Dewan Housing Finance Corporation Limited (DHFL) as it intends to shortly initiate the process of resolution of the company under the insolvency and bankruptcy rules.

Q4. Name the state which is top-ranked state in Swachh Survekshan Grameen 2019?

(a) Tamil Nadu

(b) Telangana

(c) Andhra Pradesh

(d) Kerala

(e) karnataka

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The Union Minister of the Ministry of Chemical and Fertilizers, conferred the Swachh Survekshan Grameen 2019 awards to top-ranked states Tamil Nadu.

 

Q5. Which of the following country are not in the list of Quad countries of Counter-terrorism (CT) exercise  will host by National Investigation Agency?

(a) India

(b) United States

(c) China

(d) Australia

(e) Japan

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. The National Investigation Agency (NIA) will host the first-ever counter-terrorism (CT) exercise for the Quad countries in New Delhi. The Quad countries include the United States (US), India, Australia, and Japan. China is not in the list.

 

Q6. Union Minister of State (Independent Charge) Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) Dr Jitendra Singh will inaugurate the ‘Destination North East’ Festival in ________________.

(a) Kanpur

(b) Lucknow

(c) Jaipur

(d) Varanasi

(e) Allahabad

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Union Minister of State (Independent Charge) Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) Dr Jitendra Singh will inaugurate the ‘Destination North East’ Festival in Varanasi, Uttar Pradesh

 

Q7. On which day World COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) Day is observed globally?

(a) First Monday of November

(b) Third Wednesday of November

(c) Third Sunday of November

(d) Second Saturday of November

(e) Third Thursday of November

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. The WHO (World Health Organization) and Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) organize World COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) Day on the third Wednesday of November every year.

Q8. Three-day Global Bio-India Summit 2019 begins in ____________________.

(a) Jaipur

(b) Lucknow

(c) Pune

(d) Mumbai

(e) New Delhi

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Three-day Global Bio-India Summit 2019 begins in New Delhi. It will be one of the largest biotechnology stakeholders conglomerate to be held in India for the first time.

 

Q9. _____________________ has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA), Mussoorie. The MoU has been signed with a view to exchange faculty members for various training programmes.

(a) IIM Kerala

(b) IIM Calcutta

(c) IIM Bangalore

(d) IIM Indore

(e) IIM Ahmedabad

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. IIM Indore has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA), Mussoorie. The MoU has been signed with a view to exchange faculty members for various training programmes.

 

Q10. Name the state which is top in Swachh Survekshan Grameen 2019 with the maximum citizen participation.

(a) Madhya Pradesh

(b) Uttar Pradesh

(c) UttaraKhand

(d) Maharashtra

(e) Rajasthan

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Uttar Pradesh top in maximum citizen participation in Survekshan Grameen 2019 awards.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply