Current Affairs 23rd May 2019: Quiz

Current Affairs 23rd May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched a Satellite from the Sriharikota, recently. What is the name of that satellite?

(a) KALAMSAT-2B

(b) BISAT-2A

(c) RISAT-2B

(d) ISSAT-2C

(e) TRISAT-1B

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched the ‘RISAT-2B’ Satellite from the Sriharikota’s, Satish Dhawan Space Centre, SHAR. The Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C46) lifted-off from the First Launch Pad and injected RISAT-2B into an orbit of 556 km, about 15 minutes and 25 seconds after lift-off.

Q2. Jokha Alharthi has won the prestigious Man Booker International Prize 2019 for “Celestial Bodies”. She is from which of the following country?

(a) Oman

(b) Iran

(c) Venezuela

(d) Saudi Arabia

(e) Qatar

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.An author from Oman, Jokha Alharthi has won the prestigious Man Booker International Prize for “Celestial Bodies”, the story of three sisters of a desert country confronting its slave-owning past and a complex modern world. Jokha Alharthi, the first Arabic-language writer to take the prize, will split the 50,000 pounds or 64,000 US dollar purse with her UK-based translator, Marilyn Booth.

Q3. As per the report by the United Nations, India’s economy is projected to grow at _________ in the fiscal year 2020.

(a) 7.5%

(b) 7.4%

(c) 7.2%

(d) 7.1%

(e) 7.3%

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.As per the report by the United Nations, India’s economy is projected to grow at 7.1% in the fiscal year 2020 on the back of strong domestic consumption and investment. Indian economy expanded by 7.2% in 2018. According to the report, GDP growth is a downward revision from the 7.4% estimated in January 2019.

Q4. Taiwan Expo 2019 began begun recently in ______________.

(a) Bengaluru

(b) New Delhi

(c) Mumbai

(d) Nagpur

(e) Pune

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Taiwan Expo 2019 began in Pragati Maidan, New Delhi. The representative of Taipei Economic and Cultural Centre Tien Chung-Kwang and Chairman of Taiwan External Trade Development Council, TAITRA James CF Huang inaugurated the three-day event in the presence of Joint Secretary Praveen Bonigala and ITPO Chairman LC Goyal.

Q5. The International Day for Biological Diversity is organized annually on _____________. 

(a) 28 May

(b) 26 May

(c) 20 May

(d) 24 May

(e) 22 May

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp.The UN General Assembly proclaimed 22 May, the date of the adoption of its text, as the International Day for Biological Diversity on 20 December 2000. The theme for International Day for Biological Diversity 2019 is ‘Our Biodiversity, Our Food, Our Health’.

Q6. The TAPI gas pipeline meeting was held recently in _________.

(a) Afghanistan

(b) Pakistan

(c) Turkmenistan

(d) India

(e) China

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. The Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gas pipeline meeting was held in Ashgabat, Turkmenistan. The groundbreaking of the TAPI gas pipeline will be held in Pakistan in October 2019.

Q7. With which of the following bank, the World Bank has teamed up to enable recording of secondary market bond trading using blockchain tech?

(a) Commonwealth Bank of Australia

(b) Commonwealth Bank of Italy

(c) Commonwealth Bank of India

(d) Commonwealth Bank of Austria

(e) Commonwealth Bank of Portugal

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.The World Bank and the Commonwealth Bank of Australia (CommBank) have teamed up to enable recording of secondary market bond trading using blockchain tech.

Q8. Name the South African mountaineer who has reached the highest point on the planet becoming the first black African woman to scale Mount Everest.

(a) Jean-Marc Boivin

(b) Alexander Burgener

(c) Saray Khumalo

(d) Samuel Brawand

(e) Tom Hope

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.South African Saray Khumalo has reached the highest point on the planet becoming the first black African woman to scale Mount Everest.

Q9. What is the theme for International Day for Biological Diversity 2019?

(a) Good Health and Well-being

(b) Clean Water and Sanitation

(c) Our Biodiversity, Our Water, Our Choice

(d) Our Biodiversity, Our Food, Our Health

(e) None of the given theme is true

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The UN General Assembly proclaimed 22 May, the date of the adoption of its text, as the International Day for Biological Diversity on 20 December 2000. The theme for International Day for Biological Diversity 2019 is ‘Our Biodiversity, Our Food, Our Health’.

Q10. Which among the following is the world’s most populous Muslim-majority country?

(a) Taiwan

(b) Japan

(c) Macau

(d) Indonesia

(e) Philippines

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp.Indonesia is the world’s most populous Muslim-majority country.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply