Current Affairs 24th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 24th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. _________________________ has become the 1st Indian man to win a gold medal at the Wushu World Championships held in Shanghai.

(a) Vikrant Baliyan

(b) Sushil Kumar

(c) Praveen Kumar

(d) Akhil Kumar

(e) Shiv Thapa

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Praveen Kumar has become the 1st Indian man to win a gold medal at the Wushu World Championships held in Shanghai.

Q2. The Indian Army will conduct exercise codenamed “Sindhu Sudarshan” for the year 2019 in ________________ to evaluate the capability of the defence services in an integrated air-land battle.

(a) Nagaland

(b) Maharashtra

(c) Assam

(d) Rajasthan

(e) J&K

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. The Indian Army will conduct exercise codenamed “Sindhu Sudarshan” for the year 2019 in Rajasthan to evaluate the capability of the defence services in an integrated air-land battle.

Q3. Who has authored the book “Ten Studies in Kashmir: History and Politics” published by Academic Foundation?

(a) Ramachandra Guha

(b) Kashi Nath Pandit

(c) Bipan Chandra

(d) Satish Chandra

(e) Romila Thapar

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Kashi Nath Pandit has authored the book “Ten Studies in Kashmir: History and Politics” published by Academic Foundation.

Q4. On which day the United Nations observes World Development Information Day every year?

(a) 21 October

(b) 22 October

(c) 23 October

(d) 24 October

(e) 25 October

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The United Nations observes World Development Information Day on 24 October every year.

Q5. Name the Micro enterprise which has secured a non-banking finance company licence from the Reserve Bank of India.

(a) Trison Financial Services

(b) Vreedhi Financial Services

(c) Kamal Financial Services

(d) India Financial Services

(e) Oqpi Financial Services

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Vreedhi Financial Services (VFS) has secured a non-banking finance company licence from the Reserve Bank of India.

Q6. The Government e-Marketplace has signed a MoU with which of the following bank to offer services including transfer of funds through GeM Pool Accounts, advising of Performance Bank Guarantees (e-PBG) and Earnest Money Deposit to the registered users on the portal?

(a) ICICI Bank

(b) HDFC Bank

(c) Yes Bank

(d) Axis Bank

(e) Federal Bank

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. The Government e-Marketplace has signed a MoU with Federal Bank to offer services including transfer of funds through GeM Pool Accounts, advising of Performance Bank Guarantees (e-PBG) and Earnest Money Deposit to the registered users on the portal.

Q7. Deepika Padukone and _____________ were named the ambassadors for Bharat Ki Laxmi, an initiative to celebrate the contribution & accomplishments of women of the nation for the public good.

(a) MC Mary Kom

(b) PV Sindhu

(c) Mithali Raj

(d) Priyanka Chopra

(e) Sania Mirza

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Deepika Padukone and PV Sindhu were named the ambassadors for Bharat Ki Laxmi, an initiative to celebrate the contribution & accomplishments of women of the nation for the public good.

 

Q8. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the merger of loss-making telecom firms BSNL and _____________ as part of a revival package.

(a) Videsh Sanchar Nigam Ltd

(b) Idea Cellular

(c) Tata Teleservices

(d) Aircel Ltd.

(e) MTNL

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the merger of loss-making telecom firms BSNL and MTNL as part of a revival package.

 

Q9. Name the Belgian Paralympic athlete who recently ended her life at the age of 40 through euthanasia (the practice of intentionally ending a life to relieve pain and suffering).

(a) Peter Genyn

(b) Laurens Devos

(c) Marieke Vervoort

(d) Sven Decaesstecker

(e) Florian Van Acker

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Marieke Vervoort, Belgian Paralympic athlete has ended her life at the age of 40 through euthanasia (the practice of intentionally ending a life to relieve pain and suffering).

Q10. Which of the following day is being celebrated as United Nations Day every year since 1948?

(a) 28th October

(b) 27th October

(c) 26th October

(d) 25th October

(e) 24th October

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. 24th October is celebrated as United Nations Day every year since 1948.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply