Current Affairs 25th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 25th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which of the following state/UTs achieves highest road length under PMGSY in 2019?

(a) West Bengal

(b) Jammu & Kashmir

(c) Ladakh

(d) Uttar Pradesh

(e) Maharashtra

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Jammu and Kashmir have achieved the highest road length in the country this year so far under a Centre’s rural roads’ programme with the completion of around 11,400 kilometres covering 1,838 habitations.

Q2. Where is world’s biggest Islamic Congregation “Aalmi Tablighi Ijtima” was held?

(a) Hyderabad

(b) Kolkata

(c) Bhopal

(d) Raipur

(e) Ranchi

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. In Madhya Pradesh, the 4-day Aalmi Tablighi Ijtima, world’s biggest Islamic Congregation began in Bhopal.

 

Q3. Union Minister Nitin Gadkari inaugurating the 11th edition of Agro Vision-2019, an Agricultural exhibition at _________________________.

(a) Maharashtra

(b) Uttar Pradesh

(c) Uttarakhand

(d) Delhi

(e) Punjab

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Union Minister Nitin Gadkari inaugurating the 11th edition of Agro Vision-2019, an Agricultural exhibition at Reshimbag Ground of Nagpur, Maharashtra.

Q4. Where is the Kalaburagi Airport, which was recently inaugurated under the UDAN-RCS Scheme of GOI?

(a) Telangana

(b) Andhra Pradesh

(c) Karnataka

(d) Tamil Nadu

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The first flight from Kalaburagi Airport to Kempegowda International Airport, Bengaluru took off after the inauguration of Kalaburagi airport by the Chief Minister of Karnataka.

Q5. Name the first woman pilot of India, who will join naval operations of Indian Navy?

(a) Lieutenant S Vijaya Devi

(b) Lieutenant P Swathi

(c) Lieutenant Pratibha Jamwal

(d) Lieutenant Punita Arora

(e) Lieutenant Shivangi

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The first woman pilot, Lieutenant Shivangi, will join naval operations on completion of operational training here on December 2. She hails from Muzzafarpur, Bihar. She was inducted into Indian Navy as SSC (Pilot) as part of 27 NOC course in Indian Naval Academy, Ezhimala.

Q6. Who among the following teen activist was awarded an international children’s peace prize, for her work in the struggle against climate change which has resonated with schoolchildren across the world?

(a) Jill Duggar Dillard

(b) Jazz Jennings

(c) Jaclyn Corin

(d) Greta Thunberg

(e) Emma Gonzalez

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Swedish teen activist Greta Thunberg was awarded an international children’s peace prize, for her work in the struggle against climate change which has resonated with schoolchildren across the world.

Q7. Oxford Dictionaries has named “_____________________________” as its 2019 Word of the Year.

(a) Flight Shame

(b) Eco-Anxiety

(c) Climate Denial

(d) Climate Emergency

(e) Climate Action

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Oxford Dictionaries has named “climate emergency” as its 2019 Word of the Year.

Q8. Union Minister for Jal Shakti released a short documentary film on Water Conservation named ______________________ in New Delhi.

(a) Science World: Water Harvesting

(b) The Water Women of India

(c) Shikhar Se Pukar

(d) For the Love of Water

(e) World Water Wars

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Union Minister for Jal Shakti released a short documentary film on Water Conservation named ‘SHIKHAR SE PUKAR’ in New Delhi. The film has been made to promote ‘Jalshakti Abhiyan’ and is based on the Journey of an IAS Officer Ravindra Kumar.

Q9. Nam the peace activist, which was awarded an international children’s peace prize for her fighting spirit and ‘Peaceful struggle’ against Boko Haram jihadist group.

(a) Peter Brock

(b) Ernesto Balducci

(c) Albert Bigelow

(d) Eva Bacon

(e) Divina Maloum

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Cameroonian peace activist Divina Maloum, aged 15, also received the International Children’s Peace Prize, for her fighting spirit and ‘Peaceful struggle’ against Boko Haram jihadist group.

Q10. The ___________________________ cleared the sale of sophisticated MK-45 naval guns worth $1 billion to India.

(a) Russia State Department

(b) Japan State Department

(c) US State Department

(d) UK State Department

(e) China State Department

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The US State Department cleared the sale of sophisticated MK-45 naval guns worth $1 billion to India. The MK-45 guns will enhance India’s naval capabilities, particularly in the Arabian Sea.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply