Current Affairs 25th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 25th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Recently, which of the following payments has been allowed through the Bharat Bill Payment System (BBPS) by Reserve Bank of India?

(a)Multiple Payment

(b)Single Payment

(c)Fixed Payment

(d)Recurring Payment

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. The Reserve Bank of India has expanded the scope of the Bharat Bill Payment System (BBPS) by adding other categories of recurring payments through the portal.

Q2. Name the former High Court Justice, who has been appointed as the new chairman of the Appellate Tribunal for Prevention of Money Laundering (PMLA) Act .

(a)Sunil Gaur

(b)H.L Dattu

(c)Madan kaur

(d)P.N Bhagwati

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Sunil Gaur, the former Delhi HC Judge who had rejected Chidambaram’s anticipatory bail in the INX Media case, has been appointed as the Chairperson of the PMLA Appellate Tribunal.

Q3. Name the nationwide campaign launched by NASSCOM’s Data Security Council of India (DSCI) in collaboration with Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY) & Google India that will educate end-users on the benefits of making digital payments ?

(a)Digital India Programme

(b)Digi payment

(c)Digital Payment Abhiyan

(d)Digital Payment Programme

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.Nasscom’s Data Security Council of India (DSCI)  collaborated with the electronics and IT ministry (MeitY) and Google India to launch a nationwide awareness campaign ‘Digital Payment Abhiyan’.

Q4. A savings as well as current account should be treated as inactive if there are no transactions in the account for over a period of _____ months.

(a) 24 months

(b) 30 months

(c) 12 months

(d) 06 months

(e) 36 months

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. If you have a current or a savings bank account and have not done any transactions through it for more than 12 months, then it will be classified as an inactive account. And if you don’t do any transactions from a bank account for 24 months, then it will be classified as dormant.

Q5. CDR mechanism is a voluntary non-statutory mechanism under which financial institutions and banks come together to restructure the debt of companies facing financial difficulties due to internal or external factors, in order to provide timely support to such companies. What is the meaning of “R” in CDR?

(a) Regulation

(b) Reserve

(c) Restructuring

(d) Ratio

(e) Reduce

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Corporate Debt Restructuring (CDR) mechanism is a voluntary non statutory mechanism under which financial institutions and banks come together to restructure the debt of companies facing financial difficulties due to internal or external factors, in order to provide timely support to such companies.

Q6. Who has been appointed as the Executive Director for India at International Monetary Fund (IMF)?

(a)Urjit Patel

(b)Subir Gokarn

(c)Surjit S Bhalla

(d)Rakesh Mohanty

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Eminent economist Surjit S Bhalla was appointed as the Executive Director for India on the board of the International Monetary Fund (IMF).

Q7.  Scheduled commercial bank can take equity stake in a payments bank to the extent permitted under Section 19 (2) of the-

(a) Indian Societies Registration Act, 1860

(b) Banking Regulation Act, 1949

(c) Reserve Bank of India Act, 1934

(d) Companies Act, 1956

(e) Securities and Exchange Board of India Act, 1992

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. A promoter/promoter group can have a joint venture with an existing scheduled commercial bank to set up a payments bank. However, scheduled commercial bank can take equity stake in a payments bank to the extent permitted under Section 19 (2) of the Banking Regulation Act, 1949.

Q8. Where was the 14th edition of the Indo – Mongolian joint military training exercise Nomadic Elephant-XIV for the year 2019 held ?

(a)Ulaanbaatar, Mongolia

(b)Mumbai, India

(c)Bakloh, India

(d)Erdenet, Mongolia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.Exercise Nomadic Elephant-XIV, the 14th edition of Indo-Mongolian joint military training, commenced from 5 October 2019. The exercise conducted over a period of 14 days from 5 October to 18 October 19 at Bakloh, Himachal Pradesh.

Q9.  Senior Citizen Saving Scheme (SCSS) is exclusively meant for people over the age of 60 years. They shall come into force on-

(a) August 2004

(b) August 2002

(c) August 2010

(d) August 2008

(e) August 2006

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.Senior Citizen Saving Scheme (SCSS) is exclusively meant for people over the age of 60 years. They shall come into force on 02nd day of August in 2004.

Q10. Prakash Portal has been launched for monitoring the supply of :-

(a)Oil & Petroleum

(b)Natural Gas

(c)Coal

(d)Electricity

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The government has launched a portal for better coordination among the ministries of power, coal and Indian Railways for coal supply to power plants.

The Prakash portal – ‘Power Rail Koyla Availability through Supply Harmony’ – will enable all stakeholders to monitor coal right from mines to transportation. This is a laudable project in ensuring adequate availability optimum utilisation of coal at thermal power plants.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply