Current Affairs 26th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 26th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. The General Secretary of the Revolutionary Socialist Party (RSP) and former West Bengal Minister ________________________ passed away.

(a) BabuDivakaran

(b) Baby John

(c) AV Thamarakshan

(d) T.J. Chandrachoodan

(e) Kshiti Goswami

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. The General Secretary of the Revolutionary Socialist Party (RSP) and former West Bengal Minister Kshiti Goswami passed away.

Q2. Who among the following has won the Scottish Open badminton men’s singles title in Glasgow, Scotland?

(a) Srikanth Kidambi

(b) Syed Modi

(c) Chetan Anand

(d) Lakshya Sen

(e) Anup Sridhar

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. India’s Lakshya Sen has won the Scottish Open badminton men’s singles title, defeating Brazilian Ygor Coelho to seal his fourth title in 3 months.

Q3. Former Madhya Pradesh Chief Minister _______________________________ has passed away. He was called as the ‘saint of politics’, served as the state’s chief minister from 1977 to 1978.

(a) Digvijaya Singh

(b) Bhagwantrao Mandloi

(c) Ravishankar Shukla

(d) Kailash Joshi

(e) Kailash Nath Katju

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Former Madhya Pradesh Chief Minister Kailash Joshi has passed away. He was called as the ‘saint of politics’, served as the state’s chief minister from 1977 to 1978.

Q4. Who among the following has clinched Davis Cup title 2019?

(a) Dominic Thiem

(b) Denis Shapovalov

(c) David Goffin

(d) Bautista Agut

(e) Rafael Nadal

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Rafael Nadal has clinched 6th Davis Cup title for Spain after beating Denis Shapovalov of Canada in front of a jubilant home crowd in Madrid.

 

Q5. On which day International Day for the Elimination of Violence against Women is observed?

(a) 17 November  

(b) 24 November

(c) 22 November

(d) 25 November

(e) 20 November

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. The International Day for the Elimination of Violence against Women is observed across the world on 25 November annually. The theme for this year is “Orange the World: Generation Equality Stands Against Rape”.

Q6. Who will host the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Forum of Young Scientists and Innovators in 2020?

(a) India

(b) China

(c) Russia

(d) Kazakhstan

(e) Kyrgyzstan

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. India will host the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Forum of Young Scientists and Innovators in 2020.

Q7. ____________________________, the largest gold loan non-banking finance company in the country, entered into a definitive agreement to acquire IDBI Asset Management Ltd and IDBI Mutual Fund Trustee Company Ltd.

(a) ICICI Gold Loan

(b) Federal Bank Gold Loan

(c) Union Gold Loan

(d) Muthoot Finance Ltd

(e) Manappuram Finance

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Muthoot Finance Ltd, the largest gold loan non-banking finance company in the country, entered into a definitive agreement to acquire IDBI Asset Management Ltd and IDBI Mutual Fund Trustee Company Ltd.

Q8. Which of the following company has announced a new kind of GPU-accelerated supercomputer in the cloud on Microsoft Azure?

(a) PNY GeForce

(b) Gigabyte GeForce

(c) Zotac GeForce

(d) NVIDIA

(e) AMD Radeon

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. NVIDIA has announced a new kind of GPU-accelerated supercomputer in the cloud on Microsoft Azure. NDv2 supercomputer is designed to handle demanding AI and high-performance computing applications, using up to 800 NVIDIA V100 Tensor Core GPUs interconnected on a single.

Q9. Name the capital city of indian state who recenlty showed in updated map of India?

(a) Dispur

(b) Amaravati

(c) Jaipur

(d) Dehradun

(e) Hyderabad

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The Survey of India, India’s central engineering agency in charge of mapping and surveying has released an updated map of India with Amaravati as the capital of Andhra Pradesh (AP).

 

Q10. 400 metres hurdles world champion ____________________________________ won the World Athlete of the Year awards.

(a) Marina Stepanova

(b) Sally Gunnell

(c) Dalilah Muhammad

(d) Kim Batten

(e) Yuliya Pechonkina

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. 400 metres hurdles world champion Dalilah Muhammad won the World Athlete of the Year awards.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply