Current Affairs 26th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 26th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Indian Railways has launched ‘one touch ATVM’ at 42 suburban stations of Central Railway over _______________ Suburban Network.

(a) Kolkata

(b) Delhi

(c) Chennai

(d) Mumbai

(e) Ahmedabad

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.Indian Railways has launched ‘one touch ATVM’ at 42 suburban stations of Central Railway over Mumbai Suburban Network.

Q2. Which organization has released Ease of Doing business Rankings which ranks 190 countries?

(a) World Bank

(b) World Trade Organization

(c) International Monetary Fund

(d) Asian Development Bank

(e) World Economic Forum

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. World Bank has released Ease of Doing business Rankings which includes 190 countries.

Q3. _____________________ celebrated its 58th Raising Day on 24th October 2019.

(a) Central Reserve Police Force

(b) Central Industrial Security Force

(c) Indo-Tibetan Border Police

(d) Border Security Force

(e) Railway Protection Force

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Indo-Tibetan Border Police celebrated its 58th Raising Day on 24th October 2019.

Q4. Who among the following has been awarded the Sakharov Prize by the European Parliament for his attempts to “foster dialogue” between Chinese people and the Uighur?

(a) Chiang Kai-shek

(b) Deng Xiaoping

(c) Mao Zedong

(d) Yao Ming

(e) Ilham Tohti

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. The European Parliament has awarded the Sakharov Prize to Uighur intellectual Ilham Tohti for his attempts to “foster dialogue” between Chinese people and the Uighur.

Q5. What is India’s rank in the Ease of Doing business Rankings 2020 released by World Bank?

(a) 77th

(b) 63rd

(c) 88th

(d) 101st

(e) 109th

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. India has jumped 14 places and has been ranked at 63rd among 190 countries in the Ease of Doing business Rankings 2020 released by World Bank.

Q6. Union Minister of State for Home Affairs G. Kishan Reddy has released the BPRD’s flagship publication “Data on Police Organizations” (DoPO 2018) in New Delhi. What does “D” stands for in BPRD?

(a) Domestic

(b) Domicile

(c) Distant

(d) Driven

(e) Development

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Union Minister of State for Home Affairs G. Kishan Reddy has released the Bureau of Police Research and Development’s flagship publication “Data on Police Organizations” (DoPO 2018) in New Delhi.

Q7. Which of the following countries topped the Ease of Doing business Rankings 2020 released by World Bank?

(a) New Zealand

(b) Switzerland

(c) USA

(d) China

(e) Japan

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. New Zealand has topped the Ease of Doing business Rankings 2020 released by World Bank.

Q8. Chenani-Nashri Tunnel,  Asia’s longest bi-directional highway tunnel has been renamed as Shyama Prasad Mukherjee Tunnel. It is located in?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Andhra Pradesh

(c) Assam

(d) Himachal Pradesh

(e) Jammu & Kashmir

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Chenani-Nashri Tunnel,  Asia’s longest bi-directional highway tunnel has been renamed as Shyama Prasad Mukherjee Tunnel. It is located in Jammu & Kashmir.

Q9. Which of the following countries ranked last in the Ease of Doing business Rankings 2020 released by World Bank?

(a) Syria

(b) Pakistan

(c) Vietnam

(d) Somalia

(e) Venezuela

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Somalia ranked last in the Ease of Doing business Rankings 2020 released by World Bank.

Q10. India’s score has improved from 67.3 in 2018 to ______________ in 2019, as per The Doing Business 2020 study.

(a) 68.5

(b) 69.9

(c) 71.0

(d) 71.9

(e) 73.0

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. India’s score has improved from 67.3 (in 2018) to 71.0 (in 2019), as per The Doing Business 2020 study.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply