Current Affairs 27th April 2019: Quiz

Current Affairs 27th April 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from here

Q1. When the World Intellectual Property Day is celebrated every year?

(a) 24 April

(b) 25 April

(c) 26 April

(d) 27 April

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.The World Intellectual Property Day was observed across the world on April 26, 2019 to spread awareness about the role that intellectual property rights like patents, trademarks, industrial designs and copyright play in encouraging innovation and creativity.

Q2. Former Indian Army Chief General Dalbir Singh Suhag was recently appointed as India’s High Commissioner to which country?

(a) Sweden

(b) Seychelles

(c) South Africa

(d) Saudi Arabia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.Former Indian Army Chief General (Retired) Dalbir Singh Suhag was on April 25, 2019 appointed as India’s High Commissioner to the island nation Seychelles. Dalbir Singh was the Army Chief from August 1, 2014 to December 31, 2016. He was also part of the Indian Peace Keeping Force (IPKF) in Sri Lanka in 1987.

Q3. The Indian Council of Medical Research recently launched the ‘MERA India’ to eliminate which disease by 2030?

(a) Dengue

(b) Malaria

(c) Tuberculosis

(d) Typhoid

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.The Indian Council of Medical Research launched the ‘Malaria Elimination Research Alliance (MERA) India’ in order to prioritise, plan and scale up research to eliminate Malaria from India by 2030.

Q4. Who has been appointed as the third judge in the special inquiry panel set up to probe sexual harassment charges against the Chief Justice after Justice N V Ramana recused himself?

(a) Justice Indu Malhotra

(b) Justice R Banumathi

(c) Justice UU Lalit

(d) Justice AM Khanwilkar

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.Justice Indu Malhotra was on April 25, 2019 appointed as the third member of the in-house inquiry panel set up to examine allegations of sexual harassment against Chief Justice of India Ranjan Gogoi. Malhotra was appointed to the panel following the recusal of Justice N V Ramana.

Q5. The Supreme Court has chosen which among the following retired Justices to hold inquiry into claims of conspiracy against CJI?

(a) Justice AK Sikri

(b) Former CJI Dipak Misra

(c) Justice Kurian Joseph

(d) Justice A K Patnaik

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp.The Supreme Court on April 25, 2019 constituted a one-man panel comprising former SC judge, Justice A K Patnaik to hold an inquiry into the allegations of a larger conspiracy to frame Chief Justice of India Ranjan Gogoi and fixing of benches in the top court. The top court clarified that the inquiry will not deal with the allegations of sexual harassment against the CJI.

Q6. Which nation released Ramayana stamp for the first time celebrating centuries old cultural bonds?

(a) Sri Lanka

(b) India

(c) Indonesia

(d) Malaysia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.Indonesia in a landmark step on April 23, 2019 released a special stamp on the theme of Ramayana for the first time underlining strong centuries old cultural bonds. The stamp, designed by renowned Indonesian sculptor Padmashri Bapak Nyoman Nuarta, features a scene from Ramayana in which Jatayu valiantly fought to save Devi Sita symbolising the resolve of two peoples in the face of adversity.

Q7. Which nation has initiated the step towards listing giraffes as threatened species?

(a) Australia

(b) United States

(c) New Zealand

(d) South Africa

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.The Trump administration has taken a first step toward extending protections for giraffes under the Endangered Species Act. The move comes after legal pressure from environmental groups. Biologists have warned for years that the world’s tallest land mammal is at increasing risk of extinction from habitat loss, poaching and other threats.

Q8. Which country’s foreign plastic waste ban has thrown the world’s plastic recycling sector into chaos?

(a) United States

(b) India

(c) Bangladesh

(d) China

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp.China had stopped accepting plastic waste from foreign countries last year. The move has thrown the world recycling sector into chaos.  The ban forced countries like the US and UK to find new ways to deal with their own trash, which has resulted in huge pile-ups of trash in Southeast Asian nations.

Q9. Bank of Baroda has become the ______________ largest bank in the country.

(a) 1st 

(b) 2nd

(c) 3rd

(d) 4th

(e) 5th

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.The amalgamation of Vijaya Bank and Dena Bank into the Bank of Baroda (BoB) has come into effect and all branches of the former two will function as branches of BoB. The merged entity would also receive Rs 5,042 crore fund infusion from the government. Post the merger, Bank of Baroda has become the third largest bank in the country.

Q10. National Science Day is celebrated across India on-

(a) 11 January

(b) 04th March

(c) 16 April

(d) 24th December

(e) 28th February

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. National Science Day is celebrated in India on 28 February each year to mark the discovery of the Raman effect by Indian physicist Sir C. V. Raman on 28 February 1928. For his discovery, Sir C.V. Raman was awarded the Nobel Prize in Physics in 1930.

For More Current Affairs Quizzes click here

Leave a Reply