Current Affairs 27th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 27th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the train recently started by Indian Railways on the heritage Kalka-Shimla route having glass rooftop to have a panoramic view of the hilly region.

(a) Parwat Darshan Express

(b) Shiv Darshan Express

(c) Sheetal Darshan Express

(d) Him Darshan Express

(e) Pahad Darshan Express

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Indian Railways has started a glass-enclosed vistadome “Him Darshan Express” train on the heritage Kalka-Shimla route.

Q2. Which bank has tied up with online real estate platform Magicbricks for listing and e-auctioning of immovable properties repossessed by it in recovery proceedings?

(a) Yes Bank

(b) Axis Bank

(c) Federal Bank

(d) HDFC Bank

(e) ICICI Bank

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Federal Bank has tied up with online real estate platform Magicbricks for listing and e-auctioning of immovable properties repossessed by it in recovery proceedings.

Q3. Which organization has announced a loan of $210 million for irrigation and solar energy projects in India?

(a) World Bank

(b) Asian Development Bank

(c) New Development Bank

(d) International Monetary Fund

(e) Asian Infrastructure Investment Bank

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has announced a loan of $210 million for irrigation and solar energy projects in India.

Q4. The Reserve Bank of India has capped the permissible exposure limit of a lender on a Peer-to-Peer lending (P2P) platform for all borrowers at?

(a) Rs 15 lakh

(b) Rs 25 lakh

(c) Rs 50 lakh

(d) Rs 75 lakh

(e) Rs 90 lakh

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The Reserve Bank of India has capped the permissible exposure limit of a lender on a Peer-to-Peer lending (P2P) platform for all borrowers at Rs 50 lakh.

Q5. Name the handbook based on diets for diseases which was released recently during the “Eat Right Mela” and provides general guidelines for hospitals on suitable diets for common medical conditions.

(a) The ORANGE Book

(b) The BLUE Book

(c) The PINK Book

(d) The PURPLE Book

(e) The GREEN Book

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. ‘The PURPLE Book’ which is based on diets for diseases and was released recently during the “Eat Right Mela”. It provides general guidelines for hospitals on suitable diets for common medical conditions.

Q6. Name the China’s brilliant storyteller, who created the critically acclaimed memoir “Colours of the Mountain” and passed away recently.

(a) Mo Yan

(b) Yu Hua

(c) Ma Jian

(d) Liu Cixin

(e) Da Chen

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. China’s brilliant storyteller, Da Chen, who created the critically acclaimed memoir “Colours of the Mountain” passed away recently.

Q7. Finance minister of India released a postage stamp to commemorate distinguished service and glorious contribution of Directorate of Revenue Intelligence (DRI) in protecting the nation. Who is the present Union finance minister of India?

(a) Nirmala Sitharaman

(b) Nitin Jairam Gadkari

(c) Raj Nath Singh

(d) Ramvilas Paswan

(e) D.V. Sadananda Gowda

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Finance minister of India released a postage stamp to commemorate distinguished service and glorious contribution of Directorate of Revenue Intelligence in protecting the nation. Nirmala Sitharaman is the present Union finance minister of India.

Q8. Name the American songwriter who penned the iconic “I’ll Be There For You” track for the long-running television show “Friends”, passed away recently.

(a) Stephen Bray

(b) Maurice White

(c) Allee Willis

(d) Brenda Russell

(e) Marsha Norman

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The American songwriter Allee Willis passed away recently. She penned the iconic “I’ll Be There For You” track for the long-running television show “Friends”.

Q9. The 5th Round of India-Japan Maritime Affairs Dialogue was held in?

(a) Chennai, India

(b) Kolkata, India

(c) Osaka, Japan

(d) New Delhi, India

(e) Tokyo, Japan

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. The 5th Round of India-Japan Maritime Affairs Dialogue was held in Tokyo, Japan.

Q10. The Government of India has approved the release of ______________ as fresh capital to three public sector banks for preferential allotment of shares.

(a) Rs 20,655 crore

(b) Rs 18,655 crore

(c) Rs 8,655 crore

(d) Rs 25,655 crore

(e) Rs 35,655 crore

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The Government of India has approved the release of Rs 8,655 crore as fresh capital to three public sector banks for preferential allotment of shares.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

3

Leave a Reply