Current Affairs 27th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 27th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Where is 63rd National Shotgun Shooting Championship held in India?

(a) Pune

(b) Lucknow

(c) Mumbai

(d) New Delhi

(e) Kolkata

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. The 63rd National Shotgun Shooting Championship held in New Delhi.

Q2. What is the rank of bengaluru in Global prosperity index 2019?

(a) 31

(b) 76

(c) 83

(d) 94

(e) 80

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Bengaluru emerged as India’s highest-ranked city at No. 83 in a new index of the world’s 113 cities in Global prosperity index 2019.

 

Q3. Markets regulator _______________ imposed a total fine of Rs 40.5 lakh on 7 companies for indulging in fraudulent trading in the illiquid stock options segment on the BSE.

(a) TRAI

(b) RBI

(c) FSSAI

(d) SEBI

(e) IRDAI

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Markets regulator SEBI imposed a total fine of Rs 40.5 lakh on 7 companies for indulging in fraudulent trading in the illiquid stock options segment on the BSE.

 

Q4. In which of the following state Etawah Lion Safari, formally known as Etawah Safari Park is situated?

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Gujarat

(d) Maharashtra

(e) Karnataka

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The Etawah Lion Safari, formally known as Etawah Safari Park was thrown open for public in Uttar Pradesh.

 

Q5. Where is Indian Railway sets up his Railway Institute of Financial Management?

(a) Mumbai

(b) Pune

(c) Bengaluru

(d) Hyderabad

(e) Delhi

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. The Indian Railway Institute of Financial Management (IRIFM) has been set up in Hyderabad, Telangana.

Q6. Which of the following state inaugurated the National Tribal Craft Mela–2019?

(a) Assam

(b) Madhya Pradesh

(c) Jharkhand

(d) Gujarat

(e) Odisha

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik inaugurated the National Tribal Craft Mela – 2019 in Bhubaneswar. The objective of the Mela is to preserve, promote and popularise traditional tribal art and craft and help the artisans to find better opportunities to develop their skills through cross-cultural interactions for commercial viability of their products.

 

Q7. National Milk Day is celebrated across the country on __________________every year.

(a) 23 November

(b) 24 November

(c) 25 November

(d) 26 November

(e) 27 November

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. National Milk Day is celebrated across the country on November 26 every year. The significance of National Milk Day lies in the fact that this day celebrates the importance of milk in a person’s life.

Q8. Which of the following state recently announced 5% reservation to national and international medallists sportspersons in state government jobs?

(a) Rajasthan

(b) Madhya Pradesh

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

(e) Himachal Pradesh

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Madhya Pradesh government has announced 5% reservation to national and international medallists sportspersons in state government jobs.

Q9. Which of the following automobile company signed memorandum of understanding (MoU) with ICICI Bank to offer customised financial solutions to customers across India?

(a) Suzuki

(b) Volvo

(c) Eicher

(d) Ashok Leyland

(e) Tata Motors

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Commercial vehicle manufacturer Ashok Leyland Ltd. (ALL) has entered into a two­ year memorandum of understanding (MoU) with ICICI Bank to offer customised financial solutions to customers across India with a focus on semi­urban and rural geographies.

 

Q10. National Milk day marks the birth anniversary of ______________________ the Father of White Revolution in India.

(a) Vishal Tewari

(b) Arun Krishnan

(c) Durgesh Patel

(d) Verghese Kurien

(e) M.S.Swaminathan

 

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. National Milk Day is celebrated across the country on November 26 every year on the birthday of Dr Verghese Kurien. This day marks the birth anniversary of Verghese Kurien, the Father of White Revolution in India.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply