Current Affairs 27th September 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 27th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which country has lifted the ban on the exports of Hilsa fish to India as a goodwill gesture during the Durga Puja?

(a) Thailand

(b) Myanmar

(c) Bangladesh

(d) Malaysia

(e) Sril Lanka

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Bangladesh has lifted the ban on the exports of Hilsa fish to India as a goodwill gesture during the Durga Puja.

Q2. Uttar Pradesh government has announced an annual support of ____________________ to the victims of triple talaq till their rehabilitation.

(a) Rs 4,000

(b) Rs 6,000

(c) Rs 8,000

(d) Rs 10,000

(e) Rs 12,000

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Uttar Pradesh government has announced an annual support of Rs 6,000 to the victims of triple talaq till their rehabilitation.

Q3. World University of Design (WUD) hosted Global Goals Jam 3.0, which focused on design thinking and service design methodologies was hosted with the theme?

(a) eWaste

(b) eDesign

(c) eJam

(d) eService

(e) eGoals

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. World University of Design (WUD) hosted Global Goals Jam 3.0, which focused on design thinking and service design methodologies was hosted with the theme: eWaste

Q4. Name the social media platform which has inked an agreement with the International Cricket Council, under which the social media platform will get exclusive digital content rights for select cricket matches in the Indian subcontinent.

(a) Whatsapp

(b) Snapchat

(c) Facebook

(d) Telegram

(e) Instagram

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The International Cricket Council has inked an agreement with Facebook, under which the social media platform will get exclusive digital content rights for select cricket matches in the Indian subcontinent.

Q5. Name the American television producer & a four-time Emmy Award winner who passed away recently.

(a) J. Michael Mendel

(b) Larina Adamson

(c) Denise Sirkot

(d) Richard Raynis

(e) Richard Sakai

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. American television producer & a four-time Emmy Award winner J. Michael Mendel passed away.

Q6. Who among the following has become the first Indian to receive the Changemaker Award 2019 at the Goalkeepers Global Goals Awards 2019?

(a) Malala Yousafzai

(b) Payal Jangid

(c) Zeal Jitendra Marathe

(d) Anjith P

(e) Gaurav Kumar Bharti

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Rajasthan’s Payal Jangid, aged 17, became the first Indian to receive the Changemaker Award 2019 at the Goalkeepers Global Goals Awards 2019.

Q7. Name the former 2-times French President who passed away recently.

(a) Ricky Skerritt

(b) Gitanas Nauseda

(c) Stuart R. Bell

(d) Megawati Sukarnoputri

(e) Jacques Chirac

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Former 2-times French President Jacques Chirac passed away.

Q8. Who among the following will be succeeded by the Army chief Gen Bipin Rawat to become the new Chairman of the Chiefs of Staff Committee?

(a) President Ram Nath Kovind

(b) Prime Minister Narendra Modi

(c) Defence Minister Rajnath Singh

(d) Air Chief Marshal B.S. Dhanoa

(e) Admiral Karambir Singh

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Army chief Gen Bipin Rawat will succeed Indian Air Force (IAF) chief, Air Chief Marshal B.S. Dhanoa to become the new Chairman of the Chiefs of Staff Committee.

Q9. Pranab Mukherjee released a book named ‘Reset: Regaining India’s ________________ Legacy’ written by Subramanian Swamy and published by Rupa Publications India.

(a) Economic

(b) Defense

(c) National

(d) Educational

(e) Sports

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Pranab Mukherjee released a book named ‘Reset: Regaining India’s Economic Legacy’ written by Subramanian Swamy and published by Rupa Publications India.

Q10. Name the payment bank which has joined hands with HDFC ERGO General Insurance Company to offer unique Mosquito Diseases Protection Policy to protect against mosquito-borne diseases.

(a) India Post Payments Bank

(b) Fino Payments Bank

(c) Jio Payments Bank

(d) Paytm Payments Bank

(e) Airtel Payments Bank

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Airtel Payments Bank has joined hands with HDFC ERGO General Insurance Company to offer unique Mosquito Diseases Protection Policy (MDPP) to protect against mosquito-borne diseases.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply