Current Affairs 28th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 28th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the Indian ophthalmologist who was conferred with the American Academy of Ophthalmology’s (AAO) highest award Life Achievement honour.

(a) Dr Pavuluri Krishna Choudaryy

(b) Dr Rajesh Fogla

(c) Dr Sudhir Kumar

(d) Dr Santosh G Honavar

(e) Dr Kasu Prasanna Kumar Reddy

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Dr Santosh G Honavar was conferred with the American Academy of Ophthalmology’s (AAO) highest award Life Achievement honour.

Q2. The Asian Infrastructure Investment Bank has announced a loan of $65 million for a 250-megawatt (MW) solar project in which of the following state?

(a) West Bengal

(b) Rajasthan

(c) Odisha

(d) Bihar

(e) Jharkhand

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The Asian Infrastructure Investment Bank has announced a loan of $65 million for a 250-megawatt (MW) solar project in Rajasthan.

Q3. RBI has introduced a new semi-closed prepaid payment instrument (PPI) which can be used for the transaction of goods and services up to a limit of?

(a) Rs 2,000

(b) Rs 4,000

(c) Rs 6,000

(d) Rs 8,000

(e) Rs 10,000

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. RBI has introduced a new semi-closed prepaid payment instrument (PPI) which can be used for the transaction of goods and services up to a limit of Rs 10,000.

Q4. The Asian Infrastructure Investment Bank has announced a loan of $145 million to improve irrigation services and strengthen flood risk management in?

(a) Odisha

(b) Haryana

(c) Punjab

(d) West Bengal

(e) Uttar Pradesh

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The Asian Infrastructure Investment Bank has announced a loan of $145 million to improve irrigation services and strengthen flood risk management in West Bengal.

Q5. Which of the following is the corect pair of banks in which the Government of India has approved the release of fresh capital for preferential allotment of shares?

(a) Allahabad Bank, Indian Overseas Bank and UCO Bank

(b) State Bank of India, Indian Overseas Bank (IOB) and UCO Bank

(c) Allahabad Bank, Punjab National bank and UCO Bank

(d) Allahabad Bank, Indian Overseas Bank and Bank of Baroda

(e) Allahabad Bank, Indian Overseas Bank and Andhra Bank

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. The Government of India has approved the release of fresh capital in Allahabad Bank, Indian Overseas Bank and UCO Bank for preferential allotment of shares.

Q6. Noted Economist and Political Analyst S Gurumurthy released a book titled “Politics of Opportunism: Regional Parties, Coalitions, Centre-State Relations In India”. The book is authored by?

(a) Arundhati Roy

(b) Vikram Seth

(c) Salman Rushdie

(d) Chetan Bhagat

(e) R P N Singh

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Noted Economist and Political Analyst S Gurumurthy released a book titled “Politics of Opportunism: Regional Parties, Coalitions, Centre-State Relations In India”. The book is authored by R P N Singh.

Q7. ____________ has organized the National Symposium of Poets 2020.

(a) All India Radio

(b) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

(c) Ministry of Communications

(d) Ministry of Human Resource Development

(e) Ministry of Electronics and Information Technology

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. All India Radio organized the National Symposium of Poets 2020.

Q8. Name the mobile app recently launched by Raksha Mantri for the forthcoming DefExpo 2020.

(a) DefSpeaker 2020

(b) DefSeminar 2020

(c) DefExpo 2020

(d) DefWebinar 2020

(e) DefApp 2020

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Raksha Mantri has launched the “DefExpo 2020” mobile app of the forthcoming DefExpo 2020.

Q9. Name the Veteran Political cartoonist who also worked as a staff cartoonist at various newspapers, including the Times of India and the Mid-day, passed away recently.

(a) R. K. Laxman

(b) K. Shankar Pillai

(c) Abu Abraham

(d) O. V. Vijayan

(e) Vikas Sabnis

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Veteran Political cartoonist Vikas Sabnis, who also worked as a staff cartoonist at various newspapers, including the Times of India and the Mid-day, passed away recently.

Q10. The Reserve Bank of India has directed large cooperative banks to report all exposures of Rs 5 crore and more to the Central Repository of Information on Large Credits (CRILC) with effect from?

(a) December 31, 2020

(b) December 31, 2019

(c) January 31, 2020

(d) March 31, 2020

(e) May 31, 2020

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The Reserve Bank of India has directed large cooperative banks to report all exposures of Rs 5 crore and more to the Central Repository of Information on Large Credits (CRILC) with effect from December 31, 2019.

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Quant Topic Wise

 

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here
3

Leave a Reply