Current Affairs 28th June 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 28th June 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is the name of US Secretary of State who met Prime Minister Modi recently in his India visit?

(a) Peter Sandars

(b) John Nicolas

(c) AB Patrick 

(d) Mike Pompeo

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.US Secretary of State Mike Pompeo met Prime Minister Narendra Modi in New Delhi to discuss several contentious issues as well as ways to strengthen the India-US ties. Pompeo also met Foreign Minister S Jaishankar to prepare the groundwork for the summit level meeting between US President Donald Trump and PM Modi on the sidelines of the G20 summit in Osaka, Japan on July 28.

Q2. Flipkart’s co-founder Binny Bansal sold his equity shares valued at USD 76 million to which company?

(a) Myntra

(b) Alibaba

(c) Walmart

(d) Jabong

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.Flipkart’s co-founder Binny Bansal sold around 54 lakh of his equity shares valued at USD 76 million to FIT Holdings SARL, Walmart’s Luxembourg entity. Walmart is headquartered in Arkansas, United States.

Q3. Mohamed Ould Ghazouani was elected as the President of which country?

(a) Mauritania

(b) Serbia

(c) Liberia

(d) Ghana

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.Mohamed Ould Ghazouani was declared as the winner of Mauritania presidential elections 2019. He is a former Defense Minister of the country. Ghazouani won over 52 percent of the votes, as per the country’s electoral commission.

Q4. The World Bank recently approved USD 147 Million Loan to which state?

(a) Tamil Nadu

(b) Jharkhand

(c) Karnataka

(d) Kerala

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The World Bank recently approved USD 147 Million Loan to Jharkhand. In this regard, a tri-partite agreement was signed between Indian Government, Jharkhand and the World Bank. The loan will help improve the management capacity of the urban local bodies.

Q5. The Rahimatpur police station in Satara district has emerged as the State topper in a survey based on the ‘SMART’ policing concept. In which state Rahimatpur police station located?

(a) Madhya Pradesh

(b) Manipur

(c) Maharashtra

(d) Mizoram

(e) Meghalaya

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. The Rahimatpur police station in Satara district in Maharashtra has emerged as the State topper in a survey based on the ‘SMART’ policing concept. ‘SMART’: Strict and sensitive, modern and mobile, alert and accountable, reliable and responsive, techno-savvy and trained. The survey was executed by the Quality Council of India.

Q6. The International Olympic Committee is a non-governmental sports organisation based in Lausanne, Switzerland. Who is present President of International Olympic Committee?

(a) Grigory Rodchenkov

(b) Thomas Bach

(c) Jacques Rogge

(d) Christophe De Kepper

(e) Demetrius Vikelas

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The International Olympic Committee is a non-governmental sports organisation based in Lausanne, Switzerland. Created by Pierre de Coubertin and Demetrios Vikelas in 1894, it is the authority responsible for organising the modern Summer and Winter Olympic Games. Thomas Bach, OLY is a German lawyer and former Olympic fencer. Bach is the ninth and current President of the International Olympic Committee, and a former member of the German Olympic Sports Confederation Executive Board.

Q7. Veteran actor-filmmaker Vijaya Nirmala passed away recently. Vijaya Nirmala was an Indian film actress, producer and director known for her works predominantly in ______________ cinema.

(a) Telugu

(b) Hindi

(c) Odia

(d) Marathi

(e) Bhojpuri

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Veteran actor-filmmaker Vijaya Nirmala passed away in Hyderabad. Vijaya Nirmala, born in Tamil Nadu, was one of the most accomplished women in the south Indian film industry. She acted in more than 200 films in Tamil, Telugu and Malayalam.

Q8. Prime Minister Narendra Modi and Japanese PM _______________ meets in Osaka, Japan. This is the first meeting between the two leaders since the start of Japan’s Reiwa era.

(a) Aso Taro

(b) Shinzo Abe

(c) Noda Yoshihiko

(d) Shigeru Ishiba

(e) Hatoyama Yukio

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Prime Minister Narendra Modi and Japanese PM Shinzo Abe meets in Osaka, Japan. This is the first meeting between the two leaders since the start of Japan’s Reiwa era.

Q9. Mercedes Driver Lewis Hamilton wins France Grand Prix 2019. This is his _____________ triumph in eight races in this season.

(a) first

(b) fourth

(c) third

(d) fifth

(e) sixth

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Mercedes Driver Lewis Hamilton wins France Grand Prix 2019. This is his sixth triumph in eight races in this season.

Q10. Ministry of New and Renewable Energy and institutions under it observed Swachhta Pakhwada (cleanliness fortnight) from _______ June to __________ June 2019.

(a) 05th June, 10th June

(b) 21st June, 30th June

(c) 01st June, 15th June

(d) 11th June, 25th June

(e) 15st June, 20th June

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Ministry of New and Renewable Energy and institutions under it observed Swachhta Pakhwada (cleanliness fortnight) from 1st June to 15th June 2019. During this period, MNRE undertook various activities such as Shramdan (cleanliness drive) by staff, lectures and seminars.

Attempt More Current Affairs Quizzes

You can also Read this:

 

 

Leave a Reply