Current Affairs 28th September 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 28th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath has announced that the metro rail in Bhopal will be named for “___________________”, an 11th century ruler.

(a) Abu Kalijar

(b) Raja Bhoj

(c) Vajjada

(d) Qutb al-din Hasan

(e) Lashkari ibn Musa

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath has announced that the metro rail in Bhopal will be named for Raja Bhoj, an 11th century ruler.

Q2. The President of India unveiled the 1st “Indigenous High-Temperature Fuel Cell System” developed by CSIR on the occasion of CSIR Foundation Day in New Delhi. ‘S’ in CSIR stands for?

(a) Social

(b) Security

(c) Secular

(d) Scientific

(e) Statutory

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp The President of India unveiled the 1st “Indigenous High-Temperature Fuel Cell System” developed by CSIR on the occasion of CSIR Foundation Day in New Delhi.

Q3. ___________________________, Ministry of Defence and Central University of Jammu have entered into a MoU for the establishment of Kalam Centre for Science and Technology.

(a) Bharat Electronics Limited

(b) Hindustan Aeronautics Limited

(c) Home Ministry

(d) ISRO

(e) DRDO

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp Defence Research & Development Organisation, Ministry of Defence and Central University of Jammu have entered into a MoU for the establishment of Kalam Centre for Science and Technology.

Q4. Who among the following has been appointed as the Vice Chief of Indian Air Force?

(a) Air Marshal BS Dhanoa

(b) Air Marshal RKS Bhadauria

(c) Air Marshal Raghunath Nambiar

(d) Air Marshal HS Arora

(e) Air Marshal B Suresh

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp Air Marshal HS Arora has been appointed as the Vice Chief of Indian Air Force.

Q5. Name the airport which has been recognised by the Airport Council International as the best airport in terms of services offered to passengers.

(a) Cochin International Airport Limited

(b) Rajiv Gandhi International Airport

(c) Indira Gandhi International Airport

(d) Chaudhary Charan Singh International Airport

(e) Devi Ahilya Bai Holkar International Airport

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp Airport Council International has recognised Cochin International Airport Limited as the best airport in terms of services offered to passengers.

Q6. PNB MetLife India Insurance Co. Ltd. has tied-up with which insurance firm to offer a product which covers health, death and illness?

(a) TATA AIG Health Insurance

(b) Aviva Life Insurance Company India Private Limited

(c) Religare Health Insurance

(d) Optima Health Insurance Agency

(e) SecureNow Insurance Broker Pvt. Ltd.

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp PNB MetLife India Insurance Co. Ltd. has tied-up with Religare Health Insurance to offer a product which covers health, death and illness.

Q7. Which country was ranked 44th in the IMD World Digital Competitiveness Ranking 2019 produced by the IMD World Competitiveness Center?

(a) China

(b) India

(c) U.S.

(d) Indonesia

(e) South Africa

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp India was ranked 44th in the IMD World Digital Competitiveness Ranking 2019 produced by the IMD World Competitiveness Center.

Q8. Who among the following was appointed as the first woman president of Tamil Nadu Cricket Association (TNCA) at the 87th Annual General Meeting of TNCA in Chennai, Tamil Nadu?

(a) Jhulan Goswami

(b) Gargi Banerji

(c) Runa Basu

(d) Rupa Gurunath

(e) Sharmila Chakraborty

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp Rupa Gurunath was appointed as the first woman president of Tamil Nadu Cricket Association (TNCA) at the 87th Annual General Meeting of TNCA in Chennai, Tamil Nadu.

Q9. Name the company which has recently received the United Nations Global Climate Action Award in the ‘Climate Neutral Now’ category.

(a) WIPRO Limited

(b) Tata Consultancy Services Limited

(c) Cognizant

(d) Tech Mahindra Limited

(e) Infosys Limited

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp IT major Infosys has received the United Nations Global Climate Action Award in the ‘Climate Neutral Now’ category.

Q10. Name the senior partner at the iconic Britannia & Co restaurant (Mumbai) who passed away recently.

(a) Manoj Kohinoor

(b) Dharmesh Kohinoor

(c) Sumitra Kohinoor

(d) Boman Rashid Kohinoor

(e) Anurag Kohinoor

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Boman Rashid Kohinoor, senior partner at the iconic Britannia & Co restaurant (Mumbai) passed away.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply