Current Affairs 29th May 2019: Quiz

Current Affairs 29th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which country has been elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly recently?

(a) USA

(b) India

(c) Russia

(d) Germany

(e) China

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. India has been elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly, announced by Ministry of Housing and Urban Affairs. India has been elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly at the Plenary Session of the Assembly being held in Nairobi. The first session of the UN-Habitat Assembly started on May 27th at the headquarters of UN-Habitat in Nairobi and will go on till May 31st. The special theme for the UN-Habitat Assembly is “Innovation for Better Quality of Life in Cities and Communities”.

Q2. Which Parliament has removed Chancellor Sebastian Kurz from office as he lost the no confidence in a special Parliamentary session?

(a) Canadian

(b) African

(c) American

(d) German

(e) Austrian

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. Austrian Parliament has removed Chancellor Sebastian Kurz from office as he lost the no confidence in a special Parliamentary session. His previous coalition ally, the far-right Freedom Party (FPO) and the opposition Social Democrats (SPO) backed the no-confidence motions.

Q3. The government has constituted the Unlawful Activities (Prevention) Tribunal to adjudicate whether or not there is sufficient cause for declaring the LTTE as an unlawful association. What is the full form of LTTE?

(a) Labour Tigers of Tamil Eelam

(b) Liberation Tigers of Telugu Eelam

(c) Liberation Tigers of Tamil Eelam

(d) Liberation Treaty of Tamil Enemy

(e) Liberation Transit of Tamil Eelam

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.The government has constituted the Unlawful Activities (Prevention) Tribunal to adjudicate whether or not there is sufficient cause for declaring the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) as an unlawful association. The Tribunal is comprised of sitting Judge of Delhi High Court Justice Sangita Dhingra Sehgal.

Q4. Swatantryaveer Vinayak Damodar Savarkar’s birth anniversary is being celebrated on 28th May. Savarkar born on 28th May in-

(a) 1883

(b) 1871

(c) 1899

(d) 1860

(e) 1867

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.Swatantryaveer Vinayak Damodar Savarkar’s birth anniversary is being celebrated on 28th May. Born on 28th May in 1883 near Nasik in Maharashtra, Savarkar was popularly called Veer Savarkar.

Q5. Who will be sworn-in as the Chief Minister of Arunachal Pradesh for the second time?

(a) Dorjee Khandu

(b) Sarbananda Sonowal

(c) Kalikho Pul

(d) Pema Khandu

(e) Nabam Tuki

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Pema Khandu will be sworn-in as the Chief Minister of Arunachal Pradesh for the second time on 29th May. After having a landslide victory in the Assembly elections with 41 seats in the 60-seat house, the BJP held it’s Legislature Party Meeting in Itanagar.

Q6. Two women IAF officers from _________________ were part of the country’s first all-women crew to fly a medium-lift helicopter Mi-17 V5.

(a) West Bengal

(b) Tamil Nadu

(c) Kerala

(d) Odisha

(e) Punjab

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Two women IAF officers from Punjab were part of the country’s first all-women crew to fly a medium-lift helicopter Mi-17 V5. Flight Lieutenant Parul Bhardwaj (Captain), Flying Officer Aman Nidhi (co-pilot) and Flight Lieutenant Hina Jaiswal (Flight Engineer) flew the chopper, which took off from a forward air base in South Western air command.

Q7. Which Bank has announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada?

(a) Indian Bank

(b) Bank of India

(c) Canara Bank

(d) Indian Overseas Bank

(e) State Bank of India

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp.Indian Overseas Bank (IOB) has announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada. The mobile van facility will enable the public, especially senior citizens, conveniently get door-step banking facility available at identified locations of the lead districts.

Q8. The DRDO successfully test-fired the new version of the _________________ surface-to-air defence missile system with a new indigenously-developed seeker in Balasore off the Odisha coast.

(a) Nag

(b) Prithvi

(c) Akash

(d) Trishul

(e) Agni

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.The DRDO successfully test-fired the new version of the Akash surface-to-air defence missile system with a new indigenously-developed seeker in Balasore off the Odisha coast. The medium range multi-target engagement capable missile was developed as part of the Integrated Guided-Missile Development Programme (IGMDP) other than Nag, Agni, Trishul, and Prithvi missiles. The supersonic missile has a range of around 25km and up to the altitude of 18,000 meters.

Q9. Which country has launched a nuclear-powered icebreaker, part of an ambitious programme to renew and expand its fleet of the vessels in order to improve its ability to tap the Arctic’s commercial potential recently?

(a) Germany

(b) Russia

(c) India

(d) Japan

(e) China

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Russia launched a nuclear-powered icebreaker, part of an ambitious programme to renew and expand its fleet of the vessels in order to improve its ability to tap the Arctic’s commercial potential. The ship, dubbed the Ural and which was floated out from a dockyard in St Petersburg, is one of a trio that when completed will be the largest and most powerful icebreakers in the world.

Q10. Who is present MD & CEO of Indian Overseas Bank?

(a) R Subramaniakumar

(b) Usha Ananthasubramanian

(c) Sandeep Bakhshi

(d) Chandra Shekhar Ghosh

(e) Aditya Puri

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. R Subramaniakumar is Chief Executive Officer, MD & Executive Director at Indian Overseas Bank.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply