Current Affairs 29th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 29th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Where is the 47th All India Police Science Congress (AIPSC) begins?

(a) Pune

(b) Gandhinagar

(c) Lucknow

(d) Delhi

(e) Mumbai

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. The 47th All India Police Science Congress (AIPSC) begins in Lucknow. The event will be inaugurated by Puducherry Lieutenant Governor and retired IPS officer Kiran Bedi.

Q2. According to RBI, the percentage of MUDRA loans were at 2.52% in 2017-18, It has now raised to _________ in 2018-19. 

(a) 2.89%

(b) 2.65%

(c) 2.77%

(d) 2.83%

(e) 2.92%

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. According to RBI, the percentage of MUDRA loans were at 2.52% in 2017-18, It has now raised to 2.89% in 2018-19. It also says that the number of loans being sanctioned under the scheme has increased greatly.

Q3. Who among the following to be first Chief of Defence Staff of India?

(a) Manoj Mukund Naravane

(b) Ranbir Singh

(c) Bipin Rawat

(d) Karambir Singh

(e) Rakesh Kumar Singh Bhadauria

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. General Bipin Rawat to be first Chief of Defence Staff. He will end his tenure as the Army Chief in December 2019. He will take over as the first Chief of Defence Staff–a four-star position being created as part of a defence management overhaul.

Q4. Which of the following university of Madhya Pradesh gets A-plus grade from National Assessment and Accreditation Council (NAAC)?

(a) Vikram University

(b) Maharaja Chhatrasal Bundelkhand University

(c) Barkatullah University

(d) Devi Ahilya University

(e) Jiwaji University

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The Indore-based Devi Ahilya University becoming Madhya Pradesh’s first varsity to be accorded A-plus grade by the National Assessment and Accreditation Council (NAAC).

Q5. What is the theme of DEFCOM INDIA 2019 seminar?

(a) Leveraging ICTEC Infrastructure and Harnessing the Human Capital for Digital Army

(b) Communications: A Decisive Catalyst for Jointness

(c) Information and Communication Technology for improved Communication support to Forward Edges of Tactical Battle Area

(d) You have what it takes but it will take everything you have

(e) Digital Army Infrastructure and Skilled Human Resource

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The DEFCOM INDIA 2019 seminar commenced at Manekshaw Centre, New Delhi. The theme for the seminar is, “Communications: A Decisive Catalyst for Jointness”.

Q6. Who among the following pair claimed the gold in compound mixed pair event at the 21st Asian Archery Championships, which ended in Bangkok, Thailand?

(a) Limba Ram and Purnima Mahato

(b) Atanu Das and Mangal Singh Champia

(c) Bombayla Devi Laishram and Tarundeep Rai

(d) Deepika Kumari and Jayanta Talukdar

(e) Abhishek Verma and Jyothi Surekha Vennam

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Abhishek Verma and Jyothi Surekha Vennam claimed the gold in compound mixed pair event at the 21st Asian Archery Championships, which ended in Bangkok, Thailand.

Q7. Name the country where Indian Women’s Association (IWA) has donated two electric vehicles.

(a) Nepal

(b) Bangladesh

(c) Myanmar

(d) Bhutan

(e) Afghanistan

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Indian Women’s Association (IWA) has donated two electric vehicles to Pashupati Area Development Trust (PADT) in Nepal.

Q8. Lokpal Chairman __________________ launched the new logo and motto for the apex anti-corruption ombudsman.

(a) S. Rajendra Babu

(b) Y.K. Sabharwal

(c) Pinaki Chandra Ghose

(d) Altamas Kabir

(e) H.L. Dattu

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Lokpal Chairman Justice (retired) Pinaki Chandra Ghose launched the new logo and motto for the apex anti-corruption ombudsman. A new motto, “Ma Gridhah Kasyasvidhanam (Do not be greedy for anyone’s wealth)”, was also adopted.

Q9. What is the theme of 8th WATEC Israel 2019?

(a) Smart Management of Water and Assets

(b) Energy Efficient Water and Wastewater Management

(c) Solar and algal based water technologies

(d) One Ocean One Dream

(e) Water Stewardship and Innovation–driving global leadership in the responsible planning management, and protection of water

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Union Minister of Jal Shakti, represented India at the 8 WATEC (Water Technology and Environment Control) Conference 2019. The theme of the conference is “Water Stewardship and Innovation–driving global leadership in the responsible planning management, and protection of water”. The conference held at David Intercontinental in Tel Aviv, Israel.

Q10. The __________________________ has approved the 2nd tranche of USD 150 million (about Rs 1,065 crore) for West Bengal to boost capital investment and infrastructure in the state.

(a) European Central Bank

(b) European Bank for Reconstruction and Development

(c) International Monetary Fund

(d) Asian Development Bank

(e) World Bank

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. The Asian Development Bank has approved the 2nd tranche of USD 150 million (about Rs 1,065 crore) for West Bengal to boost capital investment and infrastructure in the state.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply