Current Affairs 2nd July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 2nd July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is the name of bollywood actress who recently decided to quit bollywood due to religious reasons?

(a) Nagma

(b) Katrina Kaif

(c) Zaira Wasim

(d) Alia Bhatt

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Zaira Wasim, Dangal fame actress, announced her decision of quitting Bollywood and acting career. Zaira Wasim released a statement on Twitter and Facebook that reads she no longer wants to be a part of the bollywood as it drove her away from her ‘imaan’ and her relation from religion.

Q2. Which nation’s cricket team ended India’s unbeaten streak in World Cup 2019 by beating them by 31 runs?

(a) New Zealand

(b) England

(c) South Africa

(d) Afghanistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.England ended India’s unbeaten streak by defeating the men-in-blue by 31 runs. England after batting first had set a formidable tall chase for India, 338 runs in 50 overs.

Q3. Which state has launched a campaign to eradicate Encephalitis disease?

(a) Jharkhand

(b) Bihar

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.A large scale campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease was launched in Uttar Pradesh on July 1, 2019.

Q4. Who among the following will chair the Advisory Committee which has been set up by the UGC to oversee the “STRIDE” scheme?

(a) R Subrahmanyam

(b) D P Singh

(c) Bhushan Patwardhan

(d) Pramod Kumar Das

(e) M Jagadesh Kumar

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. University Grants Commission has approved a ‘Scheme for Trans-disciplinary Research for India’s Developing Economy’ to boost research culture in India. It will provide support to research projects that are socially relevant, locally need-based, nationally important and globally significant. An Advisory Committee has been set up by the UGC under the chairmanship of Prof Bhushan Patwardhan to oversee the entire scheme.

Q5. As per Second Bi-monthly Monetary Policy Statement for 2019-20, the Reserve Bank of India will stop imposing additional charges from 1st July, 2019 on which of the following services?

(a) NEFT and IMPS

(b) RTGS and NEFT

(c) RTGS

(d) RTGS and IMPS

(e) NEFT

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. As per Second Bi-monthly Monetary Policy Statement for 2019-20, the Reserve Bank of India will stop imposing additional charges on Fund transfer through RTGS and NEFT systems from 1st July, 2019. This has been done to provide an impetus to digital funds movement.

Q6. The United Nations observe ….. as International Asteroid Day.

(a) 30 June

(b) 26 June

(c) 25 June

(d) 29 June

(e) 12 June

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The United Nations observe 30 June as International Asteroid Day. The day is celebrated to raise public awareness about the asteroid impact hazard and to inform the public about the crisis communication actions to be taken at the global level in case of a credible near Earth object threat.

Q7. Name the scheme according to which the poor migrant workers will be able to buy subsidised rice and wheat from any ration shop in the country as long as their ration cards are linked to Aadhaar.

(a) Integrated Management of Public Distribution System

(b) Antyodaya Anna Yojana

(c) One Nation One Ration Card

(d) Midday Meal Scheme

(e) National Food Scheme

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. ‘One Nation One Ration Card’ scheme will be available across the country from July 1, 2020. The scheme will allow portability of food security benefits according to which the poor migrant workers will be able to buy subsidised rice and wheat from any ration shop in the country as long as their ration cards are linked to Aadhaar.

Q8. Who among the following is the Brand Ambassador of Tribes India?

(a) Priyanka Chopra

(b) Deepika Padukone

(c) MC Mary Kom

(d) Jwala Gutta

(e) PV Sindhu

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The Minister of State for Tribal Affairs launched the ‘Go Tribal Campaign’ and ‘Tribes India’ for the Tribes of India in New Delhi. Brand Ambassador of Tribes India: MC Mary Kom.

Q9. India will celebrate 1st July as the “Goods & Services Tax DAY”. This year, it is the second anniversary of the implementation of historic tax reform of Goods & Services Tax. Who is the Chairperson of GST Council in India?

(a) Union Commerce Minister

(b) Union  Minister of Corporate Affairs

(c) NITI Aayog Chairman

(d) Prime Minister

(e) Union Finance Minister

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. India will celebrate 1st July as the “Goods & Services Tax DAY”. This year, it is the second anniversary of the implementation of historic tax reform of Goods & Services Tax. Chairperson of GST Council is Union Finance Minister of India.

Q10. Who among the following has took over as the Director-General of the Indian Coast Guard (ICG)?

(a) Karambir Singh

(b) K. Natarajan

(c) Rajendra Singh

(d) Raghuram Jain

(e) Pooran Mishra

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. K. Natarajan took over as the Director-General of the Indian Coast Guard (ICG). He has become the 23rd chief of India’s coastal security force. He took over from Rajendra Singh.

 

Leave a Reply