Current Affairs 30th April 2019: Quiz

Current Affairs 29th April 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from

Q1. Russia’s Vladimir Putin and North Korea’s Kim Jong Un met face-to-face for the first time. The meeting was held at_______.

(a) Saint Petersburg

(b) Novosibirsk

(c) Moscow

(d) Pyongyang

(e) Vladivostok

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Russia’s Vladimir Putin and North Korea’s Kim Jong Un met face-to-face for the first time and vowed to seek closer ties. The meeting was held at Russia’s Pacific port city of Vladivostok.

Q2. The United Nations and the European Union (EU) have signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts. This EU-UN high-level political dialogue on Counter-Terrorism was held in___________.

(a) New York

(b) London

(c) Berlin

(d) Rome

(e) Paris

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. The United Nations and the European Union (EU) have signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts. It was enacted on the occasion of the second EU-UN high-level political dialogue on Counter-Terrorism that was held in New York.

Q3. Mark Medoff recently passed away at the age of 79. He was a well Known__________.

(a) Cricketer

(b) Activist

(c) Author

(d) Director

(e) Economist

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.Mark Medoff, whose acclaimed play “Children of a Lesser God,” which won the Tony Award for best play in 1980 and was turned into a 1986 movie that won an Oscar for its female lead, Marlee Matlin, recently passed away at the age of 79.

Q4. Name the Cyclonic storm that is likely to hit Coastal Andhra Pradesh by April 30.

(a) Omi

(b) Fani

(c) Herry

(d) Akki

(e) Idai

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Cyclonic storm ‘Fani’ is likely to hit Coastal Andhra Pradesh by April 30 as it intensified into a severe storm and trigger thunderstorms, gusty winds and moderate rains in coastal districts and some parts of Rayalaseema.

Q5. Which of the following city hosted the second edition of Belt and Road Forum (BRF) in which 37 heads-of-state and 159 countries had participated?

(a) Chengdu

(b) Hangzhou

(c) Shanghai

(d)  Beijing

(e) Rome

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. The second edition of Belt and Road Forum (BRF) was held in Beijing, China in which 37 heads-of-state and 159 countries had participated along with United Nations Secretary-General Antonio Guterres and International Monetary Chief (IMF) Christine Lagarde.

Q6. Which of the following country topped the medal tally at the 2019 Asian Athletics Championships that was held in Doha, Qatar?

(a) Oman

(b) Qatar

(c) India

(d) Bahrain

(e) Japan

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Bahrain topped the medal tally with 11 Golds followed by China (9 Gold) and Japan (5 Gold). India clinched the 4th spot with 17 total medals including 3 Gold.

Q7. International Dance Day is observed globally on_________.

(a) 28 April

(b) 25 April

(c) 30 April

(d) 29 April

(e) 22 April

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp.International Dance Day is observed globally on 29th of April. In 1982 the Dance Committee of ITI founded International Dance Day to be celebrated the birthday of Jean-Georges Noverre, creator of modern ballet.

Q8. Canara Bank and its life insurance partner Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance launched ________to enable its customers to purchase life insurance in a convenient and hassle-free way.

(a) Bankruptcy Code

(b) Webassurance

(c) Webffidavit

(d) Insuraisal

(e) Bank Custodian

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Canara Bank and its life insurance partner Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance launched ’Webassurance’ to enable its customers to purchase life insurance in a convenient and hassle-free way.

Q9. The government has hiked the customs duty on wheat to _____ from_____ recently to curb imports and protect the domestic industry.

(a) 20%, 10%

(b) 40%, 30%

(c) 35%, 30%

(d) 25%, 15%

(e) 40%, 25%

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The government has hiked the customs duty on wheat to 40% from 30% to curb imports and protect the domestic industry.

Q10.  Who among the following beat Lewis Hamilton by 1.5 seconds to win Azerbaijan Grand Prix?

(a) Max Verstappen

(b) Sebastian Vettel

(c) Nico Roseberg

(d) Valtteri Bottas

(e) Felipe Massa

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Mercedes’ Finnish driver Valtteri Bottas beat his English teammate Lewis Hamilton by 1.5 seconds to win Azerbaijan Grand Prix.

For More Current Affairs Quizzes click here

 

 

 

 

3

Leave a Reply