Current Affairs 30th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 30th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the renowned cartoonist whose works graced several newspapers, recently passed away.

(a) Sudhir Tailang

(b) O.V. Vijayan

(c) Abu Abraham

(d) Sudhir Dar

(e) K.Shankar Pillai

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Renowned cartoonist Sudhir Dar whose works graced several newspapers in a career spanning 58 years, passed away.

Q2. Which of the following country host 2023 Men’s Hockey World Cup?s

(a) New Zealand

(b) Pakistan

(c) India

(d) Australia

(e) England

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. India wins bid to host 2023 Men’s Hockey World Cup Kalinga Hockey Stadium in Bhubaneswar and Biju Patnaik Hockey Stadium in Rourkela to be the venues for the tournament.

Q3. Who among the following has been appointed as the MD and CEO of Tata Communications?

(a) Madhusudhan Mysore

(b) Anthony Bartolo

(c) Genius Wong

(d) Amur Swaminathan Lakshminarayanan

(e) Aadesh Goyal

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The Board of Tata Communications (Tata Comm) appointed Amur Swaminathan Lakshminarayanan as the managing director (MD) and chief executive officer (CEO) of the telecom company for a term of five years with effect from 26 November 2019.

Q4. Name the Veteran Tamil actor and theatre artist, recently passed away.

(a) Raghuvaran

(b) Bala Singh

(c) Delhi Ganesh

(d) V.K. Ramasamy

(e) Manivannan

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Veteran Tamil actor and theatre artist Bala Singh passed away. Bala, an alumnus of National School of Drama(NSD) started his career as a theatre artist.

Q5. Which of the following day International Day of Solidarity with the Palestinian People observed globally?

(a) 25 November

(b) 26 November

(c) 27 November

(d) 28 November

(e) 29 November

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. In 1977, the General Assembly called for the annual observance of 29 November as the International Day of Solidarity with the Palestinian People.

Q6. Global rating agency Moody’s expects the India’s fiscal deficit to touch ____ of the GDP.

(a) 3.6%

(b) 3.7%

(c) 3.8%

(d) 3.9%

(e) 4.0%

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Global rating agency Moody’s expects the Centre’s fiscal deficit to touch 3.7% of the GDP. The Centre has targeted to keep the deficit at 3.3 per cent for the current fiscal (2019-20), but it has already reached 92.6 per cent of the Budget estimate in first six months of the current fiscal

Q7. Where will be 3-day-long Military Literature Festival (MLF) held?

(a) Dehradun

(b) Pune

(c) Kolkata

(d) Chandigarh

(e) Mumbai

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Defence Minister Rajnath Singh will inaugurate the 3-day-long Military Literature Festival (MLF) on 13 December 2019 at Chandigarh.

Q8. The Indian Army has successfully test-fired ______________________ long-range anti-tank missiles at Mhow in Madhya Pradesh.

(a) Nag

(b) Mamba

(c) Spike

(d) Kornet 

(e) Amogha

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The Indian Army has successfully test-fired 2 Spike long-range anti-tank missiles at Mhow in Madhya Pradesh. Spike is a 4th-generation missile which can engage any target with precision at ranges up to 4 km.

Q9. Which of the following film won Golden Peacock Award at the 50th International Film Festival of India (IFFI)?

(a) Cyclone

(b) Particles

(c) After the Silence

(d) Narcissus

(e) A Period of Transition

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. ‘Particles’ directed by Blaise Harrison and produced by Estelle Fialon has won the coveted Golden Peacock Award at the 50th International Film Festival of India (IFFI), which concluded in Goa on November 28, 2019.

Q10. ISRO has transferred its indigenous technology to produce space-grade Li-Ion cells to ____________________________.

(a) Bharat Heavy Electricals Limited

(b) Engineers India Limited

(c) Hindustan Aeronautics Limited

(d) National Aluminium Company Limited

(e) Hindustan Petroleum Corporation Limited

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. ISRO has transferred its indigenous technology to produce space-grade Li-Ion cells to Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL).

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply