Current Affairs 30th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 30th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Who among the following wins Mexican Grand Prix 2019?

(a) James Hunt

(b) Fernando Alonso

(c) Sebastian Vettel

(d) Lewis Hamilton

(e) Valtteri Bottas

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Mercedes’ driver and 5-time world champion Lewis Hamilton clinched his 10th win of the season for Mercedes at the Mexican Grand Prix 2019.

Q2. Who among the following ranked 6th in the Best-Performing CEOs in the World, 2019′ list compiled by the Harvard Business Review (HBR)?

(a) Shantanu Narayen

(b) Satya Nadella

(c) Piyush Gupta

(d) Jensen Huang

(e) Ajay Banga

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Adobe CEO Shantanu Narayen was ranked 6th in Best-Performing CEOs in the World, 2019′ list compiled by the Harvard Business Review (HBR) features 100 CEOs.

Q3. __________________ has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Iraq. 

(a) Amrit Lugun

(b) Upender Singh Rawat

(c) Godavarthi Venkata Srinivas

(d) Birender Singh Yadav

(e) Pradeep Singh Rajpurohit

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Birender Singh Yadav has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Iraq.

Q4. The Union Minister for Finance & Corporate Affairs Nirmala Sitharaman has released a special commemorative coin on Paramahansa Yogananda. The coin has been released to mark Paramahansa Yogananda’s _______ birth anniversary.

(a) 150th

(b) 130th

(c) 100th

(d) 125th

(e) 170th

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The Union Minister for Finance & Corporate Affairs Nirmala Sitharaman has released a special commemorative coin on Paramahansa Yogananda. The coin has been released to mark Paramahansa Yogananda’s 125th birth anniversary.

Q5. Name the India’s oldest Yoga teacher who was honoured with the Padma Shri in January 2019 for her efforts to make people lead a healthy life, passed away recently?

(a) Devki Desai

(b) Deepika Mehta

(c) Nanammal

(d) Abhijata Sridhar Iyengar        

(e) Fharzana Siraj

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Padma Shri awardee & India’s oldest Yoga teacher Nanammal passed away at 99. She had bagged 150 awards, 6 national-level gold medals and Yoga Ratna award of the Government of Karnataka in 2014. She was also conferred the Padma Shri in January 2019 for her efforts to make people lead a healthy life.

Q6. The International Cricket Council has banned Bangladesh Test and T20 Captain _____________ for 2 years from all forms of cricket.

(a) Tamim Iqbal

(b) Shakib Al Hasan

(c) Mashrafe Mortaza

(d) Mushfiqur Rahim

(e) Mahmudullah

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The International Cricket Council has banned Bangladesh Test and T20 Captain Shakib Al Hasan for 2 years from all forms of cricket.

Q7. Which of the following Indian men’s doubles pair won the silver medal in the men’s doubles event at French Open?

(a) Eshan Naqvi and Subhankar Dey

(b) K. Dilshad and Jayan James

(c) Sanave Thomas and V. Diju

(d) Manu Attri and B. Sumeeth Reddy

(e) Chirag Shetty and Satwiksairaj Rankireddy

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Indian men’s doubles pair Chirag Shetty and Satwiksairaj Rankireddy has won the silver medal in the men’s doubles event at French Open.

Q8. Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik launched “Odisha Mo Parivar” (Odisha, My Family) programme. It is a social service initiative aimed at encouraging environment protection, blood donation and the welfare of Odias in distress. Who is the present governor of Odisha.

(a) Tathagata Roy

(b) Arif Mohammed Khan

(c) Bandaru Dattatraya

(d) Ganeshi Lal

(e) Acharya Dev Vrat

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Ganeshi Lal was sworn in as Hon’ble Governor of Odisha on 29th May 2018. He was administered the oath of office by Hon’ble Chief Justice of High Court of Orissa Shri Justice Vineet Saran in a function held at Abhishek Hall of Raj Bhavan.

Q9. The ___________ edition of Bangladesh-India Friendship Dialogue will be held at Cox Bazar in Bangladesh from November 1, 2019. The dialogue aims to draw from learning and experiences in these sectors between India and Bangladesh.

(a) 8th

(b) 9th

(c) 10th

(d) 11th

(e) 12th

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The 9th edition of Bangladesh-India Friendship Dialogue will be held at Cox Bazar in Bangladesh from November 1, 2019. The dialogue aims to draw from learning and experiences in these sectors between India and Bangladesh.

Q10. Which of the following social media site has unveiled a ‘Preventive Health’ tool that connects people to health resources and sends check-up reminders?

(a) Facebook

(b) Whatsapp

(c) Instagram

(d) Snapchat

(e) Twitter

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Facebook has unveiled a ‘Preventive Health’ tool that connects people to health resources and sends check-up reminders. Facebook has launched the tool in the United States.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply