Current Affairs 31th May 2019: Quiz

Current Affairs 31th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which two countries have announced that mutual defense cooperation agreement had come into force, amid increasing tensions between Washington and Tehran?

(a) USA and UAE

(b) USA and India

(c) USA and Qatar

(d) USA and China

(e) USA and South Korea

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The United States and the United Arab Emirates have announced that mutual defense cooperation agreement had come into force, amid increasing tensions between Washington and Tehran. The DCA (Defense Cooperation Agreement) will enhance military coordination between the United States and the United Arab Emirates, further advancing an already robust military, political, and economic partnership at a critical time.

Q2. Name the Indian writer, who was announced as the 2019 winner of the USD 100,000 Nine Dots Prize, a prestigious book prize created to award innovative thinking that addresses contemporary issues around the world?

(a) Shyam Saran

(b) Annie Zaidi

(c) Chhaya Sharma

(d) GD Robert

(e) Rana Dasgupta

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Indian writer Annie Zaidi was announced as the 2019 winner of the USD 100,000 Nine Dots Prize, a prestigious book prize created to award innovative thinking that addresses contemporary issues around the world.

Q3. International Everest Day is being observed on-

(a) 31st May

(b) 26th May

(c) 29th May

(d) 25th May

(e) 30th May

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.International Everest Day is being observed on 29th May 2019. Nepalese Tenzing Norgay and New Zealand’s Edmund Hillary had climbed the Mt. Everest on this day (29th May) in 1953, as the first humans to achieve the feat.

Q4. Who is present President of the United Arab Emirates?

(a) Sultan bin Muhammad Al-Qasimi

(b) Fatima bint Mubarak Al Ketbi

(c) Mohammed bin Rashid Al Maktoum

(d) Khalifa bin Zayed Al Nahyan

(e) Shamsa bint Suhail Al Mazrouei

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan is the current President of the United Arab Emirates, the Emirate of Abu Dhabi and the Supreme Commander of the Union Defence Force.

Q5. Which of the following country has decided to International Everest Day since 2008 when the legendary climber Hillary passed away?

(a) Sudan

(b) Kenya

(c) India

(d) China

(e) Nepal

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. International Everest Day is being observed on 29th May. Nepalese Tenzing Norgay and New Zealand’s Edmund Hillary had climbed the Mt. Everest on this day (29th May) in 1953, as the first humans to achieve the feat. Nepal decided to observe the day as International Everest Day since 2008 when the legendary climber Hillary passed away. Everest Day on May 29 every year in memory of the first summit of Mt. Everest by Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay Sherpa on the day in 1953. The day is celebrated with memorial events, processions, and special events in Kathmandu and the Everest region.

Q6. Which of the following state has celebrated its statehood day on 30th May 2019?

(a) Tripura

(b) Assam

(c) Kerala

(d) Odisha

(e) Goa

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Goa celebrates its statehood day on 30th May. It was on this day in 1987 Goa became the 25th state of the Indian Union.2 It was a Union Territory along with Daman and Diu from December 1961 onwards when Goa was liberated from the colonial rule.

Q7. Which team  has got the better of its English Premier League rivals to win the Europa League final, beating Arsenal 4-1 in the Baku Olympic Stadium, Azerbaijan?

(a) SL Benfica

(b) Liverpool

(c) Premier League

(d) Chelsea

(e) Manchester United

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Chelsea got the better of its English Premier League rivals to win the Europa League final, beating Arsenal 4-1 in the Baku Olympic Stadium, Azerbaijan. Despite a bright start from the Gunners, Chelsea ran riot in the second half with three goals in quick succession.

Q8. Nepal is celebrating its ___________________ Republic Day on 29th May 2019.

(a) 10th

(b) 14th

(c) 12th

(d) 15th

(e) 11th

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Nepal is celebrating its 12th Republic Day on 29th May 2019. A number of programmes are being organized in different parts of the country to mark the occasion. The main function was held at Army Pavilion in Kathmandu, which was attended by the President Bidya Devi Bhandari, Prime Minister K.P.Sharma Oli, cabinet ministers, senior government officials, heads and representatives of various diplomatic missions and other dignitaries.

Q9. Who is the 13th and current Chief Minister of Goa?

(a) Manohar Parrikar

(b) Pramod Sawant

(c) Laxmikant Parsekar

(d) Digambar Kamat

(e) Pratapsingh Rane

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Pramod Sawant is the 13th and current Chief Minister of Goa.

Q10. Who has been elected by parliament as the prime minister of Papua New Guinea recently?

(a) James Marape

(b) Charles Abel

(c) Peter O’Neill

(d) Don Polye

(e) Patrick Pruaitch

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp.James Marape, a former finance minister and critic of a major global gas development deal, has been elected by parliament as the prime minister of Papua New Guinea. His election came after weeks of political turmoil that saw his predecessor, Peter O’Neill, resign having lost the support of the House after more than seven years in power.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

 

Leave a Reply