Current Affairs 3rd June 2019: Quiz

Current Affairs 3rd June 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

  1. Who is the youngest BJP candidate to win in the Lok Sabha Elections 2019?

(a) Nusrat Jahan

(b) Tejaswi Surya

(c) Praveen Nishad

(d) Mukut Bihari

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1. (a)

Exp.Tejaswi Surya is the youngest candidate of the BJP to win in the Lok Sabha Elections 2019 from the Bangaluru south. Surya defeated B.K.Hariprasad of Congress.

  1. Which seat of Uttar Pradesh was not won by the Bhartiya Janata Party in Lok Sabha Elections 2019?

(a) Pilibhit

(b) Rampur

(c) Gorakhpur

(d) Baghpat

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2. (b)

Exp.Samajwadi Party candidate Azam Khan won in Rampur constituency of Uttar Pradesh against Bollywood actress and BJP candidate Jaya Prada. The BJP won a total of 62 seats in Uttar Pradesh.

  1. In Lok Sabha Election 2019 results which candidate has won from Begusarai Lok Sabha constituency?

(a) Gopal Jee Yadav

(b) Ravi Shankar Prasad

(c) Giriraj Singh

(d) Dinesh Chandra Yadav

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp.BJP candidate Giriraj Singh won from Begusarai Lok Sabha constituency. He has defeated Kanhaiya Kumar by more than 4.22 lakh votes.

Q4. Who was sworn in for a five-year term as South Africa’s president after being elected unopposed by Parliament following the sixth general elections?

(a) Cyril Ramaphosa

(b) Julius Malema

(c) Ace Magashule

(d) Jacob Zuma

(e) Thabo Mbeki

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Cyril Ramaphosa, the head of the African National Congress, was sworn in for a five-year term as South Africa’s president after being elected unopposed by Parliament following the sixth general elections.

Q5. In a report submitted to the oil ministry, a high-level committee (HLC) of companies has recommended strategies to reduce import dependency. The committee was formed to discuss research-related synergies and tax issues for state-run oil companies. Who is the present Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship?

(a) Nirmala Sitharaman

(b) Piyush Goyal

(c) Dharmendra Pradhan

(d) Jagat Prakash Nadda

(e) Suresh Prabhu

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. In a report submitted to the oil ministry, a high-level committee (HLC) of companies has recommended strategies to reduce import dependency. The committee was formed to discuss research-related synergies and tax issues for state-run oil companies. The committee consisted of Anil Kakodkar (scientist) and Sidharth Pradhan, an expert on financial and tax issues. “They also looked into mergers, acquisitions and consolidation of oil and gas public sector undertakings (PSUs) and the joint ventures”. During 2018, India consumed 204.92 MMT petroleum products and 58.64 billion cubic meters (BCM) natural gas, whereas the domestic production of crude oil and natural gas has almost stagnated. Dharmendra Debendra Pradhan is a BJP leader and currently the Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship in the NDA Government.

Q6. ________________________ unveiled the calendar for the “Artemis” program that will return astronauts to the Moon for the first time in half a century, including eight scheduled launches and a mini-station in lunar orbit by 2024.

(a) NASA

(b) ISRO

(c) JAXA

(d) European Space Agency

(e) SpaceX

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.NASA unveiled the calendar for the “Artemis” program that will return astronauts to the Moon for the first time in half a century, including eight scheduled launches and a mini-station in lunar orbit by 2024. The original lunar missions were named for Apollo – Artemis was his twin sister in Greek mythology, and the goddess of hunting, wilderness, and the Moon.

Q7. Which Bank has announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada?

(a) Indian Bank

(b) Bank of India

(c) Canara Bank

(d) Indian Overseas Bank

(e) State Bank of India

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp.Indian Overseas Bank (IOB) has announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada. The mobile van facility will enable the public, especially senior citizens, conveniently get door-step banking facility available at identified locations of the lead districts.

Q8. The DRDO successfully test-fired the new version of the _________________ surface-to-air defence missile system with a new indigenously-developed seeker in Balasore off the Odisha coast.

(a) Nag

(b) Prithvi

(c) Akash

(d) Trishul

(e) Agni

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.The DRDO successfully test-fired the new version of the Akash surface-to-air defence missile system with a new indigenously-developed seeker in Balasore off the Odisha coast. The medium range multi-target engagement capable missile was developed as part of the Integrated Guided-Missile Development Programme (IGMDP) other than Nag, Agni, Trishul, and Prithvi missiles. The supersonic missile has a range of around 25km and up to the altitude of 18,000 meters.

Q9. Which country has launched a nuclear-powered icebreaker, part of an ambitious programme to renew and expand its fleet of the vessels in order to improve its ability to tap the Arctic’s commercial potential recently?

(a) Germany

(b) Russia

(c) India

(d) Japan

(e) China

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Russia launched a nuclear-powered icebreaker, part of an ambitious programme to renew and expand its fleet of the vessels in order to improve its ability to tap the Arctic’s commercial potential. The ship, dubbed the Ural and which was floated out from a dockyard in St Petersburg, is one of a trio that when completed will be the largest and most powerful icebreakers in the world.

Q10. Record _____________ women candidates have been elected to the Lok Sabha in the recently held general elections (17th Lok Sabha)?

(a) 73

(b) 78

(c) 71

(d) 67

(e) 65

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp.Record 78 women candidates have been elected to the Lok Sabha in the recently held general elections. According to the Election Commission, the number has grown from the previous 62 women who were elected to the 16th Lok Sabha in 2014.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

 

Leave a Reply