Current Affairs 3rd September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 3rd September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.A cultural event ‘Namaste Pacific’ was held in which city?

(a)Chennai

(b)Lucknow

(c)Delhi

(d)Kolkata

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Young shooter Yashaswini Singh Deswal from Delhi has recently won gold in the women’s 10m Air Pistol event at the ISSF World Cup at Rio de Janeiro in Brazil. With the win, she has also secured an Olympic quota for India. This is India’s 9th quota in shooting for 2020 Tokyo Games. World no.1 Olena Kostevych of Ukraine claimed the silver, while Serbia’s Jasmina Milavonovic bagged the bronze in the ongoing event.

Q2.AB-MGRSBY was in news recently, what does ‘S’ stands for ___________ .

(a) S – Swasthya

(b) S – Sadak

(c) S – Saksham

(d) S – Suraksha

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.S stands for Swasthya.The full form of AB-MGRSBY is Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY)

Q3.By which year, Central Government Health Scheme (CGHS) will be made available to the 100 cities ?

(a) 2022

(b) 2023

(c) 2024

(d) 2025

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(1)

Exp.2022

Q4.Union IT Ministry has rolled out ‘Build for Digital India’ in partnership with which company?

(a) Microsoft

(b) Google

(c) Infosys

(d) Wipro

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has rolled – out programme ‘Build for Digital India’ along with Google for engineering students. The programme will offer a platform to engineering students to develop market-ready, technology-based solutions that address key social problems. As part of the program, engineering students across the country will be invited to present their ideas and solutions in areas such as healthcare, agriculture, education, smart cities and infrastructure, women safety, smart mobility and transportation, environment, accessibility and disability and digital literacy. Applicants will take part in online and offline learning opportunities on key technologies such as Machine Learning (ML), Cloud and Android that will be offered through Google’s Developer Student Club network and other Google Developer networks.

Q5. Which state government has recently announced Rs 4,750 crore interest and penalty waiver on crop loans for farmers who had borrowed from Primary Agriculture Cooperative Societies, District Cooperative Central Banks and Land Mortgage Bank?

(a) Punjab

(b) Uttar Pradesh

(c) Himachal Pradesh

(d) Haryana

(e) Madhya Pradesh

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Haryana government has announced Rs 4,750 crore interest and penalty waiver on crop loans. The waive off is for farmers who had borrowed from Primary Agriculture Cooperative Societies, District Cooperative Central Banks and Land Mortgage Bank.

Q6. Union Minister for Information & Broadcasting has unveiled the new logo and certificate design of the Central Board of Film Certification (CBFC). Who is the Chairman of CBFC?

(a) Ram Sevak Sharma

(b) Hrushikesh Senapaty

(c) Keshav Murugesh

(d) Arvind Kumar

(e) Prasoon Joshi

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp.  Union Minister for Information & Broadcasting has unveiled the new logo and certificate design of the Central Board of Film Certification (CBFC). Chairman of CBFC: Prasoon Joshi.

Q7. Name the cultural event which was jointly organised by the High Commissions of Australia, New Zealand, Papua New Guinea, and Fiji in Delhi, India.

(a) Welcome Pacific

(b) Salute Pacific

(c) Namaste Pacific

(d) Embrace Pacific

(e) Namaskar Pacific

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp.  The High Commissions of Australia, New Zealand, Papua New Guinea, and Fiji jointly organised a cultural event ‘Namaste Pacific’ held in Delhi, India.

Q8. Which state government has launched a new health insurance scheme AB-MGRSBY after merging the Centre’s Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna and the state’s Bhamashah Swasthya Bima Yojna?

(a) Rajasthan

(b) Assam

(c) Kerala

(d) Odisha

(e) West Bengal

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.  The Rajasthan government has launched a new health insurance scheme AB-MGRSBY after merging the Centre’s Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna and the state’s Bhamashah Swasthya Bima Yojna.

Q9. Nadubhagam Chundan, the snake boat of _________________________, lifted the 67th edition of the Nehru Trophy at the Punnamada Lake in Alappuzha in Kerala.

(a) Vembanand Boat Club

(b) Village Boat Club

(c) Pallathuruthy Boat Club

(d) Police Boat Club

(e) United Boat club

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.  Nadubhagam Chundan, the snake boat of Pallathuruthy Boat Club, lifted the 67th edition of the Nehru Trophy at the Punnamada Lake in Alappuzha in Kerala.

Q10. Which of the following places will host the 5th edition of the aquaculture event, Aqua Aquaria India?

(a) Surat

(b) Patna

(c) Jaipur

(d) Amritsar

(e) Hyderabad

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp.  Vice-President Venkaiah Naidu will inaugurate the 5th edition of the aquaculture event, Aqua Aquaria India, in Hyderabad.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply