Current Affairs 4th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 4th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. The International Finance Corporation has anchored an investment round of ___________ in Mahindra & Mahindra Financial Services Limited to create a ‘pool’ specifically for financing MSMEs in low-income states.

(a) $100 million

(b) $150 million

(c) $200 million

(d) $250 million

(e) $300 million

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. The International Finance Corporation (IFC) has anchored an investment round of $200 million in Mahindra & Mahindra Financial Services Limited (MMFSL) with the objective to create a ‘pool’ specifically to finance MSMEs in low-income states.

Q2. Along with which bank Walmart India has jointly launched a co-branded credit card exclusively for members of its Best Price Modern Wholesale “B2B Cash & Carry” stores, offering “free credit up to 50 days”?

(a) ICICI Bank

(b) HDFC Bank

(c) Axis Bank

(d) Yes Bank

(e) Kotak Mahindra Bank

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

exp. Walmart India and HDFC Bank jointly launched a co-branded credit card exclusively for members of its Best Price Modern Wholesale “B2B Cash & Carry” stores, offering “free credit up to 50 days”.

Q3. The 35th anniversary of Bhopal Gas Tragedy is being observed across the country. On which day the industrial disaster event was held due to the leak of 40 tonnes of deadly methyl isocyanate gas?

(a) December 2, 1984

(b) December 2, 1985

(c) December 2, 1986

(d) December 2, 1987

(e) December 2, 1988

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

exp. The 35th anniversary of Bhopal Gas Tragedy is being observed across the country. The industrial disaster event was held on the night of December 2, 1984 after the leakage of deadly methyl isocyanate gas.

Q4. Who among the following has been elected as the new President of Mauritius?

(a) Kailash Purryag

(b) Ameenah Gurib

(c) Barlen Vyapoory

(d) Eddy Balancy

(e) Prithvirajsing Roopun

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Prithvirajsing Roopun has been elected as the new President of Mauritius.

Q5. Vice President M Venkaiah Naidu has launched the ‘Bharatiya Poshan Anthem’ in New Delhi. The anthem has been penned by lyricist ___________ and sung by Shankar Mahadevan.

(a) Raj Nidimoru

(b) Prasoon Joshi

(c) Nandita Das

(d) Reema Kagti

(e) Krishna D.K.

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

exp. Vice President M Venkaiah Naidu launched the ‘Bharatiya Poshan Anthem’ in New Delhi. The anthem has been penned by noted lyricist Prasoon Joshi and sung by Shankar Mahadevan.

Q6. Who among the following has won the Ballon d’Or award for a record 6th time?

(a) Lionel Messi

(b) Virgil van Dijk

(c) Cristiano Ronaldo

(d) Sadio Mane

(e) Neymar

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

exp. Barcelona’s forward player, Lionel Messi has won the Ballon d’Or award for the world’s best player for a record 6th time.

Q7. Which state government has decided to provide 25% subsidy and 100% stamp duty waiver for setting up the defence industry in the state?

(a) Haryana

(b) Himachal Pradesh

(c) Odisha

(d) Madhya Pradesh

(e) Uttar Pradesh

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

exp. Uttar Pradesh government has decided to provide 25% subsidy and 100% stamp duty waiver for setting up the defence industry in the state.

Q8. Which international financial organisation has agreed to give a loan of US $206 million to develop water supply and sewerage infrastructure in Tiruchi and other cities in Tamil Nadu?

(a) New Development Bank

(b) World Trade Organisation

(c) United Nations

(d) Asian Development Bank

(e) World Bank

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

exp. The Asian Development Bank has agreed to give a loan of US $206 million to develop water supply and sewerage infrastructure in Tiruchi and other cities in Tamil Nadu.

Q9. India has successfully test-fired its indigenously developed surface-to-surface nuclear-capable Prithvi-II missile off Odisha coast. What is the range of the missile?

(a) 350 km

(b) 450 km

(c) 550 km

(d) 650 km

(e) 750 km

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

exp. India has successfully test-fired its indigenously developed surface-to-surface nuclear-capable Prithvi-II missile off Odisha coast. The range of the missile is 350 km.

Q10. The government has launched the 4th round of Regional Connectivity Scheme "UDAN". What does "D" stands for in "UDAN"?

(a) Din

(b) Diwas

(c) Dangal

(d) Desh

(e) Drone

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

exp. The government has launched the 4th round of Regional Connectivity Scheme – UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik).

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply