Current Affairs 4th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 4th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. India ended which team’s chances in the World Cup 2019 by beating them by 28 runs on July 2, 2019?

(a) Bangladesh

(b) Pakistan

(c) Sri Lanka

(d) West Indies

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.India beat Bangladesh by 28 runs on July 2, 2019 to qualify into the world cup semi-finals. Bangladesh with its loss is out of the World Cup race.

Q2. Which state declared Yeoman as the state’s butterfly?

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Maharashtra

(d) Odisha

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2. (b)

Exp.‘Tamil Yeoman’ butterfly was declared as Tamil Nadu state butterfly. It is also known as ‘Tamil Maravan’. Maharashtra was the first to declare its state butterfly. Blue Mormon (Papilio polgmnestor) belongs to Maharashtra.

Q3. Which country banned single-use plastic shopping bags with effect from 1 July 2019?

(a) China

(b) Japan

(c) Australia

(d) New Zealand

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3. (d)

Exp.New Zealand banned single-use plastic shopping bags with effect from 1 July 2019. New Zealand retailers will no longer be able to sell or distribute any single-use plastic bags. Over 80 countries have already introduced such similar bans.

Q4. PM Narendra Modi constituted a High-powered Committee of Chief Ministers for ‘Transformation of Indian Agriculture’. The Committee is headed by whom?

(a) Yogi Adityanath

(b) Devendra Fadnavis

(c) Manohar Lal Khattar

(d) Vijay Rupani

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4. (b)

Exp.PM Narendra Modi constituted a High-powered Committee of Chief Ministers for ‘Transformation of Indian Agriculture’. The 9 member committee is headed by Devendra Fadnavis, the Chief Minister of Maharashtra.

Q5. Which organisation launched the STRIDE scheme to boost research culture in institutions?

(a) Ministry of Human Resource Development

(b) University Grants Commission

(c) Central Board of Secondary Education

(d) Ministry of Skill Development

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5. (b)

Exp.University Grants Commission (UGC) launched the STRIDE scheme to enhance the research culture and innovation in colleges and universities. STRIDE stands for “Scheme for Trans-disciplinary Research for India’s Developing Economy.”

Q6. Who among the following has been elected as the chairman of Micro Finance Institution Network?

(a) Harsh Shrivastava

(b) Udaya Kumar

(c) Mohammad Nooruddin Amin

(d) Manoj Kumar Nambiar

(e) Alok Misra

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Microfinance Institutions Network has elected Manoj Kumar Nambiar as its chairman. MFIN comprises 56 NBFC-MFIs and 40 associates including banks, small finance banks and NBFCs.

Q7. Name the right handed Indian batsman who has recently announced his retirement from international cricket?

(a) Mohammad Kaif

(b) Robin Uthappa

(c) Yuvraj Singh

(d) Suresh Raina

(e) Ambati Rayudu

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Indian batsman Ambati Rayudu has announced his retirement from international cricket. He has played 55 ODIs for India, scoring 1694 runs at an average of 47.05 with three hundreds and 10 half-centuries.

Q8. Chief Minister of Uttar Pradesh have launched the IInd phase of Communicable Disease Control and Dastak Abhiyan 2019. The campaign is launched to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease. Who among the following is the Governor of Uttar Pradesh?

(a) Ganeshi Lal

(b) Satyapal Malik

(c) Lalji Tandon

(d) Ram Naik

(e) Satyadev Narayan Arya

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Chief Minister of Uttar Pradesh have launched the IInd phase of Communicable Disease Control and Dastak Abhiyan 2019. The campaign is launched to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease. Chief Minister of Uttar Pradesh: Yogi Adityanath; Governor: Ram Naik.

Q9. The Reserve Bank of India has imposed penalties on four state-run lenders for violating Know Your Customer norms and anti-money laundering standards. Which of the following bank is not among the penalised banks?

(a) Punjab National Bank

(b) Allahabad Bank

(c) Syndicate Bank

(d) UCO Bank

(e) Corporation Bank

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. The Reserve Bank of India has imposed penalties on four state-run lenders for violating Know Your Customer norms and anti-money laundering standards. Punjab National Bank, Allahabad Bank, and UCO Bank were fined Rs 50 lakh each while Corporation Bank was fined Rs 25 lakh.

Q10. How much amount has been invested  by Japanese company SoftBank in Ola Electric Mobility after which Ola Electric has become the newest unicorn of India, joining the list of companies like Flipkart, Zomato and Paytm?

(a) $350 million

(b) $250 million

(c) $225 million

(d) $350 million

(e) $300 million

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Japanese company SoftBank has invested around $250 million in Ola Electric Mobility. With this investment, Ola Electric has become the newest unicorn of India, joining the list of companies like Flipkart, Zomato and Paytm.

 

3

Leave a Reply