Current Affairs 4th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 4th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which of the following organisation prepared the maps of newly created union territories of Jammu-Kashmir and Ladakh and the map of India depicting these union territories?

(a) Department of Atomic Energy

(b) Archaeological Survey of India

(c) Survey General of India

(d) Survey of India Service

(e) NITI Aayog

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. The maps prepared by Survey General of India depicting the new UTs of Jammu and Kashmir, and Ladakh, as created on October 31, 2019, along with the map of India.

Q2. In which of the following university Union Minister for Housing and Urban Affairs Hardeep Singh Puri has inaugurated a new Guru Nanak Chair?

(a) The University of Chicago

(b) Columbia University

(c) University of Cambridge

(d) University of Oxford

(e) University of Birmingham

Answer & Explanation
Ans.2(e)

Exp. Union Minister for Housing and Urban Affairs has inaugurated a new Guru Nanak Chair by the support of Indian government, at the University of Birmingham to enable research around the teachings of the founder of the Sikh religion.

Q3. Name the Indian writer who has been selected for the 27th Ezhuthachan Puraskaram 2019?

(a) Anita Desai

(b) Vikram Seth

(c) Salman Rushdie

(d) Arundhati Roy

(e) P.Satchidanandan

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Noted writer P.Satchidanandan has been selected for the 27th Ezhuthachan Puraskaram 2019. This award is given by Kerala Sahitya Akademi Award and the Government of Kerala.

Q4. Name the Inidan women wrestler who claimed India’s second silver medal after going down to Japan’s Haruna Okuno in the finals of the UWW Under-23 World Championships in Budapest?

(a) Pooja Gehlot

(b) Rani Rana

(c) Pooja Yadav

(d) Reshma Mane

(e) Ritu Phogat

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Pooja Gehlot (53kg) in wrestling claimed India’s second silver medal after going down to Japan’s Haruna Okuno in the finals of the UWW Under-23 World Championships in Budapest. She lost 0-2 to Okuno in the summit clash.

Q5. Which of the following is the upgraded name of Central Research Institute of Unani Medicine (CRIUM)?

(a) National Institute of Ayurveda

(b) Central Council for Indian Medicine

(c) Central Council for Research in Homoeopathy

(d) Central Council for Research in Ayurvedic Sciences

(e) National Research Institute of Unani Medicine for Skin Disorders

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp.Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH inaugurated National Research Institute of Unani Medicine for Skin Disorders (NRIUMSD) upgraded from Central Research Institute of Unani Medicine (CRIUM) at Erragadda, Hyderabad.

Q6. Name the Indian-origin researcher who has been awarded the ‘Early Career Researcher of the Year award’ by the Australian government?

(a) Sandip Trivedi

(b) Neeraj Sharma

(c) Seema Bhatnagar

(d) Salim Yusuf

(e) Satya Churn Law

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Indian-origin researcher Neeraj Sharma has been given the ‘Early Career Researcher of the Year award’ by the Australian government.

Q7. Which of the following tennis player won the Paris Masters 2019 title?

(a) Pete Sampras

(b) Rafael Nadal

(c) Roger Federer

(d) Denis Shapovalov

(e) Novak Djokovic

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Novak Djokovic won the Paris Masters 2019 title. He won the title for the fifth time. He sealed his 34th Master’s title and fifth overall ATP victory of the year 2019. He defeated Canada’s Denis Shapovalov.

Q8. India’s ___________________ clinched the boys’ singles U-19 title at the Woncheon Yonex Korea Junior Open Badminton International Challenge 2019 in Miryang, Korea. 

(a) Sankar Muthusamy S.

(b) Amit Rathore

(c) Sai Charan Koya

(d) Maisnam Meiraba Luwang

(e) Sathish Kumar K.

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. India’s Maisnam Meiraba Luwang clinched the boys’ singles U-19 title at the Woncheon Yonex Korea Junior Open Badminton International Challenge 2019 in Miryang, Korea.

 

Q9. Which of the company inked a separate MoU with TERI for collaboration on technologies to support the energy transition in India including sector-coupling?

(a) Robert Bosch

(b) Deloitte

(c) Siemens Limited

(d) Publix

(e) Wanda Group

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Siemens Limited has also inked a separate MoU with TERI for collaboration on technologies to support the energy transition in India including sector-coupling.

Q10. Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH inaugurated National Research Institute of Unani Medicine for Skin Disorders (NRIUMSD). Who is the present Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH?

(a) Shripad Yesso Naik

(b) Jitendra Singh

(c) Rao Inderjit Singh

(d) Santosh Kumar Gangwar

(e) Prahalad Singh Patel

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH Shripad Yesso Naik inaugurated National Research Institute of Unani Medicine for Skin Disorders (NRIUMSD)

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply