Current Affairs 6th April 2019: Quiz

Current Affairs 5th April 2019 for Bank, SSC & Railway Exams

Q1. Which country has deployed a new missile destroyer, frigate in its anti-piracy fleet?
(a) Sri Lanka
(b) Pakistan
(c) China
(d) Bangladesh
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)
Exp.China has deployed its new guided missile destroyer and frigate in the fleet of naval ships participating in anti-piracy operations in the Gulf of Aden and Somalian coast in the Arabian Sea and the Indian Ocean. The naval fleet includes the guided-missile destroyer Xi’an, the missile frigate Anyang and the comprehensive supply ship Gaoyanghu.
Q2. The Indian Army discovered the wreckage of a World War II aircraft from which Indian state?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Manipur
(d) Assam
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.2.(a)
Exp.The Indian Army has discovered the wreckage of a World War II vintage US Air Force aircraft in Arunachal Pradesh’s Roing district. The Indian Army had sent a 12- memberspecial patrol to locate the debris, which was covered by thick undergrowth and buried under five feet of snow. The debris was located in a remote location, 30 kms from Roing.

Q3. As per National Green Tribunal, which state only treats 49 per cent of wastewater before dumping it in the Ganga?
(a) Uttar Pradesh
(b) West Bengal
(c) Bihar
(d) Jharkhand
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.3.(b)
Exp.The National Green Tribunal has directed the West Bengal state government to submit a quarterly report on the issue of solid waste management. According to the green panel, the state only treats 49 percent of the wastewater before dumping it into the Ganga River.
Q4. Scientists belonging to which nation have discovered a possible death switch mechanism in plants?
(a) United States
(b) Sweden
(c) Switzerland
(d) China
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.4.(d)
Exp.The Chinese scientists have discovered a possible death switch mechanism in plant’s immune system that triggers infected cells to self-destruct, thus limiting the spread of the disease and keeping other parts of the plant healthy.

Q5. Which nation has topped the latest FIFA rankings of 2019?
(a) Belgium
(b) Germany
(c) France
(d) Brazil
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.5.(a)
Exp.In the latest FIFA rankings released on April 4, 2019, India climbed up two places to reach the 101st position. Belgium topped the rankings list followed by France at the 2nd position and Brazil at the 3rd position. England and Croatia interchanged their positions as the former was able to rise by one spot to reach the 4th position while Croatia is on the 5th spot
Q6. When the International Day of Sport for Development and Peace is observed every year?
(a) 5 April
(b) 6 April
(c) 7 April
(d) 8 April
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.6.(b)
Exp.The International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP) was observed across the world on April 6, 2019. The date commemorates the inauguration of the first ever Olympic games of the modern era in Athens, Greece in 1896.
Q7. Which city will host the Nepal-India Franchise Investment Expo and Conclave 2019?
(a) New Delhi
(b) Ranchi
(c) Kathmandu
(d) Pokhara
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.7.(c)
Exp.The Nepal-India Franchise Investment Expo and Conclave will be held during May 15-16, 2019 in Kathmandu. The conclave will be organised by the Federation of Nepalese Chambers of Commerce & Industry (FNCCI) in association with Embassy of India and Franchise India.
Q8. When the World Heath Day is observed every year?
(a) 6 April
(b) 7 April
(c) 8 April
(d) 9 April
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.8.(b)
Exp.The World Health Day was observed across the world on April 7, 2019. The day marked the 71st anniversary of the World Health Organisation. The Day is celebrated around a specific health theme every year to highlight a priority area of concern for the World Health Organization.
Q9. Where were the 7th Foreign Office consultations between India and Italy held?
(a) New Delhi
(b) Sikkim
(c) Rome
(d) Florence
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.9. (a)
Exp.The 7th Foreign Office consultations between India and Italy were held in New Delhi. The Indian side was led by Secretary (West), Ministry of External Affairs, A. Gitesh Sarma. The Italian side was led by Director General of Global Affairs of the Ministry of Foreign Affairs of Italy, Luca Sabbatucci.
10. Which Indian personality was recently honoured with UAE’s highest decoration Zayed Medal?
(a) Ram Nath Kovind
(b) Shah Rukh Khan
(c) Narendra Modi
(d) Aamir Khan
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans.10.(c)
Exp.The United Arab Emirates on April 4, 2019 honoured PM Narendra Modi with its highest decoration, Zayed Medal in recognition of his “pivotal role” in strengthening ties between the two nations.

Click Here to Read Daily Current Affairs Quiz 2019

Click Here to Read Daily GK Updates 2019

Leave a Reply