RRB NTPC Civics quiz for Stage I : 06/04/2019

Important Civics Questions Quiz for RRB NTPC and RRB JE Exam

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable, IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1. Which of the following Article/Articles cannot be suspended even during emergency?

निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद / लेख आपातकाल के दौरान भी निलंबित नहीं किया जा सकता है?

(a) Article 19/अनुच्छेद 19

(b) Article 20 and 21/अनुच्छेद 20 और 21

(c) Article 22 and 23/अनुच्छेद 22 और 23

(d) Article 24 and 25/अनुच्छेद 24 और 25

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. The 44th amendment of the constitution took place in 1978 and article 359 was amended and it provided that article 20&21 could not be suspended even during declaration of emergency

Q2. In which year was Communist Party of India – Marxist (CPI-M) founded?

(a) 1885

(b) 1980

(c) 1984

(d) 1964

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.The Communist Party of India (Marxist) (abbreviated CPI(M)) is a communist party in India. The party emerged from a split from the Communist Party of India in 1964. The CPI(M) was formed at the Seventh Congress of the Communist Party of India held in Calcutta from 31 October to 7 November 1964.

Q3. In Indian constitution, the method of election of President has been taken from which country?

(a) Britain/ब्रिटेन

(b) USA/यूएसए

(c) Ireland/आयरलैंड

(d) Australia/ऑस्ट्रेलिया

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. The method of election of President has been taken from Irish Constitution.

Q4.What is the literal meaning of the term “Quo-Warranto”?

क्वो-वारंटो” शब्द का शाब्दिक अर्थ क्या है?

(a) We command/हम आज्ञा देते हैं

(b) To forbid/मना करना

(c) By what authority (or) warrant/किस अधिकार से (या) वारंट

(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The word Quo-Warranto literally means “by what warrants?” or “what is your authority”? It is a writ issued with a view to restrain a person from holding a public office to which he is not entitled. The writ requires the concerned person to explain to the Court by what authority he holds the office.

Q5. Who administers the oath of the President of India?

भारत के राष्ट्रपति की शपथ कौन दिलाता है?

(a) Governor General of India/भारत का गवर्नर जनरल

(b) Chief Justice of India/भारत के मुख्य न्यायाधीश

(c) Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री

(d) Vice President of India/भारत के उपराष्ट्रपति

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.According to Article 60(Oath or affeirmation by President), Chief Justice of India administers the oath of the President of India.

Q6. Who among the following gave monistic theory of sovereignty?

निम्नलिखित में से किसने संप्रभुता का अद्वैत सिद्धांत दिया?

(a) Austin/ऑस्टिन

(b) Darwin/डार्विन

(c) Aristotle/अरस्तू

(d) Marx/मार्क्स

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. In the 19th century the theory of sovereignty as a legal concept was perfected by Austin, an English Jurist. He is regarded as a greatest exponent of Monistic Theory.

Q7. How many times a person can be elected as the President of India?

किसी व्यक्ति को भारत के राष्ट्रपति के रूप में कितनी बार चुना जा सकता है?

(a) One time/एक बार

(b) Two times/दो बार

(c) Three times/तीन बार

(d) No bar/नो बार

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. There is no such limit specified in Indian Constitution. So there is no bar on number of times a person can be elected as the President of India.

Q8. There are total _________ parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Tripura.

त्रिपुरा में कुल _________ संसदीय सीटें (राज्यसभा निर्वाचन क्षेत्र) हैं।

(a) 7

(b) 1

(c) 18

(d) 10

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.There is One parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Tripura.

Q9.”Taxes on lands and buildings” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.

भूमि और भवनों पर कर” को भारत के संविधान में सातवीं अनुसूची में दी गई __________ सूची में सूचीबद्ध किया गया है।

(a) Union/यूनियन

(b) State/राज्य

(c) Global/ग्लोबल

(d) Concurrent/समवर्ती

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. “Taxes on lands and building” is listed in the State list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.

Q10. ___________ makes laws on matters included in Union List and Concurrent List.

___________ संघ सूची और समवर्ती सूची में शामिल मामलों पर कानून बनाता है।

(a) Lok Sabha/लोकसभा

(b) Ministry of Defence/रक्षा मंत्रालय

(d) Prime Minister’s Office/प्रधान मंत्री कार्यालय

(d) Securities and Exchange Board of India/भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Lok Sabha makes laws on matters included in Union List and Concurrent List.

For More Civics quizzes click here

WhatsApp Group Join here

Mail us at : ambitiousbaba1@gmail.com

Telegram Group:- Click Here

 

Leave a Reply