Current Affairs 6th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 6th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the 2 institutions which have partnered with The National Council of Science Museums to develop Gandhipedia, an online repository of books, letters and speeches written by Mahatma Gandhi.

(a) IIT Delhi and IIT Kharagpur

(b) IIT Gandhinagar and IIT Delhi

(c) IIT Gandhinagar and IIT Kharagpur

(d) IIT Gandhinagar and IIT Mumbai

(e) IIT Mumbai and IIT Kharagpur

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. The National Council of Science Museums (NCSM) and IIT (Indian Institutes of Technology) Gandhinagar and Kharagpur, have joined hands to develop Gandhipedia, an online repository of books, letters and speeches written by Mahatma Gandhi, to commemorate his 150th birth anniversary.

Q2. Name the joint, tri-services exercise between India and Russia which will be conducted in India from 10-19 December 2019.

(a) Nomadic Elephant

(b) Yudh Abhyas

(c) Shatrujeet

(d) Ajeya Warrior

(e) INDRA

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. “Exercise INDRA” is the joint, tri-services exercise between India and Russia which will be conducted in India from 10-19 December 2019.

Q3. The Union Minister for food processing inaugurated Avantee mega Food Park in Dewas, ________________.

(a) Uttar Pradesh

(b) Himachal Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Arunachal Pradesh

(e) Andhra Pradesh

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. The Union Minister for food processing inaugurated Avantee mega Food Park in Dewas, Madhya Pradesh.

Q4. The United Kingdom (UK) hosted the 2019 North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit in?

(a) Bradford

(b) London

(c) Canterbury

(d) Bristol

(e) Carlisle

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The United Kingdom(UK) hosted the 2019 NATO (North Atlantic Treaty Organization) Summit in London.

Q5. “Shilpa Shetty App” has been awarded Google Play’s Best Apps of 2019 in the category of?

(a) Health Growth

(b) Personal Growth

(c) Physique Growth

(d) Mental Growth

(e) Muscular Growth

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. “Shilpa Shetty App” has been awarded Google Play’s Best Apps of 2019 in the category of ‘Personal Growth’.

Q6. Name the Bharat Ratna awardee whose death anniversary is celebrated as “Mahaparinirvan Diwas” on 6 December.

(a) BR Ambedkar

(b) Gopal Krishna Gokhale

(c) Lala Lajpat Rai

(d) Bipin Chandra Pal

(e) Allan Octavian Hume

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The nation is paying homage to Bharat Ratna Dr BR Ambedkar on his 64th Mahaparinirvan Diwas (death anniversary) on 6 December.

Q7. India’s 1st hybrid annuity PPP model (HAM) project in “Sewerage Sector” 14 MLD sewage treatment plant (STP) was inaugurated in Sarai village near?

(a) Kedarnath

(b) Varanasi

(c) Badrinath

(d) Haridwar

(e) Ramnagar

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. India’s 1st HAM project in “Sewerage Sector” 14 MLD sewage treatment plant (STP) was inaugurated in Sarai village near Haridwar.

Q8. 3rd edition of National Public Procurement Conclave organized by Government e-Marketplace, GeM in association with Confederation of Indian Industry was held in?

(a) Chennai

(b) Jaipur

(c) New Delhi

(d) Mumbai

(e) Kolkata

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. 3rd edition of National Public Procurement Conclave organized by Government e-Marketplace, GeM in association with Confederation of Indian Industry was held in New Delhi.

Q9. India’s foreign exchange reserves crossed the $450-billion mark for the first time ever. Name the organization which is responsible for the management of foreign exchange reserves in India.

(a) Securities and Exchange Board of India

(b) Pension Fund Regulatory and Development Authority

(c) Reserve Bank of India

(d) Insurance Regulatory and Development Authority

(e) National Bank for Agriculture and Rural Development

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. India’s foreign exchange reserves crossed the $450-billion mark for the first time ever. Reserve Bank of India is responsible for the management of foreign exchange reserves in India.

Q10. Name the general insurance company which has launched “my: health Woman Suraksha policy”, a comprehensive medical insurance scheme specially designed for women.

(a) Bajaj Allianz General Insurance

(b) ICICI Lombard

(c) IFFCO Tokio General Insurance Company Limited

(d) HDFC ERGO general insurance

(e) New India Assurance

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. HDFC ERGO general insurance company has launched “my: health Woman Suraksha policy”, a comprehensive medical insurance scheme specially designed for women.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply