Current Affairs 7th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 7th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name an initiative recently launched by Maharashtra minister Sudhir Mungantiwar to train athletes from Chandrapur and Gadchiroli for international events like the Olympics.

(a) Mission Khiladi

(b) Mission Shakti

(c) Mission Olympics

(d) Mission Padak

(e) Mission Maharathi

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Mission Shakti was launched as an initiative by Maharashtra minister Sudhir Mungantiwar to train athletes from Chandrapur and Gadchiroli for international events like the Olympics.

Q2. Name the Indian wrestler who has won gold medal in the women’s 53kg category event at Poland Open wrestling tournament held in Warsaw.

(a) Vinesh Phogat

(b) Sakhshi Malik

(c) Kavita Devi

(d) Roksana

(e) Geeta Phogat

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Indian wrestler Vinesh Phogat has won gold medal in the women’s 53kg category event at Poland Open wrestling tournament held in Warsaw.

Q3. 5 Anti-Riot police vehicle which comes with special features for quick response, automatic multi-barrel launchers for tear gas, with a capacity of 12 persons and a battery backup for long hours was flagged off from Itanagar, Arunachal Pradesh. The Anti-Riot police vehicle is also known as ………………

(a) Drona

(b) Kaumodaki

(c) Vajra

(d) Sudarshana Chakra

(e) Trishula

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. 5 Anti-Riot police vehicle which is also known as “Vajra” comes with special features for quick response, automatic multi-barrel launchers for tear gas, with a capacity of 12 persons and a battery backup for long hours was flagged off from Itanagar, Arunachal Pradesh.

Q4. The 2nd All India Annual Conference of Indian Information Service Officers was organized with a view to attain greater integration of all Media Units under the Ministry of Information & Broadcasting was held in …………….

(a) Bangaluru

(b) New Delhi

(c) Hyderabad

(d) Patna

(e) Kolkata

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The 2nd All India Annual Conference of Indian Information Service Officers was organized with a view to attain greater integration of all Media Units under the Ministry of Information & Broadcasting was held in New Delhi.

Q5. Which state assembly has recently passed Bills against mob lynching and honour killing, making them the cognisable, non–bailable and non-compoundable offences with life imprisonment and a fine up to Rs 5 lakh?

(a) Punjab

(b) Bihar

(c) Jharkhand

(d) Rajasthan

(e) West bengal

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Rajasthan assembly has recently passed Bills against mob lynching and honour killing, making them the cognisable, non–bailable and non-compoundable offences with life imprisonment and a fine up to Rs 5 lakh.

Q6. Name an Indian off-spinner who has been named as Professional Cricketers Association’s Player of the month of July 2019.

(a) Yuzvender Chahal

(b) Harbhajan Singh

(c) Ravichandran Ashwin

(d) Kuldeep Yadav

(e) Washington Suder

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Indian off-spinner Ravichandran Ashwin has been named as Professional Cricketers Association’s Player of the month of July 2019.

Q7. Name the country which was recently officially labeled by the United States as a “currency manipulator”.

(a) North Korea

(b) China

(c) Zimbabwe

(d) Venezuela

(e) Vietnam

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. China was recently officially labeled by the United States as a “currency manipulator”.

Q8. AustralianSuper and Ontario Teachers’ Pension Plan will invest $1 billion each in the NIIF Master Fund. NIIF stands for

(a) National Innovation and Infrastructure Fund

(b) Nominal Investment and Industrial Fund

(c) National Investment and Industrial Fund

(d) National Investment and Infrastructure Fund

(e) Nominal Innovation and Infrastructure Fund

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. AustralianSuper and Ontario Teachers’ Pension Plan will invest $1 billion each in the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Master Fund.

Q9. The Super-Earth planet named GJ 357 d  was discovered in early 2019 owing to NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Where is the headquarter of NASA?

(a) Washington, D.C.

(b) New York

(c) Boston

(d) Chicago

(e) California

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The Super-Earth planet named GJ 357 d  was discovered in early 2019 owing to NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Headquarter of NASA is Washington, D.C.

Q10. Scientists of Swinburne University of Technology have developed an automated system that uses artificial intelligence (AI) to detect and capture fast radio bursts (FRBs) in real-time. Swinburne University of Technology is located in ……………….

(a) Japan

(b) China

(c) India

(d) Russia

(e) Australia

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Scientists from Australia based Swinburne University of Technology have developed an automated system that uses artificial intelligence (AI) to detect and capture fast radio bursts (FRBs) in real-time.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

2 COMMENTS

Leave a Reply