Current Affairs 8th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 8th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is the name of bollywood actress who recently decided to quit bollywood due to religious reasons?

(a) Nagma

(b) Katrina Kaif

(c) Zaira Wasim

(d) Alia Bhatt

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Zaira Wasim, Dangal fame actress, announced her decision of quitting Bollywood and acting career. Zaira Wasim released a statement on Twitter and Facebook that reads she no longer wants to be a part of the bollywood as it drove her away from her ‘imaan’ and her relation from religion.

Q2. Which nation’s cricket team ended India’s unbeaten streak in World Cup 2019 by beating them by 31 runs?

(a) New Zealand

(b) England

(c) South Africa

(d) Afghanistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.England ended India’s unbeaten streak by defeating the men-in-blue by 31 runs. England after batting first had set a formidable tall chase for India, 338 runs in 50 overs.

Q3. Which state has launched a campaign to eradicate Encephalitis disease?

(a) Jharkhand

(b) Bihar

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.A large scale campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease was launched in Uttar Pradesh on July 1, 2019.

Q4. Name the Professional motorcycle racer who recently passsed away after unfortunately suffering a fatal crash during Ducati Streetfighter V4 prototype run at Pikes Peak Hill Climb.

(a) Valentino Rossi

(b) Carlin Dunne

(c) Kenny Roberts

(d) Jorge Lorenzo

(e) Casey Stoner

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Professional motorcycle racer, Carlin Dunne passes away. He unfortunately suffered a fatal crash during Ducati Streetfighter V4 prototype run at Pikes Peak Hill Climb. He was also known as “The King of the Mountain”.

Q5. In which state Ministry of Home Affairs have extended The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for another six months?

(a) Manipur

(b) Nagaland

(c) Jammu & Kashmir

(d) Assam

(e) Sikkim

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Ministry of Home Affairs have extended The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for another six months in Nagaland.

Q6. The National Investment and Infrastructure Fund has signed a memorandum of understanding with which of the following bank to boost availability of capital for infrastructure projects?

(a) State Bank of India

(b) Punjab National Bank

(c) Syndicate Bank

(d) South Indian Bank

(e) Canara Bank

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.The State Bank of India has signed a memorandum of understanding with National Investment and Infrastructure Fund to boost availability of capital for infrastructure projects. The scope of the agreement includes equity investments, project funding, bond financing, renewable energy support and take-out finance for operating assets.

Q7. Name the right handed Indian batsman who has recently announced his retirement from international cricket?

(a) Mohammad Kaif

(b) Robin Uthappa

(c) Yuvraj Singh

(d) Suresh Raina

(e) Ambati Rayudu

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Indian batsman Ambati Rayudu has announced his retirement from international cricket. He has played 55 ODIs for India, scoring 1694 runs at an average of 47.05 with three hundreds and 10 half-centuries.

Q8. Chief Minister of Uttar Pradesh have launched the IInd phase of Communicable Disease Control and Dastak Abhiyan 2019. The campaign is launched to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease. Who among the following is the Governor of Uttar Pradesh?

(a) Ganeshi Lal

(b) Satyapal Malik

(c) Lalji Tandon

(d) Ram Naik

(e) Satyadev Narayan Arya

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Chief Minister of Uttar Pradesh have launched the IInd phase of Communicable Disease Control and Dastak Abhiyan 2019. The campaign is launched to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease. Chief Minister of Uttar Pradesh: Yogi Adityanath; Governor: Ram Naik.

Q9. The Reserve Bank of India has imposed penalties on four state-run lenders for violating Know Your Customer norms and anti-money laundering standards. Which of the following bank is not among the penalised banks?

(a) Punjab National Bank

(b) Allahabad Bank

(c) Syndicate Bank

(d) UCO Bank

(e) Corporation Bank

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. The Reserve Bank of India has imposed penalties on four state-run lenders for violating Know Your Customer norms and anti-money laundering standards. Punjab National Bank, Allahabad Bank, and UCO Bank were fined Rs 50 lakh each while Corporation Bank was fined Rs 25 lakh.

Q10. What is the loan amount approved by the IMF for over a period of 3 years for cash strapped Pakistan to help Pakistan address its balance of payment crisis?

(a) $4 Billion

(b) $2 Billion

(c) $3 Billion

(d) $5 Billion

(e) $6 Billion

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. The IMF has approved a USD 6 billion loan over a period of 3 years for cash strapped Pakistan. The USD 6 billion financial aid includes an immediate disbursement of USD 1 billion to help Pakistan address its balance of payment crisis.

 

 

3

Leave a Reply