Current Affairs 8th May 2019: Quiz

Current Affairs 8th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. As per the RBI housing loans given by RRBs and SFBs to individuals up to _______ in metropolitan centers (with population of 10 lakh and above) and INR 25 lakh in other centers, will be eligible for classification under priority sector lending.

(a) INR 35 lakh

(b) INR 32 lakh

(c) INR 40 lakh

(d) INR 38 lakh

(e) INR 45 lakh

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Housing loans given by RRBs and SFBs to individuals up to INR 35 lakh in metropolitan centers (with population of 10 lakh and above) and INR 25 lakh in other centers, provided the overall cost of the dwelling unit in the metropolitan centers and at other centres does not exceed INR 45 lakh and INR 30 lakh, respectively, will be eligible for classification under priority sector lending.

Q2. Global card payments brand Mastercard has announced its plan of investing _______ in India operations over the period of next 5 years.

(a) $5 billion

(b) $2.5 billion

(c) $2 billion

(d) $1.5 billion

(e) $1 billion

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. Global card payments brand Mastercard has announced its plan of investing $1 billion in India operations over the period of next 5 years.

Q3. The IBSA (India, Brazil & South Africa) Sherpas’ Meeting, following the 9th IBSA Trilateral Ministerial Meeting, was held in _______.

(a) Imphal

(b) Nagpur

(c) Cochin

(d) Visakhapatnam

(e) Mumbai

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.The IBSA (India, Brazil & South Africa) Sherpas’ Meeting, following the 9th IBSA Trilateral Ministerial Meeting, was held in Cochin.

Q4. Name the girl who danced continuously for 126 hours to set a Guinness World Records on ‘Longest Dancing Marathon by an Individual’.

(a) Aarti

(b) Bandana

(c) Sushma

(d) Reshma

(e) Basundhara

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.A 18-year-old Nepali girl, Bandana danced continuously for 126 hours to set a Guinness World Records on ‘Longest Dancing Marathon by an Individual’, a feat previously held by an Indian.

Q5. Which of the following state has passed an act that will allow the shops and other businesses in the state to operate 24×7?

(a) Gujarat

(b) Goa

(c) Karnataka

(d) Punjab

(e) Madhya Pradesh

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. ‘Gujarat Shops and Establishments (Regulation of Employment and Conditions of Service) Act, 2019’ passed by Gujarat Assembly which came into force from May 1, 2019. The Act will allow the shops and other businesses in the state to operate 24×7.

Q6. World Asthma Day is an annual event that is observed every year on ________.

(a) First Tuesday in August

(b) First Wednesday in May

(c) First Monday in May

(d) First Tuesday in May

(e) Second Monday in May

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. World Asthma Day is an annual event organized by the Global Initiative for Asthma (GINA) on the first Tuesday in May to improve asthma awareness and control around the world. This year it was observed across the globe on May 7, 2019.

Q7. Which of the following country’s Air Force Research Laboratory tested a laser system called Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) that successfully shot down multiple air-launched missiles while in flight?

(a) France

(b) Russia

(c) Israel

(d) US

(e) UK

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. The US Air Force Research Laboratory tested a laser system called Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) at the US Army’s White Sands Missile range in New Mexico which successfully shot down multiple air-launched missiles while in flight.

Q8. Which of the following country recently honoured Lt. Gen. (retd) Jack Farj Rafael (JFR) Jacob, who negotiated the historic surrender of Pakistani troops in Dhaka after the 1971 Bangladesh’s liberation war with a plaque on the Wall of Honour?

(a) Bangladesh

(b) India

(c) Israel

(d) Pakistan

(e) UK

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Israel honoured Lt. Gen. (retd) Jack Farj Rafael (JFR) Jacob, who negotiated the historic surrender of Pakistani troops in Dhaka after the 1971 Bangladesh’s liberation war, with a plaque on the Wall of Honour at the Ammunition Hill.

Q9. Who among the following has been honoured in the UK with 2019 V K Krishna Menon award for his outstanding contribution as a pioneer of decolonised journalism?

(a) Kuldeep Nayyar

(b) GD Robert Govender

(c) Sagarika Ghose

(d) Ayaz Memon

(e) BK Amol Sharma

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. GD ‘Robert’ Govender, an Indian-origin journalist in South Africa, has been honoured in the UK with 2019 V K Krishna Menon award for his outstanding contribution as a pioneer of decolonised journalism.

Q10. Who among the following has been appointed as the head coach of the men’s national team?

(a) Hugo Conte

(b) Dindin Santiago

(c) Mariusz Wlazly

(d) Karch Kiraly

(e) Dragan Mihailovic

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. The Volleyball Federation of India appointed Serbian Dragan Mihailovic as head coach of the men’s national team in a move linked to the long term goal of Olympic Games qualification. Mihailovic has more than 25 years of experience as a coach.

For More Current Affairs Quizzes click here

3

Leave a Reply