Current Affairs 9th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 9th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

 

Q1. Which state government has decided to prepare the National Citizen Register on the basis of Assam Government?

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Nagaland

(d) Manipur

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Nagaland government has decided to start a variant of the National Register of Citizens (NRC), and the updating process is ongoing in Assam to detect illegal immigrants. With an objective to prevent the issuance of fake indigenous inhabitant certificates, the Nagaland government has decided to set up a Register of Indigenous Inhabitants Certificates of Nagaland (RIIN) soon, said officials.

Q2. Which organisation launched the STRIDE scheme to boost research culture in institutions?

(a) Ministry of Human Resource Development

(b) University Grants Commission

(c) Central Board of Secondary Education

(d) Ministry of Skill Development

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.University Grants Commission (UGC) launched the STRIDE scheme to enhance the research culture and innovation in colleges and universities. STRIDE stands for “Scheme for Trans-disciplinary Research for India’s Developing Economy.”

Q3. The Economic Survey 2019 has projected how much growth in GDP in 2019-20?

(a) 8 percent

(b) 7 percent

(c) 9 percent

(d) 11 percent

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.The Economic Survey has projected 7 percent growth in GDP in 2019-20. The Economic survey was tabled by Finance Minister Nirmala Sitharaman in the Parliament on July 4, 2019.

Q4. The world- renowned Jagannath Rath Yatra has begun in which Indian state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Odisha

(c) Jharkhand

(d) Chhattisgarh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The world-famous Jagannath Rath Yatra began at Puri in Odisha on July 4, 2019. Lakhs of people are gathering in Puri to witness Lord Jagannath, Lord Balabhadra and Devi Subhadra riding three giant wooden chariots as they travel to Gundicha temple.

Q5. Which state government has approved Aadhaar-linked payment mode for pension disbursal?

(a) Assam

(b) Jammu and Kashmir

(c) Sikkim

(d) Tripura

(e) Nagaland

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The Jammu and Kashmir government approves Aadhaar-linked payment mode for pension disbursal. The aim is to distribute pension to the beneficiaries under various central and state sponsored schemes in order to ensure transparency and to avoid delay.

Q6. Indian Haj mission in Saudi Arabia adopts Digital India, equality of women. It aims to reach out to a large number of pilgrims as part of the Government of India’s initiative of Digital India. Name the app developed by the consulate which will receive feedback and grievances from Hajis?

(a) Indian Haj Digital System

(b) Indian Haj Equality System

(c) Indian Haj Pilgrimage System

(d) Indian Haj Development System

(e) Indian Haj Information System

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp.Indian Haj mission in Saudi Arabia adopts Digital India, equality of women. It aims to reach out to a large number of pilgrims as part of the Government of India’s initiative of Digital India. The App ‘Indian Haj Information System‘ developed by the consulate will receive feedback and grievances from Hajis. Another app E-MASIHA will retrieve pilgrims’ health information to apply appropriate treatment whenever he or she visits Indian medical facilities during Haj.

Q7. DRDO successfully tested Nag missiles in Pokhran ranges. The system includes a third generation Anti-Tank Guided Missile, the NAG, along with the Missile Carrier Vehicle (NAMICA). Who is the chairman of DRDO?

(a) Maitreyee Nanda

(b) Amol Anant Gokhale

(c) K Sivan

(d) G Satheesh Reddy

(e) Shiraz Minwalla

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. DRDO successfully tested Nag missiles in Pokhran ranges. The system includes a third generation Anti-Tank Guided Missile, the NAG, along with the Missile Carrier Vehicle (NAMICA). DRDO Chairman: G Satheesh Reddy.

Q8. BSF has launched which operation to fortify the ‘anti-infiltration grid’ along the Pakistan border in Punjab and Jammu?

(a) Yudh Abyas

(b) Emerald Mercury

(c) Sudarshan

(d) Maitree

(e) Prabal Dostyk

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. BSF has launched the operation ‘Sudarshan’ to fortify the ‘anti-infiltration grid’ along the Pakistan border in Punjab and Jammu. It was launched on July 1 and will cover the entire 1,000-kms length of the India-Pakistan International Border.

Q9. Li Shi Feng has won the men’s singles title of Canada Open Badminton. He defeated India’s Parupalli Kashyap in the title clash. Li Shi Feng belongs to which country?

(a) Myanmar

(b) China

(c) Malaysia

(d) Japan

(e) North Korea

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Li Shi Feng has won the men’s singles title of Canada Open Badminton. He defeated India’s Parupalli Kashyap in the title clash. Li Shi Feng belongs to china.

Q10. Which country has  won the FIFA Women’s World Cup 2019 held in Lyon, France?

(a) United States

(b) England

(c) Netherland

(d) France

(e) Sweden

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. United States wins FIFA Women’s World Cup 2019 held in Lyon, France. They defeated the Netherlands with a scrore of 2-0. This is the 4th world cup title for the US’s women football team.

 

 

3

Leave a Reply