Home Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz 2nd September 2026 Quiz

Daily Current Affairs 2nd September 2026 Quiz

Current Affairs quiz 2026, Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC, Railway and Other Government Competitive Examinations.

Here you can find Current Affairs Quiz for IBPS PO Mains, Current Affairs Quiz for IBPS RRB PO Mains, Current Affairs Quiz for IBPS RRB Clerk Mains, Current Affairs Quiz for RBI Assistant Mains, Current Affairs Quiz for RBI Grade B, Current Affairs Quiz for SSC.

 

Q1. Which of the following statements regarding the Indus Waters Treaty ruling is correct?

(a) India accepted the Permanent Court of Arbitration ruling
(b) India rejected the Permanent Court of Arbitration ruling concerning the Indus Waters Treaty
(c) Pakistan rejected the Indus Waters Treaty
(d) India suspended the treaty permanently
(e) The treaty was signed in 1975

Answer & Explanation
Ans.b

Explanation:

  • India rejected the Permanent Court of Arbitration (PCA) ruling concerning the 1960 Indus Waters Treaty with Pakistan.
  • The Court of Arbitration, the world’s oldest permanent forum for international dispute, further said that India had no justification for ending or suspending the agreement and that the treaty between the two subcontinent arch-rivals remained fully in force.

Q2. Bihar and Jharkhand recently signed an MoU for sharing the water of which river?

(a) Ganga
(b) Kosi
(c) Sone
(d) Gandak
(e) Yamuna

Answer & Explanation
Ans.c

Explanation:

  • Bihar and Jharkhand signed a Memorandum of Understanding for sharing of Sone river water. The agreement was signed by Bihar Chief Minister Samrat Choudhary and his Jharkhand counterpart Hemant Soren in the presence of Union Home Minister Amit Shah and Jal Shakti Minister C R Patil.
  • This agreement will provide irrigation water to lakhs of farmers in large rural areas of Bihar and Jharkhand, along with drinking water for the people.

Recent Water Agreement

  • On July 7, 2026: ‘Narmada Award’ (Beneficiary states — Maharashtra, Gujarat, Rajasthan, and Madhya Pradesh )
  • On June 29, 2026: Yamuna Water Project.(Between Rajasthan and Haryana)
  • On June 16, 2026:‘ Kishau Multipurpose Dam Project’ (Between Himachal Pradesh and Uttarakhand)

Q3. Where will the 4th Indo-German Environmental Forum be held?

(a) Mumbai
(b) Berlin
(c) New Delhi
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad

Answer & Explanation
Ans.c

Explanation:

  • The 4th Indo-German Environmental Forum will be held in New Delhi to strengthen bilateral cooperation and facilitate multi-stakeholder exchange on environment and climate change.
  • Union Minister for Environment, Forest and Climate Change Bhupender Yadav, along with German Minister for Environment, Climate Protection, Nature Conservation and Nuclear Safety Carsten Schneider, will co-chair the forum.
  • Both sides will discuss key issues relating to environmental protection and climate policy to further strengthen bilateral cooperation, exchange experiences and advance practical collaboration.

Q4. Where was the 26th Meeting of the Council of Heads of State of the Shanghai Cooperation Organisation held?

(a) Islamabad, Pakistan
(b) Bishkek, Kyrgyzstan
(c) New Delhi, India
(d) Beijing, China
(e) Tashkent, Uzbekistan

Answer & Explanation
Ans.b

Explanation: The 26th Meeting of the Council of Heads of State of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) was held from August 31 to September 1, 2026, in Bishkek, Kyrgyzstan.

Q5. Which country received the rotating chairmanship of the Shanghai Cooperation Organisation at the conclusion of the 2026 summit?

(a) India
(b) China
(c) Russia
(d) Pakistan
(e) Kazakhstan

Answer & Explanation
Ans.d

Explanation: At the conclusion of the summit, Kyrgyzstan handed over the rotating chairmanship to Pakistan.

Q6. India’s GDP grew by what percentage in the April–June quarter of 2026?

(a) 6.9%
(b) 7.2%
(c) 7.5%
(d) 7.8%
(e) 8.2%

Answer & Explanation
Ans.d

Explanation:

  • India’s gross domestic product (GDP) expanded by 7.8% in the first quarter of the current financial year, driven by robust expansion in services and manufacturing sector, despite disruptions caused in the global economy due to the West Asia conflict.
  • Powered by strong manufacturing and services sector growth, India remained one of the fastest growing major economies, with China expanding 4.3 per cent and Indonesia growing 5.3 per cent in the June quarter.
  • India’s economy had grown 6.9 per cent in the June quarter of last financial year.
  • The gross value added (GVA) growth print at 8.2 per cent for Q1 was higher than real gross domestic product (GDP) growth, signalling subsidies outstripped indirect taxes during the quarter.
  • Nominal GDP grew at 10.3 per cent in the June quarter against 9.1 per cent in the preceding March quarter of FY26, indicating towards built up in inflationary pressure.

Q7.What is India’s gross GST collections in August 2026

(a) ₹1.74 lakh crore

(b) ₹1.83 lakh crore

(c) ₹1.94 lakh crore

(d) ₹1.99 lakh crore

(e) ₹2.42 lakh crore

Answer & Explanation
Ans.d

 

Explanation:

  • India’s Goods and Services Tax (GST) collections witnessed a significant rise to ₹1,99,853 crore, registering a 8% year-on-year increase compared with ₹1,74,116 crore collected in August 2025.
  • GST revenue from domestic transactions rose 9.3% to ₹1.37 lakh crore, while revenue from imports jumped 29% to ₹62,604 crore during the month.
  • The Central GST (CGST) collection stood at ₹38,413 crore, while State GST (SGST) collections were ₹46,316 crore. Integrated GST (IGST) collections stood at over ₹1.15 lakh crore.

Q8. Who succeeded Tim Cook as the CEO of Apple on 1 September 2026?

(a) Jeff Williams
(b) John Ternus
(c) Greg Joswiak
(d) Craig Federighi
(e) Eddy Cue

Answer & Explanation
Ans.b

Explanation: John Ternus officially became Apple’s CEO on 1 September 2026, succeeding Tim Cook after his 15-year tenure. Ternus had been Apple’s Senior Vice President of Hardware Engineering since 2021.

Q9. Which of the following was NOT among the recipients of the 68th Ramon Magsaysay Awards 2026?

(a) Tommy Koh
(b) Runa Khan
(c) Bo Kyi
(d) Muhammad Yunus
(e) None of  the above

Answer & Explanation
Ans. d

Explanation: The 2026 Ramon Magsaysay Award recipients listed in the news were Tommy Koh (Singapore), Runa Khan (Bangladesh), and Bo Kyi (Myanmar).  

Q10. Lionel Messi announced his retirement from international football after representing which country?

(a) Brazil
(b) Spain
(c) Argentina
(d) Portugal
(e) Uruguay

Answer & Explanation
Ans.c

Explanation: Lionel Messi, who captained Argentina to the 2022 World Cup victory and the 2026 final, announced his retirement from international football. He will continue playing for Inter Miami at club level.

Q11. What is the theme of World Coconut Day 2026?

(a) Coconut for Sustainable Agriculture
(b) Coconut in Times of Uncertainty: Securing Food, Energy and Livelihoods
(c) Coconut for Global Economic Growth
(d) Coconut: A Sustainable Future
(e) Coconut and Climate Change

Answer & Explanation
Ans.b

Explanation: World Coconut Day is observed annually on 2 September. The 2026 theme is “Coconut in Times of Uncertainty: Securing Food, Energy and Livelihoods.”

3

Leave a Reply

Discover more from Ambitious Baba

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading